Hlavní obsah

Pospěch není náš hráč, brání se Zbrojovka Brno a nechce mu zaplatit milión

BRNO

Vedení Zbrojovky Brno odmítá, že by byl útočník Zbyněk Pospěch jejím hráčem. Odvolací a revizní komise fotbalového svazu mu nedávno přerušila trest, který dostal ve vleklém sporu se svým bývalým agentem, a konstatovala, že může nastupovat za Brno. Vedení klubu však s Pospěchem na jaře ukončilo smlouvu, takže odmítá i jeho požadavek na vyplacení ušlé mzdy, která podle hráčova právního zástupce Jiřího Kubíčka činí přes milión korun.

Článek

Pospěchovi zastavila loni v listopadu disciplinární komise soutěžní činnost za to, že nezaplatil smluvní pokuty 100.000 eur svému bývalému agentovi Ondřeji Chovancovi. Ten se ohradil proti tomu, že fotbalista v únoru přestoupil z norského Odd Grenlandu do Artmedie Bratislava bez jeho vědomí.

Pospěch loni v lednu podepsal smlouvu v Brně. V květnu mu pak arbitrážní komise ČMFS nařídila zaplatit Chovancovi 100.000 eur. Když po listopadovém verdiktu disciplinárky nemohl bývalý útočník Liberce či Sparty hrát, vedení Brna s ním po čtyřech měsících rozvázalo smlouvu.

Odvolací a revizní komise však hráčův spor s Chovancem vrátila arbitráži a disciplinární komise a rozhodla, že Pospěch může do dalšího projednání případu hrát za Zbrojovku, kde je navzdory výpovědi u svazu registrován.

Vedení Brna však v pátek vydalo prohlášení, v němž trvá na tom, že s Pospěchem řádně ukončilo profesionální smlouvu a klubu nepatří. "Toto stanovisko potvrdila i Arbitrážní komise ČMFS, která na základě žaloby Zbyňka Pospěcha 1. října rozhodla, že ukončení bylo platné. Proto vedení Zbrojovky odmítá tvrzení, že je stále hráčem klubu. A tudíž mu náleží odměna," uvedli zástupci Zbrojovky.

"Chtějí nás poškodit u veřejnosti"

Tvrdí, že druhá strana se snaží poškodit brněnský klub u veřejnosti, což Kubíček odmítá. "Hájím pouze zájmy Pospěcha. Brno mu činnost nezastavilo, udělala to disciplinární komise ČMFS v rozporu s řády FIFA. V nich se výslovně praví, že spor mezi hráčem a jeho agentem nemůže vést k zastavení činnosti. V případě, že se rozhodne v Pospěchův prospěch, může Brno žádat náhradu po tom, kdo situaci zavinil. A to je ČMFS," řekl Kubíček.

"Pokud by chtěl přestoupit Pospěch do zahraničí, tak musí zájemce jednat s Brnem. Věřím, že se situace na dalším zasedání arbitrážní komise spravedlivě vyřeší," uvedl Kubíček.

Zbrojovka argumentuje tím, že hráčův problém nastal v době, kdy ještě neměl v Brně smlouvu. "Od listopadu 2009 celé čtyři měsíce Zbrojovka trpělivě čekala, zda se problém vyřeší. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo a bylo jasné, že Zbyněk Pospěch nemůže v Brně hrát, klub mu k 31. březnu 2010 ukončil profesionální smlouvu," uvedl klub v prohlášení.

Reklama