Hlavní obsah

Profesionální fotbalové kluby chtějí dál posilovat autonomii

PRAHA

Zástupci klubů první a druhé ligy se na úterním zasedání ligového shromáždění shodli na tom, že profesionální fotbal potřebuje v rámci ČMFS větší autonomii. Hlavním důvodem je lepší prezentace profesionálních soutěží a také malá akceschopnost, kterou má ligové shromáždění v nynější podobě. Kluby také nejméně o rok odsunuly samostatnou soutěž pro rezervní výběry, která měla odstartovat od sezony 2011/12.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O samostatnosti minimálně první ligy se mluví už řadu let, současné ligové vedení si však dalo za úkol tuto myšlenku dotáhnout do konkrétního cíle. O úplné samostatnosti mluví raději opatrně, ale důraz na oddělení od amatérského fotbalu je zřejmý.

"Profesionální fotbal potřebuje nový impulz, pokud chceme mluvit o vážností soutěží, jakou známe ze západní Evropy. Řadu věcí bychom mohli řešit mnohem rychleji, v úzké skupině se můžeme scházet častěji než čtyřikrát ročně v tak širokém fóru," prohlásil po úterním jednání ligového shromáždění Dušan Svoboda, který byl v létě pověřen řízením soutěže po záhadném zmizení Miroslava Kříže.

Cílem údajně není úplná samostatnost ligy

Cílem prý zatím sice není úplná samostatnost ligy, jak ji veřejnost zná třeba z hokejové extraligy, ale minimálně má být vytvořeno občanské sdružení, které bude kluby slučovat mimo stávající fotbalové struktury.

"Až jsem byl překvapen, jak jsou kluby zajedno, abychom vystupovali jako celek," uvedl Svoboda, jenž připomněl, že to byl jeden ze záměrů Ivana Haška, když kandidoval na předsedu svazu.

Důvěru připravit dlouho diskutovaný projekt dostali ligoví zástupci ve výkonném výboru - vedle Svobody i českobudějovický ředitel Karel Poborský a jeho bývalý kolega ve Slavii Petr Doležal.

Vznikne soutěž pro "béčka"?

Jedním z praktických důvodů vznikající autonomie je možnost řešit některé otázky pružněji. Jako příklad Svoboda uvedl diskuse o vznikající soutěži pro rezervní týmy, která se měla původně rozběhnout už od příští sezony a s níž souhlasil i svaz. Jenže na tu nejsou v současné době finance. "Kdybychom neřešili problémy juniorek jednou za čtvrt roku, tak jsme určitě dál," připomněl Svoboda.

Na posledním ligovém shromáždění se kluby navíc shodly, že by rády spolupracovaly s týmy v nižších soutěžích prostřednictvím takzvaných farem. Tuto možnost ale výkonný výbor přednedávnem shodil ze stolu, což kluby zaskočilo. "Výkonný výbor měl obavu o dopadu na nižší soutěže, a tak projekt zamítnul. Teď se bude celá záležitost řešit znovu, ale už v rámci reorganizace soutěží v celém svazu," vysvětlil Svoboda. Kluby totiž o možnost, aby farmy vznikaly, dál stojí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články