Hlavní obsah

Na všechny fotbalové zápasy mají být vstupenky na jméno

PRAHA

Policie a organizátoři fotbalových zápasů v Česku dále zpřísní bezpečnostní opatření na ligových stadionech a v jejich okolí. Vstupenky na všechna utkání by se měly od příští sezony prodávat na jméno, kamery budou fanoušky sledovat už při cestě na zápasy a ministr vnitra Radek John požádá ministra spravedlnosti, aby přímo na stadionech byli mobilní soudy a soudci, kteří by ihned trestali příznivce, kteří by porušili zákony.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbaloví fanoušci

Článek

Nová opatření mají předejít opakování výtržností, které provázely sobotní prvoligové utkání Ostravy s Plzní. Policie po nich obvinila čtyři fanoušky ostravského Baníku. O dalších opatřeních, která na tyto události reagují, dnes jednali John, předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek a ředitel pořádkové policie Petr Sehnoutka.

"Počet problematických zápasů, kdy je nutný zásah policie, se snížil, ale naše úsilí musí pokračovat, dokud výtržníky, kteří se rekrutují hlavně z řad extremistů, nedostaneme ze stadionů úplně. Myslím, že zákaz vstupu na utkání po dobu až deseti let je dostatečná hrozba, která fanoušky odradí od výtržností. Je důležité, aby se tyto tresty tvrdě a důsledně uplatňovaly ve větší míře než dosud," prohlásil John.

Hašek považuje v současnosti za stěžejní zavedení možnosti zrychleného soudního řízení při rizikových utkáních přímo na stadionech. "Jako to praktikuje třeba Sparta. Svaz by to velmi přivítal jako nástroj proti výtržnostem. Samozřejmě jsem si vědom, že je potřeba to projednat ještě s ministerstvem spravedlnosti," řekl ČTK předseda ČMFS.

Podle televize Nova vyprovokovali sobotní výtržnosti pravděpodobně pravicoví extremisté, kteří se podle Johna nyní přesunuli mezi fotbalové chuligány. Johnův mluvčí Novák ČTK sdělil, že ministerstvo vnitra připravilo komplexní vyhodnocení dosavadního fungování systému, který má divácké násilí řešit. Materiál nazvaný "Zpráva o situaci v oblasti diváckého násilí, dopadu koncepce v praxi a návrzích dalších opatření" dostane do konce listopadu vláda.

Při sobotních násilnostech házeli fanoušci na ulici před ostravským stadionem pyrotechniku a ohrožovali projíždějící auta. Zasahující policisté se střetli s agresivními příznivci, kteří je napadli, během zápasu před stadionem. Ulice u Bazalů se podle svědků změnila v bojiště. Fanoušci útočili na policisty kameny a světlicemi. Při zásahu bylo zraněno několik lidí, převážně policistů. Policie během potyčky a těsně po ní zadržela 12 lidí. Obvinění si vyslechli čtyři z nich.

Reklama