Hlavní obsah

Slavia si může trhat vlasy. Odložila talenty, z jejichž prodeje by uhradila dluh

Pavel DosadilSport.cz

Reprezentace do 21 let parádně prošla kvalifikační skupinou i baráží a postoupila na mistrovství Evropy 2011, kde bude v sázce dokonce postup na olympijské hry do Londýna. Naopak fotbalová Slavia strádá, v lize hraje o záchranu, nemá peníze na nákup posil a hrozí jí insolvence. Co mají tyto události společného? Jeden velký paradox tady je - v dresu lvíčat září plejáda talentů, jichž se v Edenu předčasně zbavili.

Článek

Slavii tíží závazky, které mohou vést až k tomu, že klub sám sebe navrhne do insolvence. Největším problémem je dluh 112 miliónů korun někdejšímu majiteli, britské skupině ENIC. Slavia sice dluh uznává, ale usiluje o splátkový kalendář, zatímco Britové chtějí celou částku okamžitě.

„Děláme všechno pro to, abychom zastavili ekonomický propad, aby se klub definitivně stabilizoval a abychom ve všech ohledech vyloučili obavy o jeho osud. Pevně věřím, že to dokážeme,“ ujišťuje generální ředitel Miroslav Platil v rozhovoru pro klubový web.

Odložení slávisté v jedenadvacítce
Obránci
Jan Hošek (Teplice)Aktuální cena: 12-15 miliónů korun
Za tři sezóny nasbíral v áčku 11 ligových startů, ten první v roce 2007. Startoval na mistrovství světa do 20 let v Egyptě, v červenci 2010 přestoupil do Teplic, které o něj stály již v minulé sezóně.
Radek Dejmek (Liberec)Aktuální cena: 10-12 miliónů korun
Byl členem úspěšné slávistické juniorky a v létě 2007 přestoupil do Slovanu spolu se svým o dva roky starším bratrem, útočníkem Robinem. Součástí smlouvy byla opce na návrat obou do Slavie.
Záložníci
Bořek Dočkal (Konyaspor)Aktuální cena: 21 miliónů korun
V lize debutoval již v říjnu 2006. Po šesti ligových startech odešel v létě 2007 na půlroční hostování do Kladna. Od ledna 2008 byl na hostování v Liberci, který v létě toho roku uplatnil opci na přestup. V létě 2010 odešel na hostování s opcí do Turecka.
Marcel Gecov (Liberec)Aktuální cena: 12-15 miliónů korun
Stříbrný medailista z mistrovství světa dvacetiletých několikrát absolvoval s áčkem letní přípravu, do kádru trenéra Jarolíma se však v konkurenci defenzivních záložníků neprosadil. Nejprve hostoval v Kladně, v lednu 2008 přestoupil do Slovanu.
Jan Kovařík (Jablonec)Aktuální cena: 15 miliónů korun
Zatímco se jablonecký bombarďák Adam Hloušek v létě 2009 stěhoval do Edenu, opačným směrem se vydal Kovařík spolu se svým o rok starším spoluhráčem Tomášem Jablonským.
Lukáš Vácha (Liberec)Aktuální cena: 12-15 miliónů korun
V červenobílém dresu nastoupil v lize jenom jednou, další starty nasbíral na hostováních v Jablonci a Ostravě. V létě 2009 odešel na hostování do Liberce, který o rok později uplatnil opci na přestup.
Útočník
Tomáš Pekhart (Jablonec)Aktuální cena: 25-30 miliónů korun
Má titul z roku 2009, začátkem ledna 2010 však ukončil hostování, během něhož si připsal 12 ligových utkání a dva góly, a vrátil se do Tottenhamu. Po pár týdnech ho však senzačně koupil Jablonec...
Celková cena na horní hranici: 123 miliónů korun

V časech zlých by si Slavia mohla pomoci také prodejem hráčů. Jenže moc exkluzivního zboží v Edenu na skladě nemají... Největší hvězdou je reprezentant Hloušek, jenž se ovšem vrací k fotbalu po těžkém zranění. V jedenadvacítce jsou Čelůstka a Milan Černý, zajímaví jsou možná ještě cizinci Ragued s Belaidem.

Pozdě v Edenu zjistili, o co přišli

A tady je právě zajímavá matematická spojitost s úspěšným tažením Dovalilových lvíčat. Cena hráčů po juniorském šampionátu v příštím roce poroste. V kádru pro baráž s Řeckem bylo hned sedm bývalých slávistů, jichž se klub zbytečně brzy zbavil. Teď by se mu moc a moc hodili jak fotbalově, tak pro vylepšení stavu pokladny. Jenže v případě dalšího triumfu jedenadvacítky a odchodu do zahraničí za ně bude kasírovat někdo jiný...

Již dnes má ovšem septeto Hošek, Dejmek, Dočkal, Gecov, Kovařík, Vácha a Pekhart celkovou hodnotu, která přesahuje výši dluhu ENICu. Vezmeme-li horní hranici aktuální ceny jednotlivých hráčů, dojdeme k celkové sumě 123 miliónů korun. ENICu visí Slavia 112 miliónů a přiznává další dluhy ve výši 20 miliónů. Na druhou stranu registruje také řadu nesplacených pohledávek.

Když se tak slávisté soupiskou jedenadvacítky probírají, je jim do breku. Odložením těchto talentů se sešívaní připravili o ohromný potenciál. „Věřím, že tohle se už opakovat nebude. Tito hráči měli dostat příležitost hrát v našem áčku,“ říká Platil kategoricky. „Trenér Michal Petrouš dostal za úkol práci s mladými fotbalisty v áčku naplánovat. Mluvím třeba o těch, kdo mají perspektivu hrát za budoucí jedenadvacítku. Tento trend musí pokračovat, mladí hráči se pak mohou zhodnocovat, přestupovat a přinášet ekonomický profit,“ dodává generální ředitel Slavie.

Podstatná část jedné silné generace je však už mimo dosah jeho klubu...

Reklama

Související témata: