Hlavní obsah

Liberec - Sparta 1:2Blažkova minela Spartě vaz nezlomila, v Liberci zápas senzačně otočila!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Nezmar 1 : 0
82. Kweuke 1 : 1
87. Bony 1 : 2

LIBEREC

Senzační obrat předvedli fotbalisté Sparty Praha při dohrávce třináctého kola na severu Čech, přestože je hodně nahlodal gól Nezmara po fatálním kiksu Blažka. Slepenými góly v závěru zápasu Pražané po třech utkáních bez výhry slavili tři body. Trenér Pražanů udělal ve srovnání s nevydařeným zápasem s Lausanne jen dvě změny: zraněného Kušníra nahradil Adiaba, za Podaného naskočil do zálohy Kladrubský.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Libor Sionko ze Sparty (vlevo) a hráč Liberce Marcel Gecov

Článek

Liberec, možná poučen prohrou z utkání s Bohemians 1905, se s protihráči nijak nemazal a hrát řádně od podlahy. Důraz Severočechů v součtu s neprostupnou obranou podpořenou soustředěným výkonem byl na hostující borce dostatečným receptem.

Sparta se totiž utápěla ve vlastní marnosti. Souvislou kombinaci byste v její hře hledali marně, stejně jako případnou sérii přihrávek či narážeček. Neúčelné nakopávání vysokých míčů směrem na Wilfrieda nemělo naději na úspěch. Využití křídelních prostor bylo nulové. Pražané se do pokutového území dostali jen při standardních situacích, ale nebezpeční byli pramálo. Jediné skutečné ohrožení Bičíka představovala rána Vacka zpoza velkého vápna, ale gólman Liberce byl u levé tyče včas. Šlo o jedinou střelu hostů mezi tyče v prvním poločase.

Domácí měli do přestávky dvě gólové příležitosti, o něž se vždy postarali totožní hráči. Nejprve už v páté minutě Nezmar zatáhl míč po pravé straně, Kerič jeho centr minul a zcela volný Breznaník v tutové pozici přestřelil. Když však Pražané pět minut před poločasem špatně založili útok a Kerič míč zachytil, bylo se Spartou zle. Domácí útočník posunul míč doleva k Breznaníkovi, jehož dělovku chtěl Blažek nesmyslně chytat, balón však doplachtil na břevno a odrazil se k Nezmarovi, který dorazil nekompromisně - 1:0.

Devět minut po obrátce mohlo být sparťanům tuze zle, protože Kladrubský na půlce nezachytil rozehrávku domácích, Kerič pak našel přihrávkou za obranu rozběhnutého Breznaníka, ale jeho ránu z úhlu zmařil Blažek a následná hlavička Gebre Selassieho šla mimo tyče.

Liberec nakonec zaplatil daň za přílišnou namyšlenou některých jedinců. Jeho borci v několika slibně se rýsujících šancích místo přihrávky na lépe postavené spoluhráče, mnohdy před odkrytou brankou, volili individuální řešení, s nímž neuspěli.

A Sparta je ztrestala. Po přímém kopu Vacka sice ještě míč mířící z Adiabovy hlavy do sítě zastavil Gecov a ani Wilfriedova dělovka zpoza velkého vápna nešla o pár centimetrů mezi tyče.

Závěrečných deset minut bylo ale v podání Sparty mimořádně produktivních. Nejprve Kweuke doslova dotlačil hlavou míč za záda Bičíka, který proti prvnímu pokusu střídajícího útočníka vytáhl bravurní zákrok. Tři minuty před koncem pak Pamičův centr z levé strany Gebre Selassie jen tečoval a Wilfried dělovkou nedal Bičíkovi šanci - 1:2. Sparta tak po šesti letech odvezla z Liberce tři body.

Dohrávané utkání 13. kola Gambrinus ligy:
Slovan Liberec - Sparta Praha 1:2 (1:0)
Branky: 40. Nezmar - 82. Kweuke, 87. Wilfried. Rozhodčí: Jech - Koval, Marek. ŽK: Vácha - Kucka. Diváci: 5350.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák (90. Vulin), Fleišman - Vácha, Gecov, Bosančič (73. Papoušek), Breznanik - Nezmar (84. Dejmek), Kerič. Trenér: Petřík.
Sparta: Blažek - Adiaba (64. Matějovský), Řepka, Brabec, Pamič - Kladrubský - Sionko (71. Kweuke), Kucka, Vacek, Kadlec (85. Podaný) - Wilfried. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava