Hlavní obsah

Africké rytmy zaduněly i na Letné, a tak si Sparta s nováčkem poradila

PRAHA

Oslavné tanečky afrických útočníků se pomalu stávají tradicí fotbalistů Sparty. V dohrávce 15. kola Gambrinus ligy porazili nováčka z Ústí nad Labem 4:1 a na vedoucí Plzeň tak v polovině soutěže dál ztrácejí devět bodů. Vedoucí gól Pamiče podpořily trefy Kweukeho, Wilfrieda a Kadlece, za hosty se trefil střídající Volek. Ústí nadále zůstává na poslední příčce prvoligové tabulky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fotbalisté Sparty (zprava) Tomáš Řepka, Jakub Podaný a Manuel Pamič se radují z prvního gólu do sítě Ústí nad Labem.

Článek

Lepší začátek si Pražané přát nemohli. Sionkův roh odvrátila obrana ligového nováčka jen před vlastní šestnáctku, tam si naběhl levý obránce Pamič a krásným halfvolejem rozvlnil síť za Novákovými zády. Hned poté si však domácí dali leháro, a když se Ústí snadno dostalo k několika centrům, kouč Chovanec okamžitě vystartoval z lavičky a důrazně Letenským připomněl, že takhle by to dál nešlo.

Jeho budíček byl účinný jen do té míry, že Sparta začala podle očekávání kontrolovat hru. Zakončení však bylo nepřesné. Vachoušek přiťukl ve vápně míč Wilfriedovi a jeho střela těsně minula branku. Ústecký Jindráček pálil lépe, ale Blažek byl na místě. Do přestávky pak už měli šance jen domácí. Jedna skončila u Wilfrieda, který sobecky nepřihrál volnému Kweukemu. Když mu pak africký parťák ukázal, jak taková nezištná finální přihrávka vypadá, utekl Bonymu míč... Tleskalo se tedy až centru Kladrubského, po němž se Kweuke obtočil kolem obránce a z otočky prověřil Nováka.

Fotbalisté Sparty se v dohrávce 15. kola první fotbalové ligy střetli s Ústím nad Labem. Michal Doležal z Ústí se pokouší přejít přes Tomáše Řepku. foto: Kateřina Šulová

Do druhé půle nastoupil Zeman místo Podaného a hned poslal do šance Kweukeho. Kamerunský útočník pak prožil zajímavou 53. minutu. Nejprve v ní vyfasoval žlutou kartu, vzápětí si však naběhl na Pamičův pas, na dlouhou nohu se hokejovým blafákem zbavil gólmana a střelou do prázdné branky zvýšil na 2:0. Ústí mohlo hned nato snížit, Krbečkovu hlavičku však pozorný Blažek vyrazil na břevno.

Začalo se hrát nahoru dolů, na druhé straně se utrhl do sóla Kweuke a pálil těsně vedle. Wilfried nechtěl zůstat pozadu. Nejdřív pobavil tribuny sérií hlaviček, potom si naběhl na Kweukeho přihrávku a střelou k tyči přidal třetí gól, který africká legie stejně jako v Lausanne oslavila taneční variací u rohového praporku.

Deset minut před koncem střídající Volek vydařenou bombou zdálky pokazil Blažkovi čisté konto, drama se však už nekonalo. Sparta měla ještě nekolik dalších šancí, Pamič, Zeman a spol. je ovšem nevyužili. Skóre uzavřel až Kadlec střelou do prázdné branky po nezištné přihrávce Kweukeho.

Sparta Praha - Ústí nad Labem 4:1 (1:0)
Branky: 3. Pamič, 53. Kweuke, 62. Wilfried, 89. Kadlec - 79. Volek. Rozhodčí: Franěk - Lhoták, Moláček. ŽK: Sionko, Kweuke - Vrtělka, Džuban. Diváci: 5155.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Vachoušek (87. Matějovský), Podaný (46. Zeman) - Wilfried (67. Kadlec), Kweuke. Trenér: Chovanec.
Ústí: Novák - Hyčka, Džuban, Valenta, Polák - Doležal, Martykán, Zachariáš, Vrtělka (82. Gibala), Jindráček (72. Volek) - Krbeček (78. Kraut). Trenér: Habanec.

Reklama

Související témata: