Hlavní obsah

Sparta s Olomoucí chtějí pokračovat ve stíhací jízdě za Plzní

PRAHA

Ve stíhací jízdě za vedoucí Plzní chtějí ve 14. ligovém kole pokračovat její nejbližší pronásledovatelé z Olomouce a pražské Sparty, kteří by rádi umazali další díl ze svého devítibodového manka. Hanáci i Pražané si budou přát páteční zaváhání Viktorie v její předehrávce se čtvrtými Teplicemi, ale zároveň musí zvládnout své duely v Hradci Králové, respektive v derby s Bohemians 1905.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Michal Hubník z Olomouce mezi Sparťany Vackem a Adiabou

Článek

Velmi zajímavé ale bude aktuální kolo i pro vývoj ve druhé polovině tabulky. Ve čtyřech vzájemných zápasech se totiž popasují týmy, které od osmého do posledního místa mezi sebou dělí pouhé tři body. Liberec má před duelem na Slovácku pozvednout nový kouč Petr Rada, který nahradil Josefa Petříka. Ostrava se také po odchodu Miroslava Koubka představí proti Ústí nad Labem pod vedením nového trenérského triumvirátu v čele s Vernerem Ličkou. Kolo zakončí pondělní dohrávka mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví.

Hradec se chce poučit z nešťastné koncovky v Teplicích

Olomouc je díky lepšímu skóre v tabulce druhá před Spartou, ale do Hradce Králové jede v neděli i s motivací, aby odčinila zaváhání ve čtvrtém kole Ondrášovka Cupu, kdy na půdě třetiligového Písku třikrát inkasovala a uhrála jen remízu. „V Hradci si rozhodně nemůžeme dovolit tolik individuálních chyb. Soupeř patří určitě k milým překvapením ligy. Je to tým, který chce hrát fotbal, nebojí se hrát dopředu,“ upozornil trenér Zdeněk Psotka.

Hradečtí problémy Sigmy v pohárovém utkání zaznamenali. Teď by si moc přáli, aby po třech nerozhodných výsledcích doma konečně naplno bodovali. Za hlavu už prý hodili poslední zápas v Teplicích, kdy jim bodový zisk po obratu domácích utekl až v závěrečné sedmiminutovce. „Hrajeme proti jednomu z nejlepších týmů ligy a my se z utkání v Teplicích musíme poučit. Nestačí, abychom hráli s maximální koncentrací jen 80 minut a mysleli si, že se už nic nemůže stát,“ nabádal kouč Václav Kotal.

Hradec: Hanuš - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Fischer - Poděbradský, Pokorný, Janoušek, Rezek - Pilař, Dvořák. Absence: Hochmeister.

Olomouc: Drobisz - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Bajer, Hořava, Navrátil - Petr, Ordoš, Hubník. Absence: Kučera.

Program 14. kola
Pátek 29. října: 18:15 Viktoria Plzeň - FK Teplice (Nova Sport; rozhodčí Bílek - Ubias, Jiřík).
Sobota 30. října: 16:00 1. FK Příbram - Slavia Praha (Drábek - Pelikán, Dobrovolný), 18:20 Bohemians 1905 - Sparta Praha (ČT4; Zelinka - Kordula, Slavík).
Neděle 31. října: 15:00 Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno (R. Hrubeš - Vysloužil, Szarowski), FK Ústí nad Labem - Baník Ostrava (hřiště Teplice; L. Kovařík - Večeřa, Peřina), FC Hradec Králové - Sigma Olomouc (Franěk - Pospíšil, Lakomý), 17:00 1. FC Slovácko - Slovan Liberec (Sport2; Kocourek - Čecháček, Modrý).
Pondělí 1. listopadu: 18:00 FK Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav (ČT2; Matějek - Wilczek, Chytil).

Bohemka chce v derby zaskočit Spartu

Letošní poslední pražské derby bude k vidění v Edenu, kde Bohemians 1905 přivítají Spartu, která zde před pěti týdny porazila Slavii. Klokani ve svém novém azylu ještě neprohráli a úspěšnou bilanci se pokusí udržet. Letenského soupeře ale sedmkrát po sobě neporazili, Sparta s Bohemians neprohrála už devět let. „Máme ke Spartě respekt, ale určitě z ní nemáme strach. Budeme se snažit navázat na naše dobré výkony a Spartu překvapit,“ řekl trenér Pavel Hoftych.

Spartě se venku letos daří víc než doma, vyhrála všech posledních pět utkání mimo svůj stadión. V pondělí ji navíc povzbudilo otočení zápasu v Liberci v samém závěru. Úřadující mistři by rádi také získali pohodu před čtvrtečním duelem Evropské ligy v Lausanne. „Soupeře velmi dobře známe včetně stylu, kterým se prezentuje. Je to nevyzpytatelné derby, zápasu nebude chybět napětí, pro nás je to navíc poslední test před důležitým zápasem v Lausanne,“ uvedl kouč Jozef Chovanec.

Bohemians: Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, D. Nešpor - Moravec, Držík, Štohanzl, Trubila - Škoda, Hartig. Absence: Kaufman (zranění).

Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Kladrubský - Sionko, Vacek, Kucka, Kadlec - Wilfried. Absence: Hušek (rekonvalescence), Hejda, Matějovský, Kušnír (všichni nejistý start).

Slavii čeká agresivnější Příbram

Výsledkové i herní zlepšení by ráda potvrdila i Slavia, která v minulém kole po osmi zápasech poznala radost z vítězství při vysoké výhře 4:0 s Budějovicemi. Teď sešívané prověří zkouška v Příbrami, kde dvakrát za sebou nedokázala skórovat. Mezi Slavií a Příbramí je jediný bod rozdílu. „Do Příbrami za námi jezdívá hodně našich příznivců, které chceme potěšit naší hrou a vítězstvím. Ale nebudeme to mít lehké, trenér Nádvorník změnil styl příbramské hry, jsou více agresivní a ve větším počtu hráčů se zapojují do ofenzivy,“ uvedl kouč Michal Petrouš.

Nový příbramský trenér Roman Nádvorník se na třetí pokus na lavičce pokusí o své první ligové vítězství. Tým od Litavky ale musí nutně vylepšit útok: zatím dokázal jen sedmkrát skórovat a hned v pěti domácích zápasech vyšel gólově naprázdno. Středočeši věří, že proti Slavii konečně střelecky procitnou. „Doufám, že si vypracujeme dostatek gólových příležitostí a konečně prolomíme smůlu, která nás v zakončení provází. Slavii se momentálně nedaří tak, jak by si přála, a já doufám, že to bude v zápase s námi pokračovat,“ řekl Nádvorník.

Příbram: Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Klesa, Tarczal, Macek, Pleško - Huňa, Jurdík. Absence: Wágner (zranění).

Slavia: Zlámal - Janda, Čelůstka, Koubský, Hubáček - M. Černý, Kisel, L. Jarolím, Belaid - Vyhnal, Hora. Absence: Naumov, Vlček (oba zranění).

Slovan jde do bitvy s novým koučem Radou

Slovácko a Liberec dělí v tabulce jen tři body, oběma týmům se nedaří a shodně prohrály poslední tři ligové duely. Jihomoravané se navíc chtějí zvednout po ostudném vystoupení v Brně, kde utržili sedmibrankový debakl. „To byl naprosto neprofesionální výkon. Musíme v sobě najít morální síly a bojovnost, abychom nepokračovali v takové mizérii,“ trenér uvedl Soukup. Slovácko porazilo Liberec naposledy před sedmi lety, následujících devět zápasů přineslo pět remíz a čtyři výhry Liberce.

Slovan už povede nový kouč Rada, který se na lavičce objeví poprvé od chvíle, co loni v dubnu skončil u reprezentace. Rada hned při svém středečním nástupu oznámil, že si přeje co nejrychlejší postup tabulkou vzhůru. „Realita je taková, že hrajeme o záchranu. Musíme udělat vše pro to, abychom ze spodních pater tabulky rychle odskočili. A musíme začít už od zápasu na Slovácku,“ řekl Petr Rada.

Slovácko: Fryšták - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Reinberk, Kordula, Volešák, J. Valenta - Ondřejka, Švancara. Absence: Filipko (disciplinární trest za ČK), Urbánek, Cleber, Perútka (všichni zranění).

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák, Fleišman - Vácha, Gecov, Štajner, Breznaník - Nezmar, Kerič. Absence: Liška, Zeman (oba zranění).

Lička a spol. se snažili Baníku odlehčit

I čtrnáctá Ostrava vyrazí k duelu s posledním Ústím, které své soupeře hostí v Teplicích, s novým trenérským vedením. „To je pro nás trochu nevýhoda, protože hráči po výměně trenérů pokaždé chtějí ukázat, co v nich je. Ale před domácími zápasy s Ostravou a Brnem jsme si řekli, že jeden zápas musíme bezpodmínečně vyhrát. Kdyby se to povedlo hned s Baníkem, byla by to velká paráda,“ uvedl ústecký trenér Svatopluk Habanec.

Provizorní trenér Baníku Lička tvrdí, že k velkým změnám nesáhne, hlavním úkolem trenérského triumvirátu, kde vedle Ličky působí i Pavel Malura a Bohumil Páník, prý bylo zvednout pokleslou psychiku hráčů. „Pracovali jsme na mentální stránce, snažili se odlehčit situaci. S Ústím chceme vyhrát. Tomu jsme přizpůsobili přípravu, ale do detailů zacházet nebudu,“ uvedl Lička.

Ústí: Buček - Hyčka, Džuban, Valenta, Polák - Vrtělka - Doležal, Martykán, Jindráček - Krbeček, Kraut. Absence: Džuban (nejistý start), Dvořák (zranění).

Ostrava: Daněk - Řezník, Bolf, Neuwirth, Marek - Lukeš, Greguš, Frejlach - Varadi, Zeher, Koukal. Absence: Šmejkal (zranění), Neves (4 ŽK), Baránek (trest za ČK).

Jihočeši hostí Brno, které je na horské dráze

České Budějovice střídají domácí výhry s prohrami venku. Na vlastním stadionu zdolaly tři nejlepší týmy z předešlé sezony a naplno bodovat touží i proti Brnu, byť ho na Střeleckém ostrově už šest zápasů neporazily. Kouč Jaroslav Šilhavý očekává lepší výkon než na Slavii. „Věřím, že porážka 0:4 stopy na hráčích nezanechá. Většinou je to úplně naopak, chtějí ten nepříjemný výsledek odčinit a napravit si reputaci. Poslední zápasy nám to takto vycházelo, snad to tak bude i nyní,“ přál si.

Sedm gólů Slovácku, pak pohárová prohra v Karviné - výkony Brna jsou stále jako na horské dráze. Vítězstvím na jihu Čech by se Jihomoravané poprvé v sezoně mohli dostat mimo sestupové pozice. „Ale pro to bude zapotřebí navázat na výkon z utkání se Slováckem. V Karviné jsme se mu v prvním poločase ani nepřiblížili. Musíme být důraznější, agresivnější, lepší ve všech směrech,“ řekl trenér Karel Večeřa, kterému se kvůli trestu a zranění možná rozpadne stoperská dvojice Hudec - Trousil.

České Budějovice: Kučera - Riegel, Horejš, Lengyel, Žižka - Mezlík, Černák, Rakovan, Otepka, Pecka - Ondrášek. Absence: Leština (zranění), Benát (rekonvalescence), Laštovka (trest za ČK), Horejš, Ondrášek, Klavík (všichni nejistý start).

Brno: Lejsal - Husár, Jílek, Trousil, Hamouz - Michálek, Dostálek, Rýdel, Polách, Kalabiška - Hodek. Absence: Trousil (nejistý start), Střeštík (trest za 4 ŽK), Hudec (trest za ČK), Došek, Dřížďal, Křeček, Kovačevič (všichni zranění).

Reklama

Související témata: