Hlavní obsah

Zápas v Ostravě byl přerušen, policisté se střetli s fanoušky

OSTRAVA

Prvoligové utkání mezi fotbalisty Ostravy a Plzně bylo na dvacet minut přerušeno. Hráči museli z trávníku utéct v 17. minutě před slzným plynem, který policie použila proti fanouškům za branami stadionu. Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové policisté zasáhli proti stovkám fanoušků, kteří na ně zaútočili. Přibližně deset jich zadrželi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zákrok policie proti fotbalovým výtržníkům v Ostravě

Článek

Podle svědků se prostory před stadionem změnily v pouliční bojiště. Agresivní chuligáni házeli nejdříve na městské strážníky kameny, strážníkům proto na pomoc přijeli státní policisté. "Zhruba dvě stovky fanoušků, zřejmě z kotle, odešly z tribuny před stadion. Začali pak útočit na policisty, házeli po nich cihly, světlice, všechno, čím se dalo, byla po pouliční válka," popsal střet jeden ze svědků.

"Když docházelo k útokům na policisty, tak jsme použili slzotvorné prostředky, abychom situaci uklidnili," uvedla Holčáková. K incidentům podle ní došlo již před utkáním, kolem 15:00, kdy fanoušci Baníku házeli v ulicích města dělobuchy a poškodili automobily. "Došlo také k aktivnímu útoku na policisty, proto jsme přibližně deset lidí zadrželi. Všichni jsou podezřelí z útoku na veřejného činitele," uvedla Holčáková. V současné době policie na místě dokumentuje zásah, poškozená auta a použitou pyrotechniku.

Jeden z diváků řekl, že problémy začaly, když příznivci Plzně hodili na začátku zápasu na hřiště několik dýmovnic. Potom začali házet baníkovci, kteří se na zápas dívali z ochozu nad silnicí kolem stadionu na Bazalech, červené světlice mezi fanoušky Plzně. Některé přiletěly i mezi policisty. "Potom jsem najednou měl slzný plyn v očích, byla to hrůza, rodiče dávali dětem šály přes obličej. Chtělo se mi zvracet," popsal návštěvník zápasu.

Mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl ČTK řekl, že podle prvotních informací ošetřili po střetu mezi policisty a fanoušky pět lidí. "Většinou se jednalo o lehká zranění. Počet ošetřených se však ještě může zvýšit," uvedl po 22:00 Humpl.

Slzný plyn, který policisté použili, zavál vítr na trávník, kde se ho nadýchali fotbalisté. Sudí Možíš následně odvedl oba týmy do kabin a zhruba 20 minut se nehrálo.

Reklama

Související témata: