Hlavní obsah

Zastavit Plzeň? Je to na nás, říká boleslavský Procházka

Pomoci sobě, dodat nový impuls celé lize. To vše mohou mladoboleslavští fotbalisté v sobotním pokračování nejvyšší domácí soutěže. Vyrukují proti Plzni, rozjetému lídrovi. „Čekám, kdy se jejich série zastaví už několik zápasů, teď je to na nás, abychom se s tím vypořádali, jak jen to nejlíp půjde,“ říká Václav Procházka, šestadvacetiletý záložník či obránce, který na západě Čech s fotbalem začínal.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Boleslavský Václav Procházka (vlevo) na archivním snímku z utkání s Brnem.

Článek

Co říkáte tažení Západočechů. Je pro vás překvapením, že liga vypadá tak jak vypadá?

Překvapením je snad jen jejich náskok, výkony ani ne. Tým teď už je dlouho spolu, vhodně se doplňuje. Už tam nezažívají výprodeje vždy po půl roce. A vyplácí se jim to.

Podle mnohých by se ale právě u vás v sobotu večer mohla zadrhnout. Jak jste nažhavení?

Určitě se těšíme. Plzeň hraje ofenzivně. I my se tlačíme hodně dopředu, pro diváky  to může být zajímavé, ale rozdíl proti jiným utkáním pro nás tak velký v přípravě není. Zvláštní je to akorát tím, že jsou první.

Můžete soupeře zastavit, dát lize impuls. Je to pro vás zápas podzimu?

Takhle to nebereme. Může to být dejme tomu jeden z řady. Hrajeme doma, nekoukáme zase až tak moc, kdo přijede, ale chceme vyhrát.

Sérii Plzně - 12 střetnutí bez prohry - však určitě sledujete...

Čekám, kdy se to zastaví už několik zápasů, teď je to na nás, abychom se s tím vypořádali, jak jen to nejlíp půjde.

Boleslav se rozjíždí, ale zatím vždy pár stovek míst na stadiónu zůstávalo volných. Bude tentokrát plno?

Měl by to být pěkný fotbal, lidi by měli přijít, lepší lákadlo v téhle sezóně není. Snad bude vyprodáno.

Není to paradox, že teď víceméně provinční Plzeň táhne víc než pražská S?

Možná. Se Spartou i Slavií jsme na podzim hráli u nich. Takže doma je to určitě největší lákadlo.

Působil jste tam. Jaké máte vzpomínky?

Ty nejlepší, hrál jsem tam od žáků, vlastně jako odchovanec. Zažil jsem tam pěkný roky. Plzeň mi dala šanci, mám tam spoustu kamarádů. Bydlel jsem kousek odtamtud, jsem tam doma.

Nemrzí vás, že v domovském klubu v tomhle úspěšném údobí nejste?

Přeju jim to, sleduju jejich výsledky, ale teď chci pochopitelně výsledek co nejlepší pro náš tým. Je to prostě tak.

S kým jste se tam ze současného kádru potkával na hřišti nejvíc?

Od žáků přes dorost to bylo hodně hráčů, někteří odešli, z Plzenských tam zbyl David Limberský. Ale víceméně se znám se všemi, víc s Milanem Petrželou a Danem Kolářem, ale to už ze Slovácka

Dojde na nějaké hecování?

Je to trošku pikantnější. Vždy jsme se popichovali, teď je to ale trošku jiné, Plzeň chce sérii udržet, my jim určitě nedáme nic zadarmo, hecování neproběhlo. Každý ví, jak důležitý je to zápas. Až se uvidíme, asi se usmějem, na hřišti to ale bude vážný.

V čem je podle vás jejich největší síla?

Herně už několik sezón vynikají dopředu, trenér Vrba jim vtisknul i defenzivní část. Dostávají málo gólů. Jsou všichni schopni bránit a ofenzivu mají smrtící. Umí to z brejků, trestají každou mezírku. Mají Pavla Horvátha a hráče k němu, kteří vědí, kam si naběhnout.

Jak se těšíte na souboje právě s plzeňským matadorem?

Je to nepříjemný hráč, má schopnost pohybovat se tam, kam mu obránci můžou dát míč. Nemá žádný vymezený prostor, dopředu mívá volné pole působnosti, na hřišti se špatně hledá. Dáte mu jen kousek prostoru a času, aby zvedl hlavu - a vlastně ji ani nemusí  zvedat, protože o hráčích ví -  a hned to dá do nebezpeční z první za obranu.

Taktiku odhalovat asi nebudete, ale co by obecně na ně mohlo platit?

Zamezit jejich přednostem, nedávat jim prostor, snažit se být blízko u hráčů, aby vůbec nerozehráli. Nebude to jednoduché. Jsou v pohodě, mají náskok, nemusí nic vymýšlet, počkají si. Musíme být maximálně koncentrovaní.

Hrajete radši v obraně, nebo v záloze, kde nastupujete v poslední době?

V záloze. Mám tam možnost dostat se dopředu, nejsem jen hlídací pes, víc si zaběhám, je to zajímavější, než jen odevzdat balon a koncentrovat se na obranu. Je to lepší, můžu jít do vápna, do střely i do šance.

Před sezónou i během ní boleslavští činovníci říkali, že stále hledají náhradu za Jana Rajnocha. Ocitl jste se na postu, kde hrával, je to pro vás příjemné?

Nepřemýšlím o tom, těžko se můžu srovnávat s Honzou, nevím, jestli to mám být místo něj já, to nemůžu sám hodnotit. Jsem vlastně i jiný hráč než on..

Někteří chodí na ryby, jiní do společnosti. Jak se dáte nejlíp do pohody vy před takovým zápasem? Jaký relax upřednostňujete?

Nic speciálního, nemám žádný rituál. Je to různé, společnosti se nevyhýbám, občas někam zajdeme s kamarádama, s přítelkyní. Když potřebuju odpočinek, nejradši jsem doma v klidu, natáhnu se a podívám se na film.

Reklama

Související témata: