Hlavní obsah

Vstupenky na jméno nejsou pro příští ligový ročník aktuální

PRAHA

Vstupenky vydávané na jméno ještě dlouho nebudou povinným standardem pro vstup na české fotbalové stadióny. Úterní setkání předsedy ČMFS Ivana Haška s ministrem vnitra Radkem Johnem sice rozvířilo diskuzi, zda půjde o povinnou podmínku pro pořadatele první ligy, ale fotbalový svaz přiznává, že k ní zřejmě nesáhne hned od příštího ročníku. Prioritou v boji s výtržníky pro něj jsou zrychlená soudní jednání přímo na stadiónech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řádění fotbalových fanoušků

Článek

Vstupenky na jméno nejsou v českém fotbale úplnou novinkou. Tři kluby s největší fanouškovskou základnou v zemi - Sparta, Slavia a Ostrava - už prodej na základě předložení občanských průkazů několikrát vyzkoušely a i na dnešní ligový duel Slavie s Baníkem bylo nutné se zaregistrovat tímto způsobem.

Kluboví činovníci připouštějí, že registrace přináší určité organizační komplikace i zvýšené finanční nároky, ale velký problém v tom nevidí. "Je to organizačně náročnější, ale zvládneme to. V rizikových a mezinárodních utkáních se to osvědčilo a neměli jsme s fanoušky problémy. Ale bylo to pouze jedno z řady dalších bezpečnostních opatření," upozornil v rozhovoru pro ČTK slávistický mluvčí Ondřej Zlámal na skutečnost, že vstupenky na jméno nejsou zázračným receptem v boji proti násilí na stadionech.

Sparta z případného zavedení registrace návštěvníků stadiónu nedělá vědu. "Umíme to při rizikových zápasech, stejným způsobem prodáváme vstupenky fanouškům na venkovní utkání v evropských pohárech, a tak by nám asi nový model nepřidělal zásadní potíže. Ovšem předpokládáme, že se o možnosti teprve začne jednat na ligovém shromáždění a čekáme na reakci svazu," uvedl sparťanský mluvčí Ondřej Kasík. Připomněl, že standardy běžné pro kluby s početnou fanouškovskou základnou nemusí být přijatelné pro všechny, stejně jako zvýšené finanční náklady.

Po zavedení vstupenek na jméno touží Ostrava

Nejvíce po vstupenkách na jméno volá Ostrava. Možná i proto, že na její zápasy často míří problémoví polští chuligáni, kteří se podíleli na incidentu mimo stadión při posledním duelu proti Plzni. "Je to bohužel asi jediné řešení. Bohužel proto, že to bude znamenat úbytek diváků. Ale jen tak ve výhledu několika let dokážeme na skutečně bezpečné stadióny přilákat celé rodiny," řekl mluvčí Baníku Igor Bruzl. I on připustil, že incidentům v okolí stadiónu to nezabrání.

Prozradil, že zavedení "karty fanouška" stálo Baník více než milión korun. "A potvrdilo se, že zápasy, kde se vstupenky prodávají na jméno, se obejdou bez excesů," dodal Bruzl. Pro úspěšné fungování systému je však podle něj nutné, aby byl zaveden ve všech klubech. "I pro Příbram či Ústí, protože jen tak tyto kluby budou zvládat organizačně náročné zápasy se Spartou, Slavií a Baníkem," zdůraznil Bruzl.

Slavia upozorňuje, že překotné zavedení plošného prodeje vstupenek novým způsobem může být problematické. "Z našich zkušeností při zápasech na stadiónech soupeřů vyplývá, že to nebude tak jednoduché," uvedl Zlámal s tím, že názory klubů mohou být diametrálně odlišné.

O tom, že zavedení novinky nebude tak horké, svědčí i slova tiskového mluvčího ČMFS Petra Svěceného, který brzdí mediální spekulace, že plošný systém prodeje vstupenek na jméno je na spadnutí.

Důležitější soudy na stadiónech

"Na úterním jednání (na ministerstvu vnitra) se tento bod sice objevil, ale nebyl stěžejní, šlo jen o informativní záležitost. Výraznějším tématem byla zrychlená soudní řízení přímo na stadiónech, která by se měla co nejdříve rozšířit. Zatím totiž fungují jen na Spartě," upozornil Svěcený, že přednost mají opatření, na kterých se obě strany ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti domluvily už dříve.

I v plzeňském klubu zastávají názor, že dříve než vstupenky je třeba řešit, jak co nejrychleji chuligány potrestat. "Je to sice hezký nápad, když víme, na jakém místě stadionu kdo sedí, a pro některé problémové fanoušky to může mít i určitý odstrašující dopad, ale podstatu problému to neřeší," řekl ČTK plzeňský ředitel pro obchod a komunikaci Aleš Pangrác.

Viktoria se díky vydařenému podzimu musí vyrovnávat s narůstajícím počtem diváků na zápasech a o bezpečnostních opatřeních má jasno. "Klíčové je ošetřit věc legislativně, aby člověk, kterého pořadatelé chytí a předají policii, ihned čelil správnímu řízení a byl potrestán. To tady zatím nefunguje, bez toho se dál neposuneme," dodal Pangrác.

Podobný názor má i Dušan Svoboda, který byl po zmizení Miroslava Kříže jmenován dočasným šéfem první a druhé nejvyšší soutěže. I podle Svobody je největším současným problémem vymahatelnost práva a trestů. Situaci by prý pomohlo, kdyby chuligáni měli úplný zákaz vstupu na stadión. "V této oblasti je nutné ještě zvýšit efektivnost a informovanost mezi státními institucemi a jednotlivými kluby a hlavně nastavit fungující systém. Pokud se někdo dopustí výtržnosti na sportovní akci, musí být náležitě a hlavně okamžitě potrestán," řekl ČTK Svoboda.

Reklama