Hlavní obsah

Plzeňský mág Vrba hází rukavici Spartě, o titulu však nemluví

PRAHA

Rovných čtyřicet bodů v polovině soutěže, to je nový rekord fotbalové Gambrinus ligy. Viktoria Plzeň o bod překonala deset let staré maximum Sparty. Podstatnější však pro svěřence Pavla Vrby je, že po 15. kole mají v čele tabulky k dobru úžasných devět bodů právě před Spartou a suverénně našlápli k senzačnímu mistrovskému titulu. Ten je však v Plzni stále tabu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník Sparty Bony Wilfried se snaží projít mezi hráči Plzně.

Článek

Jsou k němu ze všech nejblíž, to slovo však snad mají zakázané. Titul. Fotbalisté Plzně o něm nechtějí mluvit. „Také Sparta teď vyhrává, musíme se mít stále na pozoru. Titul? Ne, uhráli jsme zkrátka jen tolik bodů, abychom na jaře mohli hrát se Spartou o nejvyšší příčky,“ culí se pod vousy Pavel Vrba, trenér Viktorie.

Hází tak obhájci titulu rukavici. „Co si budeme povídat, náskok devíti bodů je hodně. Každý to vidí, Plzeň hraje dobře, udělala bodů jako málokdo, musíme jí pogratulovat,“ uznává letenský kouč Jozef Chovanec.

Rekordní zisky v polovině soutěže
40 – Plzeň (2010/2011), 39 – Sparta (2000/2001), 37 – Slavia (1999/2000), 36 – Sparta (1997/1998), Sparta (2001/2002), Sparta (2002/2003), Sparta (2004/2005), Slavia (2008/2009), 35 – Ostrava (2003/2004)

Pánem situace je teď zkrátka Plzeň. „O titulu přesto nemluvíme, jsme teprve v polovině soutěže. Budeme se snažit, aby to s námi měli soupeři co nejtěžší, hrát svůj fotbal a bavit lidi,“ těší se podzimní kanonýr Daniel Kolář. Jeho spoluhráči ujišťují, že sebeuspokojení nepodlehnou. „V tom žádný problém nebude, Horvy to ukočíruje,“ poukazuje obránce František Rajtoral na roli kapitána Pavla Horvátha.

Srovnání přenechá Chovanec expertům

Na Letné nechtějí srovnávat, zda devítibodový rozdíl odpovídá podzimnímu rozdílu mezi Plzní a Spartou. „To je druhá otázka. Nedá se to srovnat. Rozdíl můžete vidět, když hrají mužstva proti sobě. Nechci se do srovnání pouštět, radši to přenechám expertům,“ ušklíbne se Chovanec.

Zatímco Plzeň vypadla v Evropské lize již v letním předkole, Sparta ji bude hrát až do poloviny prosince. „Jsme v jiné zátěži než Viktoria, odehráli jsme mnohem víc zápasů. Devět bodů je prostě realita. Plzni se daří vyhrávat i zápasy, kdy to na vítězství nevypadá. My jsme některá utkání nezvládli, v Budějovicích, v Hradci, s Teplicemi. Doma jsme prohráli i s Plzní...“ porovnává Chovanec.

Ještě nic nebalíme, zní z Letné

Před rokem měli sparťané v polovině soutěže o dva body méně a byli až třetí. Na první Teplice ztráceli tři body a na jaře titul vybojovali, tentokrát však jsou jejich vyhlídky mnohem menší.

„Není to ideální, devět bodů je pořád hodně. Ale Plzeň hraje výborně, zaváhala jen párkrát a ten náskok si zasloužila,“ uznal po pondělní výhře 4:1 nad Ústím nad Labem záložník Štěpán Vachoušek. „Byla by škoda zabalit to. Určitě se to ve Spartě nestane,“ dodává.

Vachoušek u toho zřejmě na jaře nebude, spíš se vrátí do Teplic. Podobně se však vyjadřují i kmenoví sparťané. „Do konce ligy zbývá ještě spousta zápasů, včetně toho vzájemného v Plzni. To nám dává ještě naději,“ věří obránce Manuel Pamič.

Sestava 15. kola podle Sport.cz
Sňozík (Bohemians) - Rajtoral (Plzeň), Zábojník (Jablonec), Pamič (Sparta) - Štajner (Liberec), Ordoš (Olomouc), Horváth (Plzeň), M. Štochl (Příbram) - Švancara (Slovácko), Kweuke (Sparta), Pekhart (Jablonec).

Reklama

Související témata: