Hlavní obsah

Teplického Grigara za nulou proti Plzni požene i sázka o vlasy

TEPLICE

Nikdo z brankářů ve fotbalové lize neodešel ze souboje s Plzní, lídrem soutěže, s čistým kontem. Ale v pátek Západočeši hostí Teplice, jejichž svatyni hájí Tomáš Grigar. Ten v deseti podzimních ligových zápasech pětkrát neinkasoval. Z působení ve Spartě zná klíčové muže Viktorie. A navíc ho za šestou nulou požene sázka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Teplic Tomáš Grigar (vpravo) v utkání s Plzní v minulém ligovém ročníku.

Článek

„Nic mě nestresuje. S každou nulou mi roste sebevědomí. Ale doufám, že přijde ještě lepší období,“ směje se Grigar při ohlédnutí za dosavadní částí sezóny.

Odchovanec Vítkovic se od roku 2003 snažil prosadit ve Spartě. Pět a půl roku. Marně. Proto v lednu 2009 přestoupil do Teplic, kde se stal oporou a pomohl k triumfu v Poháru ČMFS. A za podzim minulé sezóny vychytal osm nul. Teď jich má na kontě pět. A šestou chce z Plzně!

„Po špatném rozjezdu je v kabině skvělá nálada,“ připomíná 27letý gólman, že Teplice měly jen dva body po čtyřech kolech. Grigar začal v základu, ale po tříbrankovém výprasku na Slovácku putoval na lavičku. Po třech zápasech se do sestavy vrátil. A pomohl Severočechy katapultovat z 15. na 4. místo. Navíc se stal členem české reprezentace.

„Národní tým je obrovský impuls. Dodá to psychickou sílu. Strašně jsem si poslední sraz užil. Třeba Petra Čecha jsem vídal jen v televizi. Brankáře největšího klubu světa. A teď jsem s ním trénoval. Člověka to nabije,“ vypráví Grigar a potvrzuje, že reprezentační opora nezapřela obrovský přehled. „Fajn jsme si popovídali. I o Teplicích. Péťa je strašně ukecaný,“ směje se jednička Severočechů.

V páteční bitvě na západě Čech bude spoléhat nejen na čerstvé zkušenosti z českého týmu. Výhodou pro něj je znalost pilířů základní sestavy soupeře. „S Horváthem, Rezkem, Limberským, Kolářem a Petrželou jsem byl ve Spartě,“ připomíná Grigar.

Nenechat ze sebe udělat šaška

„Kolář si rád hraje s balónem, při zakončení je technický. Rezek je bojovník a dříč, vletí do všeho. Petržela je nevyzpytatelný rychlík,“ přehrává si v hlavě přednosti tří soků, kteří na podzim dali 20 gólů. „Klíčem je ale uhlídání Horvátha,“ míní Grigar. „Řídí hru Plzně. Má skvělé přímé kopy. Umí balón poslat do bodu, kam se brankář těžko dostává, ale útočící hráč je blízko branky. A při střelách čeká do poslední chvíle. Hlavní je postavit dobře zeď a hlídat si svoji stranu, aby z vás neudělal šaška,“ usmívá se Grigar.

Právě znalost většiny exspoluhráčů mu pomohla k nule na Spartě. „Z devadesáti procent jsem měl kluky přečtené. Ale dost mi to usnadnili, nehráli dobře,“ zachovává nadhled Grigar.

Západočeši minulé kolo prvně prohráli. A dosud v každém zápase alespoň jednou skórovali, přičemž jejich průměr je 2,8 gólu na zápas. „Budou nabuzení. Tuším, že si zachytám,“ směje se brankář Teplic, které odjely ve čtvrtek na soustředění. „Večer si dám kafe, lehnu do postele a pustím telku. Když program nestojí za nic, mám počítač s vlastními filmy,“ popisuje kolorit.

V myšlenkách už bude stejně na trávníku plzeňského stadiónu. „Chceme ligu zdramatizovat,“ předkládá jeden z motivů Grigar.

Požene ho i sázka. „Když v Plzni vyhrajeme, náš masér Eduard Poustka, odmítající na hlavě jakýkoli porost, si nebude do konce roku holit hlavu. A když udržím nulu, je pravděpodobné, že na prvním tréninku zimní přípravy bude mít vlasy,“ doufá Grigar, že skvělým výkonem pomůže k naplnění sázky.

Reklama

Související témata: