Hlavní obsah

Startuje druhá polovina první ligy, Plzeň hájí veliký náskok

Do druhé poloviny ročníku 2010/11 vstoupí účastníci fotbalové Gambrinus ligy. Hned na startu druhé poloviny soutěže budou příznivci napjatě sledovat, zda si vedoucí Plzeň udrží před Spartou devítibodový náskok nebo jak do bojů o záchranu vstoupí týmy z druhé poloviny tabulky. To platí i o Slavii s Ostravou, které v pátek večer fotbalové „jaro“ odstartují.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně se radují z branky

Článek

Slovácko se vzpamatovalo, teď hostí Spartu

Spartu čeká v sobotu zápas na půdě Slovácka, s nímž posledních pět utkání vyhrála. Letenští navíc mohou rozšířit sérii šesti venkovních výher a přiblížit se vlastnímu rekordnímu zápisu osmi výher ze sezón 1994/95 a 1999/2000. Oba týmy budou rovněž hrát pro své trenéry: domácí Miroslav Soukup oslaví v sobotu 45. narozeniny, sparťana Jozefa Chovance čeká 150. zápas v roli hlavního kouče prvoligového týmu.

Slovácko se v minulém kole vzpamatovalo ze čtyř porážek a překvapivé vítězství v Mladé Boleslavi vrátilo týmu pohodu. „Vnímáme obrovskou sílu soupeře. Pokusíme se však navázat na naši útočnou hru v Boleslavi tak, abychom se dostali do tlaku, ale budeme spokojeni i se ziskem bodu,“ řekl Soukup. O utkání je mimořádný zájem mezi diváky.

Sparta přijede nabuzena sérií úspěchů, což prý výrazně pomohlo soudržnosti týmu. Ale podle trenéra Chovance má také Slovácko své úspěchy založené na týmovém pojetí. „Zvlášť doma s fanoušky za zády dokáže soupeře pořádně potrápit, ale naposledy v Mladé Boleslavi ukázalo i jiné přednosti,“ varoval letenský kouč, který nemůže počítat s operovaným Matějovským.

Slovácko: Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Volešák, Kordula, J. Valenta - Ondřejka, Švancara. Absence: Urbánek, Cleber, Perůtka (všichni zranění), Reinberk (ČK).

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný - Wilfried, Kweuke (Kadlec). Absence: Hušek, Kušnír (oba rekonvalescence), Matějovský (po operaci).

Zbývající program 16. kola
Sobota 13. listopadu: 18:00 1. FC Slovácko - Sparta Praha (rozhodčí R. Hrubeš; první vzájemný zápas 1:2), 18:20 Viktoria Plzeň - Slovan Liberec (ČT4; Adam; 3:2).
Neděle 14. listopadu: 15:00 FK Ústí nad Labem - Zbrojovka Brno (Damková; 3:1), 1. FK Příbram - FK Teplice (L. Kovařík; 2:1), Baumit Jablonec - Sigma Olomouc (Kocourek; 1:4), 17:00 Bohemians 1905 - FC Hradec Králové (Sport2; Adámek; 1:1).
Pondělí 15. listopadu: 18:00 Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav (ČT2; Paták; 1:1).

Lídr chce vylepšit divokou bilanci s Libercem

Vedoucí Plzeň bude hrát s Libercem, s kterým má hodně divokou vzájemnou bilanci: v předchozích deseti vzájemných soubojích hosté jen dvakrát prohráli, poslední čtyři skončily porážkou domácích týmů a také poslední domácí prohra Západočechů se zrodila právě s nejbližším soupeřem loni v září. Severočeši odjížděli ze Štruncových sadů poraženi naposledy před devíti lety.

Plzeň se těší, že sobotní duel s Libercem odehraje před vyprodaným stadiónem a nebývalou bilanci přepíše. „Máme za sebou pronásledovatele, kteří čekají na naše klopýtnutí. Věřím však, že ve dvou letošních kolech uhrajeme výsledky, aby byl náš náskok co nejvyšší a měli jsme odrazový můstek do jara,“ přál si trenér Pavel Vrba.

Liberec se pod novým trenérem Petrem Radou chytil. Bývalý reprezentační kouč s novým týmem oslavil dvě výhry a Severočeši by rádi úspěšnou sérii potvrdili i při nejtěžší možné zkoušce. „Když kluci k zápasu přistoupí jako v předchozích, můžeme se představit s otevřeným hledím. Nemá cenu se stresovat, je to výzva a každý získaný bod by byl výborný,“ řekl Rada, který kdysi sám v Plzni trénoval.

Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Kolář, Rezek - Bakoš. Absence: Pavlík (zranění).

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Fleišman - Štajner, Vácha, Gecov, Breznaník - Kerič, Nezmar. Absence: Holeňák (4 ŽK), Vulin (zranění).

Udrží Olomouc rozjetého Pekharta?

Souboj třetího a čtvrtého týmu tabulky přinese duel Jablonce s Olomoucí, který je pro oba týmy zajímavý i tím, že si ho zopakují ještě dvakrát na jaře v pohárovém čtvrtfinále. Jablonec je rozjetý - po sérii pěti ligových utkání bez prohry se vyhoupl zpět mezi nejlepší, doma navíc Hanáky zdolal čtyřikrát za sebou. „Sigma je štikou ligy, ale musíme se soustředit jen na sebe a svoji hru,“ prohlásil trenér František Komňacký. Jeho tým táhne vzhůru především kanonýr Pekhart, jenž v pěti posledních zápasech vstřelil sedm gólů.

Hosté asi i proto budou mít na paměti osud svých kolegů z HFK Olomouc, kteří v Chance Areně utrpěli ve středu pětibrankový debakl, zatímco sami doma remizovali s Pískem. Trenéru Zdeňku Psotkovi ještě leží v žaludku i prohra v Hradci Králové. „Jestli ji chceme odčinit, musíme být do konce podzimu stoprocentní. Jenže Jablonec je v závěru podzimu ve výborné formě, daří se mu v koncovce,“ uvedl kouč.

Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Pavlík, Jablonský - Haurdič, Piták, Loučka, Kovařík - Lafata, Pekhart. Absence: Vošahlík (4 ŽK), Drsek, Krajčík (oba nejistý start).

Olomouc: Drobisz - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Petr, Hubník, Šultes. Absence: Kučera (zranění).

Poslední Ústí hostí předposlední Brno

Ústí nevyhrálo osm zápasů a už potřebuje zabrat. „V podstatě to je zápas o záchranu. Obě mužstva potřebují bezpodmínečně vyhrát,“ řekl trenér Svatopluk Habanec, který vzývá především větší produktivitu a po hráčích chce, aby se vyvarovali hrubek v defenzivě.

Pro Brno začne na severu Čech stíhací jízda za záchranou. Trenér Karel Večeřa se chytá stébla naděje, výkon v pohárovém utkání s Karvinou jeho víru podpořil. „První vzájemný duel s Ústím byla z naší strany hrůza a děs. Byl bych rád, kdyby se nám porážku podařilo odčinit,“ připomněl kouč nevydařený ligový start.

Ústí: Novák - Hyčka, Džuban, M. Valenta (Polák), Janů - Doležal, Martykán, Vrtělka, Jindráček - Krbeček, Zachariáš. Absence: Dvořák (zranění).

Brno: Lejsal - Matyska, Hudec, Trousil, Husár - Dostálek, Rýdel, Polách, Střeštík - Kalabiška, Hodek. Absence: Dřížďal, T. Došek, Šural, Kovačevič, Dvorník, Rabušic (všichni zranění).

Nádvorník dostal chuť na další body

Příbram poslední tři zápasy pod trenérem Romanem Nádvorníkem neprohrála a ráda by na to navázala i s Teplicemi, které zaskočila už v podzimní premiéře. „Uznáváme sílu soupeře, ale půjdeme za vítězstvím,“ uvedl Nádvorník. Možná však bude postrádat záložníka Klesu, který se postaral o všechny tři poslední branky Příbrami.

Teplice si sice v týdnu spravily chuť postupem do pohárového čtvrtfinále, ale v lize dvakrát prohrály. „Minulý týden jsme neměli nejlepší, snad nás výsledek nakopne. Máme soupeři co vracet,“ řekl trenér Jiří Plíšek. Verbíř oslaví v den utkání 38. narozeniny.

Příbram: Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Pleško (Ricka) - Klesa (Šlapák), Tarczal, Macek, Borek - M. Štochl, Huňa. Absence: Wágner (zranění), Divíšek (ŽK), Pleško, Klesa (oba nejistý start).

Teplice: Grigar - Matula, Smejkal, Hošek, Rosa - Vondrášek, Siva, Ljevakovič, Čajič, Mareš - Mahmutovič. Absence: Vidlička (nejistý start).

Klokani chtějí potvrdit výhru z Teplic

Hráči Bohemians 1905 sice před dvěma týdny přišli o domácí neporazitelnost v Edenu, ale v neděli přivezli nečekanou výhru z Teplic, na kterou touží navázat proti Hradci Králové. „Výhru chceme potvrdit, ale Hradec je na nováčka velmi dobře připravený a kombinačně vybavený,“ upozornil trenér Pavel Hoftych.

Východočeši by chtěli zapomenout na poslední tříbrankovou prohru v Liberci. Souboj s dalším týmem z chvostu tabulky může mít v budoucnu velký význam. „Tabulka je našlapaná a každý dobrý výsledek s konkurentem je hodně důležitý. Přáli bychom si, abychom i po utkání zůstali nad Bohemkou,“ řekl trenér Václav Kotal.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, D. Nešpor - Moravec, Držík, Štohanzl, Trubila - Škoda, Hartig. Absence: Kaufman (zranění).

Hradec: Hanuš - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Fischer, Janoušek, Pávek, Poděbradský - Kocourek, Pokorný, Pilař. Absence: nikdo.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice