Hlavní obsah

Fotbalová liga je v polovině, vedoucí Plzeň hraje v Ostravě

Aktualizováno

Fotbalová liga sice pondělní dohrávkou uzavře svoji první polovinu, ale podzimní program bude ještě další dva týdny pokračovat, neboť se budou předehrávat dvě jarní kola. O půlmistrovi je už rozhodnuto a Plzeň má takřka jisté i to, že zakončí jako lídr soutěže také kalendářní rok. Naprostou definitivu dá Západočechům případný bodový zisk v sobotním duelu v Ostravě.

Foto: David Veis, ČTK

Pavel Mezlík (dole) a Roman Lengyel (vpravo) z Českých Budějovic a Daniel Kolář z Plzně.

Článek

Baník chce definitivně zastavit výsledkový výtah

Plzeň se oklepala z první porážky v ročníku od Mladé Boleslavi a po výhře nad Teplicemi dál suverénně vládne tabulce. Západočeši však stále o titulu nahlas nemluví, až náročný závěr podzimu prý prověří jejich psychickou sílu. V Ostravě Viktoria naplno bodovala jen jednou z posledních sedmi duelů.

„V Ostravě proběhly změny, o to bude souboj složitější. Přesto věřím, že budeme hrát fotbal, který jsme hráli v předcházejících zápasech. Pak je jedno, jestli je na lavičce trenér Lička, nebo Koubek,“ prohlásil plzeňský kouč Pavel Vrba, který zatím nechce prozradit, koho postaví do branky místo zraněného Pavlíka. Motivaci bude mít trenér Západočechů o to větší, že v Ostravě stejně jako obránci Rajtoral a Bystroň dříve působil.

Baník proti Plzni ještě opět povede provizorní triumvirát, který po zápase předá tým novému kouči Karolu Markovi. Léčba Vernerem Ličkou v prvním utkání zabrala, Ostrava rozstřílela Ústí 4:0 a uspět chce i se suverénem ligy. „Plzeň ukáže, zda výsledkový výtah, který s námi jel dolů, jsme už definitivně zastavili. Ten, kdo bude lepší v útočné fázi, vyhraje,“ míní Lička.

Ostrava: Daněk - Řezník, Neuwirth, Neves, Marek - Lukeš, Greguš - Varadi, Frejlach, Koukal - Zeher. Absence: Šmejkal (zranění).

Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada - Kolář, Horváth, Rezek - Bakoš, Střihavka. Absence: Pavlík (4 ŽK a zranění), Petržela (4 ŽK).

Program 15. kola
Pátek 5. listopadu: 20:15 Slavia Praha - FK Baumit Jablonec (Nova Sport; rozhodčí Adam).
Sobota 6. listopadu: 16:00 Slovan Liberec - FC Hradec Králové (Mikel), 18:20 Baník Ostrava - Viktoria Plzeň (ČT4; Možíš).
Neděle 7. listopadu: 17:00 Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram (Makovička), FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko (Sport2; Příhoda), Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice (K. Hrubeš), FK Teplice - Bohemians 1905 (Damková).
Pondělí 8. listopadu: 18:00 Sparta Praha - FK Ústí nad Labem (ČT2; Franěk).

Kouče Radu čeká domácí premiéra

V souboji sousedů z našlapaného středu tabulky mezi Libercem a Hradcem Králové půjde o to, který z týmů bude mít před závěrem podzimu více klidu. Slovan věří, že po výhře na Slovácku uspěje pod novým koučem Petrem Radou i v jeho domácí premiéře. „Moc chceme to vítězství potvrdit před vlastními fanoušky dalšími třemi body,“ podotkl Rada. Třísté ligové utkání si může připsat záložník Papoušek.

Nováček z Hradce je příjemným překvapením soutěže, body však získává převážně doma, kde naposledy přemohl Olomouc. V Liberci nemá co ztratit. „Pokud se nám podaří uhlídat Štajnera a prosadit se z brejku, nejsme bez šancí,“ řekl trenér Václav Kotal. Jeho tým má do Liberce přijet podpořit speciálně vypraveným vlakem velké množství fanoušků.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák, Fleišman - Vácha, Gecov, Bosančič, Breznaník - Štajner, Kerič. Absence: Hochmeister (zranění).

Hradec: Hanuš - Wozniak, Chleboun, Hájovský - Fischer - Poděbradský, Pokorný, Janoušek, Rezek - Pilař, Dvořák. Absence: Liška, Zeman (oba zranění).

Jihočeši ještě v Olomouci nikdy nevyhráli

Třetí Olomouc chce odčinit klopýtnutí v Hradci a s Českými Budějovicemi má ideální příležitost: doma jim v ligové historii nikdy nepodlehla. „Soupeř ale udělal výkonnostní pokrok, hlavně v domácím prostředí letos hraje výborně,“ upozornil trenér Zdeněk Psotka. Po posledním utkání měl ke hře svých svěřenců řadu výhrad. „Především musíme zpřesnit rozehrávku. Měli jsme příliš velké množství zbytečně ztracených balonů,“ uvedl Psotka.

České Budějovice bodují hlavně na domácím stadionu, venku v lize ještě nevyhrály. Ve středu je ale nabudil pohárový triumf v Teplicích. „Poslední výsledky na hřišti soupeře nebyly dobré, proti tomu v Teplicích podali kluci úplně jiný výkon. Zodpovědně to odmakali a myslím, že by to mohl být návod, jak hrát i v Olomouci,“ řekl kouč Jaroslav Šilhavý.

Olomouc: Drobisz - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Bajer, Hořava, Navrátil - Petr, Hubník, Šultes. Absence: R. Kučera (zranění), Rossi (nejistý start).

Č. Budějovice: P. Kučera - Riegel, Lencevič, Lengyel, Žižka - Hudson, Černák, Otepka, Rakovan, Mezlík - Pecka. Absence: Leština, Horejš, Nitrianský (všichni zranění), Ondrášek (4 ŽK).

Bolka drží dlouhou sérii bez porážky

Mladá Boleslav se díky devítizápasové sérii bez porážky drží v kontaktu s čelem tabulky a v dobrých výkonech chce pokračovat i proti Slovácku, které upadlo do výsledkové krize. Středočeši doma nastříleli hned v pěti zápasech tři a více branek. „Jednoznačnou snahou je dohnat ztrátu z Jablonce, kde jsme měli vyhrát, ale remízou tam ztratili dva body,“ prohlásil kouč Karel Stanner.

Slovácko se po slibném startu zaseklo, v posledních čtyřech kolech nezískalo ani bod při hrozivém skóre 1:12 a na gól čeká už 310 minut. Na Boleslav navíc neumí - v osmi zápasech ji porazilo jen jednou. „Vzhledem k posledním výsledkům je Boleslav v domácím prostředí favoritem. Ovšem v minulém zápase proti Liberci jsme navzdory oslabení podali ve druhém poločase minimálně slušný výkon. Na ten bychom chtěli navázat,“ uvedl trenér Miroslav Soukup.

Ml. Boleslav: Šeda - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Fabián - Mendy, Opiela, Kúdela, Táborský - Řezníček, Kulič. Absence: Miller, Chramosta, Šírl (všichni zranění), Procházka (4 ŽK).

Slovácko: Filipko - Kuncl, V. Valenta, Mezlík, Kubáň - J. Valenta, Fujerik, Volešák, Ondřejka - Švancara, Nestorovski. Absence: Urbánek, Cleber, Perůtka (všichni zranění), Košút, Kordula (oba 4 ŽK), Reinberk (ČK).

Teplice se chtějí omluvit za pohár

Na dohled pohárovým pozicím figurují i Teplice, byť za sebou nemají dobrý týden. Po sérii čtyř ligových výher prohrály v Plzni a ve středu selhaly doma v poháru proti Budějovicím. Proto teď mají spadeno na Bohemians 1905. „Po Budějovicích se máme svým fanouškům za co omlouvat, navíc nás čeká agresivní a nepříjemný soupeř, který naposledy málem bodoval i se Spartou. Je tedy před námi dost úkolů,“ řekl trenér Jiří Plíšek. Zdravotní problémy mají obránci Rosa a Vidlička.

Klokani se po dvou porážkách v Olomouci a se Spartou na rozdíl jediného bodu přiblížili sestupovým příčkám a teď je čeká další pohárový aspirant. V Teplicích před sedmi lety zvítězili, ale od té doby Severočechy neporazili. „Jsme si vědomi, že máme na konci podzimu těžký los, ale budeme bojovat o každý bod. Chybějí nám tři hráči základní sestavy, přesto věřím, že uspějeme,“ podotkl kouč Pavel Hoftych.

Teplice: Grigar - Vidlička (Siva), Smejkal, Matula, Rosa (Hošek) - Stožický, Ljevakovič, Kalivoda, Čajič - Mahmutovič, Mareš. Absence: Vidlička, Rosa (oba nejistý start).

Bohemians: Sňozík - Jindřišek, Nikl, Lukáš, Cseh - Moravec, Škoda, Štohanzl, Trubila - M. Nešpor, Ibragimov. Absence: Držík, Hartig (oba 4 ŽK), Kaufman (zranění), Štohanzl (nejistý start).

Kouč Nádvorník stále čeká na první výhru

O hodně půjde v Brně. Pokud předposlední tým tabulky zvítězí nad Příbramí, srazí ji pod sebe a odpoutá se ze sestupového místa. „Duel sice není existenční, ale strašně důležitý. Vsadíme na zkušenost a rychle vstřelená branka by mohla vylepšit psychiku,“ tvrdí kouč Karel Večeřa, jenž se pokouší své svěřence naladit na stejnou notu jako v posledním domácím zápase proti Slovácku, které si z Brna odvezlo debakl 0:7.

Také Příbramští jsou si vědomi, jak důležité utkání je čeká. „Samozřejmě chceme bodovat, aby se Brno nedostalo před nás. Jakýkoliv bodový zisk pro nás bude úspěchem, důležité je, abychom tam neprohráli,“ uvedl trenér Roman Nádvorník, který zatím nejméně produktivní tým ligy ve třech utkáních na lavičce příliš neprobral a stále čeká na premiérovou ligovou výhru.

Brno: Lejsal - Matyska, Hudec, Trousil, Hamouz - Michálek, Dostálek, Rýdel, Polách, Střeštík - Kalabiška. Absence: T. Došek, Šural, Kovačevič, Dvorník, Rabušic (všichni zranění).

Příbram: Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Macek, Borek, Divíšek - Huňa. Absence: Wágner (zranění).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články