Hlavní obsah

Nový kouč Marko chce, aby Baník hrál více po zemi

OSTRAVA

Čtyřiačtyřicetiletý Slovák Karol Marko v pondělí převzal fotbalisty Baníku Ostrava. S vedením klubu podepsal smlouvu na dva a půl roku do 30. června 2013. Jeho asistenty budou Vojtech Varadín, kterého si přivedl a Radek Korytář, jenž dosud působil na Bazalech u mládeže.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Trenér Karol Marko

Článek

„Velmi mě těší, že jsem v Ostravě. Nabídka Baníku byla nejzajímavějším v mém dosavadním životě a když jsem ji dostal, měl jsem na odpověď jedinou sekundu. Říct beru jsem stihnul,“ pousmál se.

Slovenský kouč v této souvislosti připomenul, že před půldruhým rokem nabídku Baníku odmítl jiný slovenský trenér Roman Pivarník. „Ve slovenských novinách nyní přiznal, že toho velice lituje. Ukázal jsem ten článek manželce a řekl jí, že já takové chyby nedělám.“

Marko věří, že se mu podaří postavení Baníku zlepšit. „Myslím, že kádr hráčů není potřeba přebudovávat. Každý má svoji kvalitu a dohromady tvoří životaschopný materiál,“ uvedl.

Nejdůležitější podle něj je, aby hráči znovu měli radost ze hry. „Chci, aby nemysleli tolik na body, ale na hru a těšili se z ní. A také si věřili. To vede k úspěchu.“

Obrana musí být jednodušší

Co se týče způsobu hry, nový trenér bude chtít po baníkovcích už v nejbližším pátečním utkání v Edenu se Slavií aby drželi míč více na zemi, aby s míčem více hráli záložníci a obránci byli blíže u sebe. „Musíme zjednodušit obranu. Není hanba, když například Škrteľ jako stoper míč odkopne na tribunu. A to hraje za Liverpool,“ podotkl Marko.

Nový kouč Baníku trénoval v minulé sezoně Příbram a ostravský tým měl dobře zmapovaný. Proč se dostal do takových problémů, neví. „Nedokážu to vysvětlit a kdo to vysvětlit umí, rád ho přivítám. Fotbal už je takový, že přináší překvapení. Sice odešli dva nadstandardní hráči a jeden nadstandardní talent, ale to by nemělo tým až tak změnit. Nevyšel začátek, nabourala se psychika týmu a bylo zle.“

Marko dobře zná hráče, kteří v létě přišli na Bazaly z Příbrami. „Znám též Greguše ze slovenské mládežnické reprezentace a troufám si říct, že dobře znám i Bolfa, Lukeše a Řezníka,“ poznamenal.

Co se týče fanoušků Baníku, smekl jim poklonu. „Jsou věrní, fantastičtí, povzbuzují, platí za nejlepší.“ Když ale přišla řeč na sobotní pouliční válku s policisty, Marko se závěrům vyhnul. „To se dělo mimo stadión. Ti, co byli na stadiónu, mužstvo povzbuzovali.“ Jakékoliv vlastní soudy odmítl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články