Hlavní obsah

Kouč Bohemians Hoftych: Byla to válka, Sparta nás seřezala

PRAHA

Posmutněle opouštěli svůj nemilovaný domov v Edenu. Poprvé v něm utrpěli porážku. Se Spartou, ač to v téhle sezóně není soupeř, který by protivníky lehce drtil. „Těžko se můžeme rovnat Spartě i v téhle situaci, zaslouženě vyhrála,“ uznal Radek Sňozík, gólman Bohemians. „Bojovali jsme, dřeli, nebylo to moc fotbalové, chyběl Kaufman, při zápase vypadl i zraněný Štohanzl, Hartig je po nemoci, přitom právě on i jako starší harcovník je pro nás hlavní směrem dopředu, nemáme tak široký kádr, abychom si s tím poradili jako Sparta,“ připomínal kouč Pavel Hoftych.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Milan Škoda z Bohemians a Juraj Kucka ze Sparty.

Článek

Fotbal se nehrál kdovíjaký. „Byla to spíš válka, Sparta byla důslednější,“ usoudil Hoftych po nelítostnéřeži plné žlutých karet i vzedmutých emocí a debat hráčů se sudím Zelinkou. Sparťan Řepka si napomenutí vysloužil dokonce i o přestávce cestou do šatny. Oboustranně se při zákrocích jiskřilo.

„O nás se od dob Jakubců či Levých traduje, že jsme tvrdý tým, ale spíš klukům vyčítám měkkost, Sparta nás tu seřezala,“ posteskl si Hoftych.

Směrem dopředu to šlo jeho týmu ztuha, největší šanci domácím připravil Pamič, málem dal vlastní gól. „Asi myslel, že míč bude mít Tomáš Řepka, asi ho to překvapilo,“komentoval situaci brankář Jaromír Blažek, který Spartě v téhle chvíli uchoval čisté konto a otevřel cestu k šesté výhře na půdě soupeře v řadě.

Obr Kweuke začíná pálit

Fotbalová Sparta se dál drží v první linii pronásledovatelů Plzně.„Ta výhra je strašně důležitá.“ liboval si Jakub Podaný po úporné bitvě s Bohemians 1905. „Naštěstí jsme to utrhli, i když Bohemka zase ukázala, že bojovnost je její síla,“ pokračoval středopolař Letenských. Dlouhé minuty nijak nezářil, nakonec byl u vítězné trefy.

Co slavilo úspěch? Míče na kamerunského obra na hrotu. Právě po Podaného centru Léonard Kweuke přehlavičkoval Jindřiška. A dočkal se gólu. „Břevna před tím mi zvedla motivaci,“ líčil Kweuke po boji, který mu dlouho přinášel jen zásahy brankové konstrukce. Z dálky - snad z osmatřiceti metrů - nohou i zblízka hlavou po Podaného rohu.

Od začátku sezóny se více či méně objevuje v sestavě na pár minut. Využívá monumentální figuru. Ani se nechce věřit, že měří jen 187 cm, jak uvádí. Kde se vzal? Hrál doma v Africe v Iránu, na Slovensku a v Německu. I první bundesligu. Jeho vzdáleným příbuzným je Samuel Eto´o, píše se na wikipedii.

Hoftych: Porazil nás kamerunský maník

Po zápase si mohl radostně padnout do náruče s africkým souputníkem v dresu Sparty Bonym Wilfriedem, též osobním tlumočníkem.

„Porazil nás tenhle kamerunský maník, v rozhodující situaci jsme ho neuhlídali, je těžké ho bríánit úplně stejnějako Wilfrieda, bez něj by to Sparta měla těžší,“ povzdechl kouč Bohemians Pavel Hoftych.

Kweukeho komunikace se sparťanskými spoluhráči sice drhne, ale fotbalovou mluvu s týmem už zdá se nalezl. I přesto, že vstup do nového působiště mu komplikovaly potíže s vízem. „Počítal jsem s ním hned po příchodu, ale zůstával dlouho neplánovaně mimo Česko,“ připomínal trenér Letenských Jozef Chovanec. „Ale potrénoval jsem už a cítím se stále lépe. Nepřekvapilo mě, že jsem byl v základu,“ promlouval směle třiadvacetiletý Kweuke, Wilfried vesele tlumočil z francouzštiny, ač ho právě vzestup kolegy, který po premiérové trefě v Liberci přidal hned další, stál místo v sestavě. „Jsem rád, že nejsem na góly sám,“ smál se Wilfried.

„Ale nebýt Bonyho zdravotních problémů, hráli by spolu, tak to bylo nachystané,“ přiznal koučSparty Jozef Chovanec. Oddechl si, že ze dvou zápasů venku má jeho tým plný počet šesti bodů. A zvedá si sebevědomí před pokračováním EL v Lausanne. Ale počítá i ztráty.

Na dlouho bude chybět Matějovský, čeká ho operace třísel. Zato si Sparta si zvyká na to, že už má dva silné africké hroty. „Typově jsou podobní, dokážou udržet balon i zakončit,“ poznamenal Podaný.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 2. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 1. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Sparta - Ostrava 0 : 0 1. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice