Hlavní obsah

Liberecký kouč Rada je v lize zatím stoprocentně úspěšný

LIBEREC

Fotbalový Slovan Liberec poprvé v sezóně vyhrál v Gambrinus lize dvakrát v řadě a pokaždé u toho byl nový trenér Petr Rada, který převzal tým po domácí porážce se Spartou. Takže exreprezentační kouč může hovořit o vydařeném návratu do nejvyšší soutěže. Po třech bodech získaných na hřišti Slovácka si jeho svěřenci poradili doma i s Hradcem Králové díky jednoznačnému vítězství 3:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér fotbalistů Liberce Petr Rada

Článek

„Jsem spokojený hlavně z toho důvodu, že jsme zvítězili před domácím publikem. Přitom jsme věděli, že to nebude jednoduché, protože Hradec Králové byl před zápasem na tom v tabulce lépe než Liberec,“ připomněl Rada.

„Samozřejmě jsme si byli vědomi toho, že Východočeši mají taktiku postavenou na třech obráncích a zesilují střed hřiště. Jen mě překvapilo, že v jejich základní sestavě nenastoupil Pilař, který patří ke stabilním článkům mužstva. Místo něj šel zpočátku na hřiště někdo jiný, ale nebylo to znát. Hradec až do tohoto zápasu nedostával moc gólů a také o přestávce to bylo jen 0:0,“ rozebíral nový liberecký trenér.

„V první půli jsme se nedostali tolik do hry, protože soupeř ji kouskoval. A jeho brankář dostal za zdržování žlutou kartu. Hráčům jsem o poločase říkal, že se mi líbí jejich nasazení i přístup, jen jsem po nich vyžadoval častější střelbu,“ prozradil ještě Rada. A jeho pokyny si nakonec vzal k srdci Jiří Štajner, který dal dva góly. „Hlavně ten druhý byl geniální. To se hned tak nevidí. Jen jsem mu podal ruku jako gratulaci k nevídanému kousku. Štajner je fotbalový básník, má v sobě takové věci a jeho branka bude kandidovat na gól měsíce,“ tvrdil.

Vedle tří vstřelených branek Radu potěšila i kvalitní defenziva, jelikož Severočeši odehráli i druhý zápas po sobě bez inkasovaného gólu. „Na Slovácku jsme měli štěstí, že domácí nedali penaltu. Proti Hradci jsme soupeře do šancí moc nepouštěli,“ kvitoval trenér Liberce.

Kotal uznal kvality soupeře

Královéhradecký kouč Václav Kotal musel uznat, že domácí vyhráli naprosto zaslouženě: „O výsledku rozhodující chyby nebo kvalita hráčů. Někdy obojí. A výjimečnost byla na straně Liberce v osobě Štajnera. Konečný stav 0:3 vypadá pro nás krutě, ale nedali jsme gól a tudíž jsme na lepší skóre ani nemohli pomýšlet. Lépe jsme začali hrát až posledních dvacet minut. Pomohla nám střídání, kdy na hřiště šli tři odpočatí útočníci.“

Reklama

Související témata: