Hlavní obsah

Jsem pitomec, říkal si Blažek po hrubce. Pak ale Spartu podržel a slavil senzační triumf

Tisíc stejných střel v minulosti lapil. Tentokrát však při ráně Breznaníka pět minut před koncem prvního poločasu bitvy s Libercem brankář Sparty Jaromír Blažek chyboval. Míč mu mezi rukavicemi proklouzl a od břevna se odrazil k Nezmarovi, který pohotově skóroval. „Byl to zkrat. Neodhadl jsem situaci,“ kál se po utkání při vzpomínce na černou chvilku v zápase sedmatřicetiletý brankář.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Sparty Jaromír Blažek v zápase s Libercem

Článek

Jak moc se vám ulevilo, když Kweuke a Wilfried dvěma gólovými zásahy vývoj zápasu otočili a Sparta v Liberci nakonec slavila po šesti letech vítězství?

Spadl mi obrovský kámen ze srdce. Ohromně se mi ulevilo. Ten inkasovaný gól byl samozřejmě zcela jednoznačně mojí chybou.

Jak vysvětlíte situaci ze 40. minuty s Libercem, kdy jste špatně reagoval na střelu Breznaníka a domácí šli po dorážce Nezmara do vedení?

Neodhadl jsem situaci. Šlo o můj zkrat. Byl jsem přesvědčený, že balón chytím. Ale prostě mi vyklouzl z ruky. Když jsem se otočil, letěl míč na břevno. Myslel jsem, že je to dobré. Ale k brance dobíhal Nezmar. Už jsem s tím nemohl nic dělat.

Co jste si v dané situaci říkal?

Že jsem pitomec. Co jiného... Hrajeme tak důležitý zápas a já vyrobím takovou chybu. Byl jsem naštvaný sám na sebe, což je v dané situaci normální reakce.

Napadlo vás, že je to takové symbolické vyvrcholení situací, které vás provázejí v průběhu podzimu?

Sám dobře vím, co jsem udělal špatně. A všichni kolem mě to vědí také. Branka v Liberci byl největší průšvih, který se mi stal na podzim. Ten zbytek bych neřešil.

Byla atmosféra v kabině Sparty o přestávce hodně napjatá?

Gólem, který jsem zavinil pět minut před poločasem, jsem klukům moc nepomohl. Naše hra byla v první půli už tak dost nervózní. Ale v šatně nikdo nekřičel. Vážně byl klid. Spíše jsme se povzbuzovali. Musím klukům poděkovat, že zápas zvládli a otočili. Vzali za to v druhém poločase parádně.

Krátce po přestávce přitom mohli Liberečtí zřejmě rozhodnout, protože měli několik slibných šancí. Zejména příležitost Breznaníka vypadala hodně nebezpečně?

Ještě, že jsem jeho střelu chytil. Už jsem prostě něco musel udělat, něco chytit. Jinak by to byla úplná katastrofa. Chtěl mi míč prostřelit mezi nohama. Ale já neudělal žádný pohyb, nenechal jsem se rozhodit a čekal jsem do poslední chvíle.

V Liberci jste vyhráli pouhé čtyři dny po zápase s Lausanne, v němž jste ztratili dvoubrankový náskok a s druholigovým švýcarským soupeřem nakonec remizovali 3:3. Co pro Spartu znamená vítězství na severu Čech?

Všem nám takový obrat dodá sílu a pomůže hlavně psychicky. Můžeme se připravovat v klidu, nemusíme řešit různé jiné věci.

Máte na mysli tlak, jemuž jste čelili po předešlých nepřesvědčivých výkonech a výsledcích?

Jsou hráči, kteří kritiku vnímají více a někteří méně. Kdyby všichni v kabině byli schopní tlak přejít, bylo by to fajn. Ale někdy jsou jisté věci přes čáru, prostě přehnané. Na druhou stranu, o kom jiném by se mělo psát, než o Spartě.

Vítězstvím jste se přiblížili na devět bodů Plzni, která nezvládla zápas v Mladé Boleslavi. Může váš úspěch v Liberci Západočechy znervóznět?

Nejsem o tom přesvědčený. Až budeme za Plzní o bod nebo třeba bude náš zisk stejný, tak možná. Ale jsme za nimi o devět, což je pořád strašně moc. Vše mají ve svých rukách. My se musíme soustředit na dva nejbližší zápasy. Musíme zvládnout ligový duel s Bohemians 1905 a následně v Evropské lize Lausanne. Nic jiného neřeším.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava