Hlavní obsah

Policie zadržela kvůli výtržnostem dvanáct fanoušků Baníku

Policie zadržela kvůli výtržnostem během sobotního fotbalového zápasu mezi Baníkem Ostrava a Plzní celkem 12 fanoušků, deset moravskoslezského a dva plzeňského klubu. Některé převezla kvůli opilosti na protialkoholní stanici. Tři z nich kriminalisté obvinili z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Policie nevylučuje, že obviní i další fanoušky. ČTK o tom informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zákrok policie proti fotbalovým výtržníkům v Ostravě

Článek

Fanoušci házeli na ulici před stadionem pyrotechniku a ohrožovali projíždějící auta. Zasahující policisté se střetli s agresivními příznivci, kteří je napadli, během zápasu před stadionem. Ulice u Bazalů se podle svědků změnila v bojiště. Fanoušci útočili na policisty kameny a světlicemi. Při zásahu bylo zraněno šest lidí, převážně policistů.

Příznivci Baníku, kteří sledovali zápas nad ochozy, podle ní začali několik minut po začátku utkání házet různé předměty na ulici před stadionem. Na silnici, po které projížděla auta, dopadala různá pyrotechnika, dýmovnice a zřejmě i skleněné láhve. Jeden z předmětů přitom zasáhl projíždějící auto, ve kterém jela dvaatřicetiletá žena s dětmi, a rozbil přední sklo. Fanoušci poté začali útočit na policisty a strážníky, některé také zranili.

Podle svědků se prostory před stadionem změnily v pouliční bojiště. "Zhruba dvě stovky fanoušků, zřejmě z kotle, odešly během zápasu z tribuny před stadion. Začali pak útočit na policisty, házeli po nich cihly, světlice, všechno, čím se dalo, byla to pouliční válka," popsal střet jeden ze svědků.

Jeden z fanoušků zdravotníky napadl

Záchranáři museli kvůli potyčkám fanoušků s policií ošetřit celkem šest lidí, čtyři muže a dvě ženy. Většinou šlo o poranění hlavy nebo ruky. Všechny je převezli do nemocnice. "Nejprve jsme vyjížděli k pětadvacetiletému muži s poraněním hlavy. Ten na snahu posádky, která mu chtěla pomoc, reagoval agresivitou a slovně i fyzicky zdravotníky napadal. Do nemocnice jej proto v sanitním vozidle musela doprovázet i policejní eskorta," uvedl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. Třicetiletou ženu s nevolností a dechovými obtížemi museli ošetřit kvůli zasažení slzným plynem. Další čtyřiadvacetiletý muž měl poranění břicha, žeber a hlavy.

"Pro obnovení veřejného pořádku, odvrácení útoku, jsme na místě použili donucovací a slzotvorné prostředky," uvedla Holčáková. Slzný plyn se také dostal kvůli silnému větru na stadion, rozhodčí proto musel zápas v prvním poločase na 20 minut přerušit.

Zadržené fanoušky převezli policisté na služebny, některé nemohli kvůli silné opilosti vyslechnout, proto je odvezli na protialkoholní stanici. Podle policie poškodili celkem šest aut. "Obvinili jsme první tři fanoušky. Dva z nich již byli v minulosti za podobné činy odsouzeni," uvedla Holčáková. Policie bude dále vyhodnocovat důkazní materiály a videozáznamy, proto mohou být obviněni další lidé. Dva obvinění byli fanoušci Baníku, u třetího není jasné, do kterého tábora příznivců patřil.

Reklama

Související témata: