Hlavní obsah

Sparta doma vybouchla s Teplicemi a doslova vnucuje titul Plzni

Těžko říci, jak to fotbalisté Sparty myslí s obhajobou mistrovského titulu. V sobotním utkání 12. kola Gambrinus ligy doma prohráli 0:2 s Teplicemi, o jejichž góly se postaral hrdina zápasu Mahmutovič. Pražané tak nadále ztrácejí na vedoucí Plzeň devět bodů, a pokud lídr tabulky v neděli porazí Brno, bude mít k dobru již astronomický dvanáctibodový náskok... Sparta dohrávala zápas bezradná a zoufalá.

Foto: René Volfík, ČTK

Aidin Mahmutovič dal dva góly a zařídil vítězství Teplic nad Spartou.

Článek

V sestavě Teplic chyběl vykartovaný Ljevakovič, u domácí dostal Kladrubský v záloze přednost před Matějovským. Na lavičku náhradníků pak po dlouhé době usedl i uzdravený reprezentant Kušnír.

Mýlil se ten, kdo čekal úvodní nápor Pražanů. Jejich snahu v úvodu brzdila řada nepřesností, takže hosté mohli v klidu rozprostřít na letenském trávníku svoji obrannou pavučinu, do níž zachytávali akce domácích již v zárodku. První nebezpečný moment tak přišel až v 15. minutě, kdy tvrdě vypálil Kucka a jeho ránu Grigar zneškodnil až nadvakrát.

Tepličtí byli mnohem produktivnější. A také šťastnější. Mahmutovič napřáhl z veliké dálky, Brabec změnil směr střely do protipohybu Blažkovi a míč se škodolibě dokutálel do sítě. Sparta tak znovu ještě do poločasu prohrávala, stejně jako v posledním domácím utkání s Mladou Boleslaví. Do přestávky už se zmohla jen na střelu Sioinka zdálky, kterou Griga vyrazil na roh.

Teplický brankář Tomáš Grigar (vlevo) zasahuje před svou brankou v utkání se Spartou.foto: ČTK/René Volfík

Do druhé půle nastoupil místo obránce Adiaby záložník Podaný a Letenští se začali pachtit za vyrovnáním. Po kombinaci Kadlece s Vackem nedosáhl před prázdnou brankou na míč Wilfried, v 58. minutě trefil Sionkou ránou zdálky tyč Grigarovy svatyně. Čas rychle ubíhal a Teplice v klidu držely vedení. To bylo navíc od 66. minuty již dvougólové! Hosté ukázali, jak jednoduché je vstřelit gól. Vidlička přesně odcentroval a nikým nehlídaný Mahmutovič se hlavou podruhé trefil a stal se králem večera.

To byl konec domácích nadějí, protože letenský soubor dohrával utkání v čirém zoufalství. Před čtvrtečním zápasem Evropské ligy s Lausanne dostal další těžkou ránu. Jediným pozitivem pro ně bylo, že pět minut pořed koncem se na hřiště dostal také Kušnír, poprvé v této sezóně.

Sparta Praha - FK Teplice 0:2 (0:1)
Branky: 31. a 66. Mahmutovič. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Wilczek. ŽK: Brabec - Mahmutovič, Vidlička, Vondrášek, Rosa. Diváci: 6942.
Sparta: Blažek - Adiaba (46. Podaný), Brabec (85. Kušnír), Řepka, Pamič - Vacek - Sionko (65. Kweuke), Kladrubský, Kucka, Kadlec - Wilfried. Trenér Jozef Chovanec.
Teplice: Grigar - Vidlička, Smejkal, Matula, Rosa - Hošek - Vondrášek (77. Stožický), Siva, Čajič, Mareš - Mahmutovič. Trenér Jiří Plíšek.

Reklama

Související témata: