Hlavní obsah

Baník deklasoval Ústí, kouč Rada začal na lavičce Liberce vítězně

Pavel DosadilSport.cz

Čtyři nedělní zápasy fotbalové Gambrinus ligy jsou důležité především pro vývoj ve druhé polovině tabulky. Poslední Ústí nad Labem prohrálo v teplickém azylu s ostravským Baníkem vysoko 0:4. Přímý souboj o záchranu svedly také České Budějovice s Brnem, Jihočeši vyhráli 1:0. Stejným poměrem Hradec Králové zdolal ambiciózní Olomouc. Vítěznou premiéru na lavičce Liberce prožil Petr Rada, jeho tým vyhrál na Slovácku 1:0.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vlevo Radim Řezník z Ostravy a ústecký Richard Veverka.

Článek

Baník má po odvolání Miroslava Koubka jasno. Z Banské Bystrice přece jen přetáhl Karola Marka, bývalý kouč Příbrami se však mužstva ujme až za týden po domácím utkání s Plzní. Ostravu tak dočasně vede triumvirát v čele s Vernerem Ličkou, který se dal do díla s nečekanou vervou. Na teplických Stínadlech, kde hraje své domácí zápasy Ústí nad Labem, předvedl Baník úžasný poločas. Již do přestávky se trefili Zeher, Koukal a Frejlach, což nováčka položilo na lopatky a Baník se mohl těšit na posun o několik příček v tabulce výš. Severočeši sice zápas nezabalili, ve druhém dějství si dokonce vypracovali spoustu šancí, ani jednu z nich však nedokázali proměnit. Naopak Koukal je dorazil svojí druhou trefou.

České Budějovice a Brno dělily v tabulce jen tři body. Jihočeši střídají domácí výhry s prohrami venku a doufali, že po přídělu 0:4 na Slavii přijde na řadu jejich lepší den... To samé však platilo také o předposledním Brnu. V minulém kole sice nastřílelo sedm gólů Slovácku, jenže pak v poháru prohrálo na půdě druholigové Karviné. Na jihu Čech se dlouho hrálo bez branek, tu jedinou nakonec vstřelil v 73. minutě domácí Černák a zajistil tak svému týmu důležité tři body.

Zleva vpředu autor jediné branky Jiří Poděbradský, Václav Pilař, Jiří Janoušek a vpravo Tomáš Hájovský, všichni z Hradce Králové, který porazil Olomouc.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Těžkou roli měli hradečtí „votroci“. Po třech nerozhodných výsledcích doma chtěli konečně naplno bodovat. Soupeřem jim však byla Olomouc, která se přetahuje se Spartou o roli hlavního pronásledovatele dosud bezkonkurenční Plzně. Hanáci tentokrát nedokázali zareagovat na sobotní výhru Letenských v derby na Bohemians. Také v Hradci se skóre dlouho neměnilo a rovněž zde rozhodla jediná trefa. Postaral se o ni domácí Poděbradský, takže nováček nečekaně bral všechny body.

Slovácko se z debaklu v Brně pokusilo zmátořit ve večerním utkání proti Liberci. V jednom na tom byly oba týmy stejně, nastupovaly k utkání po sérii tří ligových porážek. Slovan na to dokonce zareagoval výměnou trenéra - a bývalý kouč české reprezentace Petr Rada zažil vítěznou premiéru na jeho lavičce. Liberec došel ke třem bodům po balkánské stezce - Kerič uvolnil Bosančiče a ten ve 22. minutě vstřelil vítězný gól. Pět minut před koncem totiž domácí kanonýr Švancara zahodil penaltu...

Program 14. kola
Pátek
Viktoria Plzeň - FK Teplice 4:2
Branky: 8. a 81. Petržela, 33. Bystroň, 57. Rezek - 59. Matula, 84. Vondrášek
Sobota
Příbram - Slavia 1:1on-line
Branky: 7. Klesa - 50. Hora
Bohemians 1905 - Sparta 0:1on-line
Branka: 55. Kweuke
Neděle
České Budějovice - Brno 1:0on-line
Branka: 73. Černák
Ústí nad Labem - Ostrava 0:4on-line
Branky: 20. a 73. Koukal, 4. Zeher, 28. Frejlach
Hradec Králové - Olomouc 1:0on-line
Branka: 79. Poděbradský
17:00Slovácko - Liberec 0:1on-line
Branka: 22. Bosančič
Pondělí
18:00Jablonec - Mladá Boleslavon-line

Reklama

Související témata: