Hlavní obsah

Rozjeté Olomouci hrozí kvůli korupci dokonce vyloučení z ligy

Pavel DosadilSport.cz

Případ fotbalové korupce, k níž mělo dojít v květnu 2009 před zápasem Olomouce se střížkovskými Bohemians Praha, znovu ožívá. Podle posledních informací policie mimo jiné obvinila olomouckého brankáře Petra Drobisze z uplácení. Pokud by mu byla vina prokázána, může za to Sigma coby aktuálně druhý tým tabulky zaplatit v nejhorším případě i vyloučením z Gambrinus ligy!

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Olomoucký brankář Petr Drobisz (vpravo) je klíčovou postavou případu.

Článek

„Causa Olomouc“ pokročila. Policie obvinila brankáře olomoucké Sigmy Petra Drobisze z uplácení, prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku. K případu se tak znovu vrátí i fotbalová disciplinárka, k čemuž ji vyzval výkonný výbor svazu.

„Jsem za svaz neustále ve spojení s policií, takže informaci, že se chystá obvinění, jsem samozřejmě měl,“ uvedl Jiří Golda, šéf disciplinárky. „Právník svazu teď analyzuje policejní spis a my máme před sebou dvě možnosti. Buď zjistíme, že policie pracuje se stejnými skutečnostmi, s nimiž jsme pracovali i my. Pak bychom měli počkat, jak rozhodne soud. Nebo zjistíme, že se objevily nové poznatky, které jsme my k dispozici neměli. Pak můžeme okamžitě zasednout a aktéry případu i jejich kluby tvrdě potrestat,“ avizoval Golda.

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.foto: ČMFS

Hanáci by případný trest pocítili v aktuální sezóně

Jaké tvrdé tresty má na mysli? „V úvahu přichází zákaz činnosti na 15 let, pokuta 10 miliónů korun nebo vyloučení ze soutěže. K tomu to samozřejmě směřuje.“

Vzhledem k tomu, že konečné tabulky předminulého i minulého ročníku jsou schváleny a uzavřeny, odpočet bodů či dokonce vyloučení ze soutěže by se v případě Olomouce týkaly právě probíhající sezóny. V ní jsou Hanáci momentálně druzí v tabulce...

Disciplinárka se případem zabývala již na jaře. Střížkovský klub jí žádné důkazy nepředložil, a když pak odmítl nastoupit v derby proti Bohemians 1905, dostal souhrnný trest v podobě pokuty 6 miliónů korun a odpočtu dvaceti bodů. Protože pokutu nezaplatil, poslal ho fotbalový svaz ještě o soutěž níž, do ČFL. Tresty dostali i hráči, kteří tvrdili, že úplatek převzali.

„Za tímto rozhodnutím si dál stojíme. Teď čekáme na to, zda se ve spisech objeví něco nového. Výsledek analýzy bychom měli znát v řádu dnů,“ řekl Golda.

Reklama

Související témata: