Hlavní obsah

Odvolací komise kauzu Bohemians nerozhodla. Zjistila, že na to nemá právo

PRAHA

Nově zvolená odvolací a revizní komise Českomoravského fotbalového svazu zastavila přezkoumávání rozhodnutí výkonného výboru v kauze Bohemians. ORK tvrdí, že na to podle svazových předpisů nemá právo, a proto nemá důvod zpochybňovat členství všech tří "Bohemek" v ČMFS. S tím však nesouhlasí majitel FC Bohemians Praha Michal Vejsada, který dlouhodobě vede spor s prvoligovými Bohemians 1905. Dnešní rozhodnutí ORK chce dát k soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905

Článek

Složitá kauza se táhne již od roku 2005, kdy se dostal do konkurzu klub FC Bohemians Praha. Tehdejší akcionář zkrachovalého subjektu a v současnosti vlastník FC Bohemians Praha Vejsada a spolu s ním Bohemians Praha, nyní střížkovský celek hrající ČFL, zpochybnili převod nástupnických práv na AFK Vršovice, současné Bohemians 1905. Ti podle nich nejsou členy fotbalového svazu a hrají soutěže ČMFS neprávem.

Spor eskaloval na jaře, kdy Střížkovští pod vedením šéfů klubu Karla Kapra a Josefa Jíchy odmítli nastoupit v Ďolíčku k prvoligovému duelu proti Bohemians 1905. Následně jim svaz odečetl 20 bodů, a i když byl trest později snížen na 15 bodů, sestoupili z nejvyšší soutěže.

Vejsada a zástupci střížkovského klubu se před pěti lety obrátili na tehdejší ORK, aby přezkoumala rozhodnutí výkonného výboru o členství Bohemians 1905 v ČMFS. Odvolací komise však pět let v kauze nijak nerozhodla, a také proto letos v červnu zvolili svazoví funkcionáři na mimořádné valné hromadě novou ORK, jejímž prvotním úkolem bylo právě rozřešit spory ohledně Bohemians.

Kauza ukázala na nedostatky v předpisech

Komise ale ve středu konstatovala, že celou kauzu nemůže rozhodnout. "Z příslušných předpisů a stanov ČMFS a ze statutu ORK nevyplývá, že je ORK oprávněna přezkoumávat rozhodnutí výkonného výboru. V předpisech není výslovně uvedeno, že rozhodnutí výkonného výboru je možno napadnout. ORK tedy nemá důvod zpochybňovat rozhodnutí současného výkonného výboru pohlížet na všechny tři subjekty v kauze Bohemians jako na právoplatné členy ČMFS," stojí v prohlášení odvolací komise.

Ta zároveň připomněla, že v kauze učinila závěr za čtyři měsíce po svém zvolení, zatímco předchozí ORK pět let nerozhodla. "Kauza Bohemians zároveň ukázala na nedostatky v současných předpisech ČMFS. Nové stanovy by v budoucnu neměly spouštění podobných kauz umožnit," uvedla ORK.

S dnešním rozhodnutím se však nechce smířit Vejsada. "Nelze se ztotožnit s tím, že ORK není oprávněna přezkoumávat rozhodnutí výkonného výboru. Takové rozhodnutí ORK bude napadeno žalobou," uvedl Vejsada v prohlášení zaslaném ČTK.

Reklama