Hlavní obsah

Plzeň může mít po neděli luxusní náskok, tuší Chovanec velký malér

Pavel DosadilSport.cz

Měl své mužstvo směřovat k obhajobě titulu, místo toho však fotbalová Sparta prožívá podzim jako na houpačce. Po domácí porážce s Teplicemi netajil kouč Jozef Chovanec velké zklamání. Po pohárovém vyřazení v Sokolově přišel ligový výbuch, navíc se rychle blíží čtvrteční duel Evropské ligy s Lausanne. „Doufám, že sobotní prohra nebude mít na pohárový výkon vliv,“ věří Chovanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Josef Chovanec

Článek

Týden po pohárovém vyřazení v Sokolově jste doma propadli v lize s Teplicemi. Bude Sparta bít na poplach?

Ale my na poplach bijeme již od prvního kola! Každý zápas je pro nás hodně důležitý, ne vždy se nám ho však podaří zvládnout. Musíme také vycházet z reálných předpokladů, Teplicím jsme navíc pomalou hrou nabídli vítězství jako na zlatém podnose.

Znovu jste nezvládli zápas následující bezprostředně po reprezentační přestávce...

Bylo to znát hlavně v pohybu. Zatímco Kadlec se pohyboval dobře, Kucka byl hodně monotónní a ani u Wilfrieda to nebylo stoprocentní.

Sparta na podzim trpí velkou nevyrovnaností výkonů. Proč?

Někdy je to dáno i soupeřem, třeba Teplice teď u nás byly velmi efektivní. Hodně se však projevuje začátek soutěže, v němž jsme odevzdali daň za naše účinkování v evropských pohárech. Mám na mysli především porážky v Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Sparťanský kanonýr Bony Wilfried brankáře Teplic Tomáše Grigara nepřekonal.foto: ČTK/René Volfík    

Porážkou s Teplicemi jste devalvovali vydřenou výhru v Olomouci.

Náš domácí výkon ostře kontrastoval s tím, jaký jsme podali v Olomouci. Chyběla nám lehkost, pohyb. Od prvních minut se utkání nevyvíjelo dobře. Sami jsme nahrávali taktickým záměrům soupeře, který přijel hlavně bránit. Nebylo nám souzeno, abychom se prosadili.

Nešťastným hrdinou byl stoper Brabec. Nejdřív tečoval do vlastní sítě střelu Mahmutoviče, při druhém gólu tohoto střelce neuhlídal.

Určitě se mu nedařilo, jak očekával. U prvního gólu mu nemůžeme nic vyčítat, i když ostatní mohli na balon ještě zareagovat. Ale u druhé branky jsme nechali Teplicím hodně místa.

Co když Plzeň porazí v neděli Brno? Pak před vámi povede již o dvanáct bodů...

Neodskočí jen Spartě, pronásledovatelů je víc. Plzeň bude mít v případě výhry luxusní náskok. A když se tak stane, musíme to respektoval. Zatím k tomu nedošlo.

Dalo by se dvanáctibodové manko ještě vůbec smazat?

Hlavně musíme vyhrávat naše vlastní zápasy. Každý klub hraje za sebe. A jak vítězství, tak porážka musí znamenat poučení.

Ve čtvrtek čeká mužstvo v Evropské lize duel s Lausannne. Věříte, že se dokáže od poslední porážky oprostit?

Byl bych velice nerad, aby liga měla vliv na poháry. V Evropské lize nás čekají důležité zápasy, na které se musíme připravit.

Reklama

Související témata: