Hlavní obsah

Slavia je pořád velkoklub, regionální Jablonec si z ní ovšem dělá legraci

Pavel DosadilSport.cz

Psal se 17. květen 2008, jeden z nejslavnějších dnů v historii fotbalové Slavie. Mužstvo se vrátilo do zbrusu nového Edenu a remízou 2:2 s Jabloncem si zajistilo mistrovský titul. A dnes? Sešívaní dostali v pátek doma lekci od Jablonce 0:3 a v polovině ligy mají jen tříbodový náskok na poslední Ústí nad Labem. Právě poslední zápasy se Severočechy věrně ilustrují, jak hluboko Slavia klesla.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Pekhart z Jablonce se raduje z branky proti Slavii

Článek

Jsme regionálním klubem, nedělá si velké iluze František Komňacký, trenér Jablonce. Jeho regionální tým však dává již druhou sezónu na frak Slavii, která ještě před pár měsíci patřila k tomu nejlepšímu, co mohl český fotbal nabídnout. Krátká historie posledních vzájemných zápasů těchto soupeřů reálně vypovídá, jak rychle se poměry na klubové scéně mění.

Právě Jablonec byl u toho, když červenobílí otevírali nový Eden a slavili v roce 2008 mistrovský titul. V následující sezóně ligový triumf obhájili, mimo jiné i proto, že Jablonec dvakrát porazili - 2:0 doma a 2:1 venku. Za zmínku stojí, že vítězný gól na Střelnici loni v březnu dával mladý útočník Pekhart, jenž ve Slavii hostoval z Tottenhamu.

Vladimír Šmicer (uprostřed) se spoluhráči ze Slavie oslavuje po utkání s Jabloncem v novém Edenu zisk titulu v roce 2008.foto: Právo/Michaela Říhová

Karta se obrací i díky exslávistovi Pekhartovi

V sezóně 2009/2010 se však karta začala obracet. Na podzim se ještě hrálo v Jablonci nerozhodně 1:1, v závěru jara však Komňackého tým vyřadil sešívané v semifinále Ondrášovka Cupu a postaral se o to, že po 19 letech nehrají evropské poháry. Kdyby jen to, v ligové odvetě vyhrál Jablonec v Edenu hladce 3:0 a jeho první gól dával právě Pekhart, jehož ambiciózní šéf klubu Miroslav Pelta dokázal na rozdíl od Slavie z Anglie vykoupit na přestup... Severočeši pak skončili jen o bod druzí za mistrovskou Spartou.

A současnost? Nikoho už nepřekvapí, že Pekhart dal v pátek v Edenu zase první gól a jeho tým tam zopakoval výraznou výhru 3:0. Zatímco Jablonec se tak vrátil do bitvy o evropské poháry, Slavia zůstává v boji o záchranu pouhé tři body nad ligovým dnem.

„Podruhé za sebou jsme na Slavii vyhráli 3:0 a ať je Slavia v jakémkoliv rozpoložení, je to pro každého a pro mě jako trenéra úspěch. Slavia je pořád pojem a velkoklub, do něhož by se exslávisté v našem kádru třeba ještě někdy rádi vrátili,“ konstatoval Komňacký.

David Lafata (vlevo) a Tomáš Pekhart z Jablonce se radují z branky v pátečním utkání na Slavii.foto: ČTK/Michal Doležal

Jablonec těží z talentů, jež Slavia odložila

Naznačil tak kuriózní bilanci devíti fotbalistů v kádru Jablonce, kteří během svojí kariéry prošli Slavií. Srovnání přestupové politiky teď jasně vyznívá pro klub ze Střelnice. Pelta si mne ruce, že skoupil talenty, které válí v lize a jedenadvacítku dotáhly až na mistrovství Evropy. V Edenu si mohou akorát tak rvát vlasy, že si nechali utéct ohromný hráčský potenciál. Za přestupy mladíků navíc bude kasírovat Jablonec, ne Slavia...

Tak třeba Pekhart, který se stal pro slávistický kotel nepřítelem číslo jedna a fanoušci mu vyhrožovali, že ho zmlátí. Za polovinu soutěže stačil nastřílet již deset gólů a stává se logicky středem zájmu. „Mám obavu, zda Tomáše pro jaro udržíme v našem klubu. Zájemců přibývá a od pana Pelty vím, že třeba od jednoho německého klubu tady konkrétní nabídka je. Ale ne že by měl Pekhart odejít hned zítra,“ vylíčil Komňacký.

To Slavia teď má úplně jiné starosti. Její fanoušci nadávají nejen přeběhlíkům, ale také vlastním hráčům. „Vnímal jsem reakce fanoušků při zápase i po něm. Na jednu stranu to chápu, ale některé reakce z tribuny tu ani nemohu prezentovat. Překvapilo mě to, místy to bylo dosti nevybíravé. To snad ani nejsou ti praví fanoušci Slavie, pokud na hráče křičí tohle,“ kroutil hlavou trenér Michal Petrouš.

Reklama

Související témata: