Hlavní obsah

Eden je pro klokany prokletým azylem, ale ještě v něm neprohráli

Pavel DosadilSport.cz

Již jen čtyři týmy drží na podzim ve fotbalové Gambrinus lize domácí neporazitelnost. Mladá Boleslav, Plzeň, Slovácko - a Bohemians 1905. Ano, ze svého Ďolíčku vyhoštění klokani, jejichž fanoušci se odmítají s hostováním v Edenu smířit. Ani hráčům není Synot Tip Arena po chuti. O to větším paradoxem je, jakých kousků jsou v něm schopni. Posledním důkazem je výhra 3:1 nad Libercem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Milan Škoda z Bohemians 1905 se raduje ze své branky v utkání s Libercem, kterou upravil skóre na 2:1 pro klokany.

Článek

„Nedá se nic dělat, v sezóně nás čeká třicet zápasů venku,“ prohlásil na startu ligy kapitán klokanů Radek Sňozík, který se nikdy netajil odporem ke stěhování z Ďolíčku do Edenu.

Dostavilo se však kouzlo nechtěného. Bohemka udělala z prokletého azylu nedobytnou pevnost. V pátek prohrála s Libercem poločas 0:1, ale po přestávce Slovan před návštěvou dvou a půl tisíce diváků smázla a slavila vítězství 3:1. Znovu tak dokázala reagovat na první inkasovaný gól a zachránit zápas. V Edenu má bilanci šest utkání, tři výhry a tři remízy.

„Přestali jsme probírat, že sem nechodí lidi. Mám pocit, že naši mladí tady hrají ve větším klidu než v Ďolíčku. Třeba takový Moravec hodně vyrostl,“ všímá si gólman Sňozík.

Atmosféra v Edenu je komorní. Klokanům však svědčí. „Prostředí je tady opravdu uspávací. Marně jsem hráče o přestávce upozorňoval, že musíme zápas dotáhnout a dohrát. Nedokázali jsme to,“ kabonil se liberecký kouč Josef Petřík.

Jiří Fleišman z Liberce (vlevo) a Jan Moravec z Bohemians při souboji v Edenu.foto: ČTK/Michal Doležal

Liberec se nechal v komorním prostředí uspat

Jeho protějšek z lavičky jako by s „efektem Eden“ již předem kalkuloval. „Prohrávali jsme, přesto se mi nechtělo o přestávce moc křičet. Liberec to s námi měl v první půli dost jednoduché, tak jsme věřili, že ho to uspí,“ uculoval se trenér Pavel Hoftych.

Po prostředí mateřského Ďolíčku se nicméně mužstvu stále stýská. „I kdyby do Edenu přišlo těch sedm tisíc lidí, atmosféra tady taková zdaleka nebude. Ďolíček je Ďolíček, ale je to pryč, už s tím nic neuděláme. Jsem rád, že se nám v Edenu daří a zvládáme tu otáčet zápasy. Sám nevím, čím to je,“ líčil autor vítězného gólu Milan Škoda.

Klokani tak mohou dál doufat, že dobrými výsledky nakonec přitáhnou i fanoušky, kteří Eden dál bojkotují. „Neřešíme diváky, že sem nechodí, není to naše starost. Kluci asi mají v hlavě zafixované první zápasy, které tady dopadly dobře pro nás. Daří se jim tady lépe kombinovat než v Ďolíčku, hřiště je tady pro nás takové otevřenější,“ myslí si Hoftych.

Je to vršovický úkaz. Čím více se klokani Edenu vzpouzejí, tím lépe v něm hrají. Příště se ho pokusí dobýt Sparta.

Reklama

Související témata: