Hlavní obsah

Extraliga poprvé v novém roce

PRAHA

Poprvé v novém roce se v pátek utkají extraligové kluby o body. Po výbuchu na prestižním Spengler Cupu se bude chtít pražská Sparta na domácím ledě rehabilitovat v souboji s Libercem. Šlágrem 35. kola však bude severomoravské derby mezi Třincem a Vítkovicemi. Hraje se i valašské derby, Vsetín bude v utkání se Zlínem psát historii "po Hudlerovi".

Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Michael Vyhlídal z Pardubic (druhý zprava) před brankou gólmana Liberce Pavla Faltuse v jednom z posledních utkání hokejové extraligy v roce 2002.

Článek

Sparta přivítá na domácím ledě Liberec, v jejím dresu se představí i Radek Bělohlav, jehož transferkartu se podařilo vedení klubu včas vyřídit. Bělohlav se vrací do pražské Arény po angažmá v ruském celku Lada Togliatti, které ukončil z vlastní iniciativy.

"Zranění zapříčinilo, že jsem se nedostal do správného rytmu, odehrál jsem asi jen deset zápasů," postěžovala si nedávno bývalá sparťanská opora. "Navíc jsme tam byli čtyři cizinci, takže jsme se museli točit. Občas jsem seděl pouze na tribuně," dodal Bělohlav, který se na soupisce Sparty objevil již na Spenglerově poháru.

Kouč Alois Hadamczik před utkáním věří, že hráči již nevydařené účinkování v Davosu pustili z hlavy . "Všichni si sáhli na dno, jen ta koncovka," posteskl si s odstupem času před odpoledním tréninkem mužstva. "Teď se musíme soustředit na extraligu," dodal Hadamczik. K dispozici nemá Tomíka a Richtera.

Severomoravský šlágr

V souboji severomoravských rivalů Třince a Vítkovic si budou chtít Ostravané zlepšit bilanci vzájemných klání. Letos totiž Oceláře ještě neporazili. Třinečtí chtějí vyrukovat s tradičním ofenzivním pojetím, navíc se jim uzdravil gólman Lakosil. Trenér Vítkovic Ladislav Svozil mínil, že rozhodne jedna chyba. "Vždy to bylo vyrovnané, nesmíme chybovat. Ale bude to těžké, Třinec je doma velice silný," poznamenal kouč, jehož tým je s výjimkou juniorských reprezentantů kompletní.

Karlovy Vary přivítají České Budějovice už s dvojicí posil, s útočníky Valou a Bednaříkem. Jihočeši bodovali ve čtyřech utkáních po sobě a elitní osmičku už mají nadosah. Chybět jim bude junior Michálek

Ve vynikající formě zastihl závěr roku pražskou Slavii. Pražané nasbírali v sedmi zápasech 20 bodů, navíc brankář Roman Málek v posledních dvou duelech ani jednou neinkasoval. "Jsme spokojeni. Hrajeme dobře, zejména v obraně, rozchytal se Málek a věříme, že doma zvládneme i zápas proti Plzni," pravil asistent Ondřej Weissmann. Málek včera podepsal v Edenu dlouhodobou smlouvu a čerstvý kontrakt by jistě chtěl potvrdit zvýrazněním svého rekordu v počtu čistých kont. Plzeňští vědí, že je v Edenu nečeká žádná procházka růžovým sadem. "K výhře vede absolutně precizní výkon, ale ještě by nám muselo pomoci štěstí," má jasno kouč Keramiků Karel Trachta.

Půjde to i bez Hudlera?

Zlínští hokejisté čekají už pět utkání na výhru. Ve valašském derby proti Vsetínu jim bude chybět jen zraněný obránce Macholda. Vsetín si musí zvykat na hru bez Hudlera a moc mu to nejde. Před týdnem odjeli z Třince z desetibrankovým nášupem a trenéři museli dávat tým dohromady. "Věřím, že páteční zápas bude úplně jiný. Hlavně musíme proměňovat šance, od toho se pak často odvíjí to ostatní," řekl trenér Jan Neliba.

Znojmo doma přivítá vedoucí tým tabulky Pardubice. Orli nastoupí zřejmě bez brankáře Kameše, zato s uzdravenými forvardy Plchem a Ludvíkem. Východočeši v tomto ročníku sice ještě se Znojmem neztratili ani bod, nicméně předchozí tři zápasy se jim příliš nepovedly. Získali pouze dva body po výhře nad nováčkem z Liberce v prodloužení. "Asi jsme usnuli na vavřínech," připustil trenér Miloš Říha, jehož tři svěřenci Divíšek, Pištek a Rolínek se potýkají se zdravotními problémy.

V sestavě Havířova před utkáním s Litvínovem už není útočník Bednařík, ale zatím ani slovenský forvard Voskár, který ho měl nahradit. "Dotahuje se to, zatím však není jisté, jestli bude hrát," řekl generální manažer Michal Slavík. Zdravotní problémy s nataženými vazy navíc vyřadily Hrbka a Staňka. Litvínov je favoritem, navíc má kompletní kádr, zdráv už je i Alinč. " Rádi bychom odstartovali nový rok stejně úspěšně jako začátek extraligy," dodal Hübl.

Reklama