Hlavní obsah

Baník se moc bál, nakonec mu Hušbauer v Edenu trefil zlatý bod

PRAHA

Tři zlaté body v Edenu nezůstaly. Fotbalisté pražské Slavie byli v předehrávce 16. kola Gambrinus ligy lepší, nezvládli však koncovku duelu slavných záchranářů a remizovali s ostravským Baníkem 1:1. Baník byl hodně zoufalý, remízu mu zajistil až krásnou trefou v nastavení Hušbauer. Udělal tak radost Karolu Markovi, novému kouči Baníku, který právě v Praze prožil svou premiéru na ostravské lavičce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Slavie neskrývali zklamání poté, co v poslední vteřině utkání přišli o výhru nad Baníkem Ostrava.

Článek
Fotogalerie

Více než bizarní souboj prověřil oba těžce zkoušené týmy. Vždyť kdo by si ještě v létě pomyslel, že Slavia s Baníkem spolu sehrají záchranářský duel dvou sousedů v tabulce nacházejících se těsně nad hranicí ligového propadliště...

Trochu symbolicky se o první zajímavější akci postaral útočník Šenkeřík, baníkovský exslávista, který v taktické přípravě na zápas přizvukoval novému kouči ostravského týmu Karolu Markovi. Jinak ovšem začali sešívaní aktivněji. O vzruch se staral především Jaroslav Černý, tedy hráč, jemuž v Edenu končí smlouva a zatím neví, co bude dál. Svůj první přímý kop vyslal těsně nad břevno, v 16. minutě pak při jeho repete neudržel Daněk míč v náručí, mladý Hora však nedokázal hlavou poslat míč do prázdné branky...

Slávista Jakub Hora (vpředu) brání ve výskoku ostravského Hušbauera v utkání 16. kola Gambrinus ligy.foto: Právo/Petr Hloušek

Baník začal zbytečně zakřiknutě, přesto mohl udeřit jako první. Fantiš využil hrubky Koubského, chytrým obloučkem vyslal do tutovky Šenkeříka, jenže ten svůj bývalý klub ušetřil - napálil míč jen do tyče. Již o sedm minut později toho hosté hořce litovali! Kisel sice také nejprve trefil tyč, odražený míč však už Koubský poslal rovnou do opuštěné branky. Gólem pak zaváněla i střela Jaroslava Černého, jehož do šance vysunul jmenovec Milan. On sám se pak málem trefil v závěru poločasu.

Šenkeřík se hrdinou nestal

Na Baníku bylo, aby s vývojem utkání po přestávce něco udělal. Nic zvláštního se ale na trávníku nedělo. Domácí už s vědomím jednobrankového náskoku hráli obezřetněji a ostravský sok stále nevěděl, co proti nim vymyslet. Po hodince bylo definitivně jasné, že Šenkeřík se hrdinou zápasu nestane - kouč Marko místo něj raději poslal na hřiště Zehera.

Slávista Bassirou Dembele (vlevo) bojuje o míč s Martinem Lukešem z Baníku Ostrava v utkání 16. kola Gambrinus ligy.foto: Právo/Petr Hloušek

Bázliví hosté místo šancí dál sbírali jen žluté karty, což k úspěchu vést nemohlo. Hodně zarazilo, jak snadno s klíčovými body hazardovali... Naopak gólovou pojistku měl na kopačce Kisel, při jeho střele však brankáře Daňka zastoupil obránce Neves.

A tak se v první minutě nastavení přece jen stal zázrak. Zblokovaný centr z pravé strany se odrazil na střed velkého vápna k osamocenému Hušbauerovi, který parádní pumelicí vymetl šibenici a trefil Baníku bod!

"Fotbal dokáže být hodně krutý, my jsme v tom bohužel hráli hlavní roli," kroutil hlavou domácí trenér Michal Petrouš. "Už je to k pláči. Většinou vedeme, ale nakonec nikdy nevyhrajeme. To jsme celí my..." přidával se obránce Jiří Koubský.

Naopak Baník odjížděl s vědomím, že v Praze vytěžil maximum. "Zlatý bod. Pro Slavii je to kruté, ale zatímco ona další šance zahazovala, my tu svou využili," pochvaloval si hrdina Josef Hušbauer. "Představuji si jiný fotbal, čeká nás práce jako na kostele. Na Slavii jsme však museli hrát na bod - a toho si musíme velmi vážit!" uznal debutující kouč Karol Marko.

Slavia Praha - Baník Ostrava 1:1 (1:0)
Branky: 30. Koubský - 90.+1 Hušbauer. Rozhodčí: Zelinka - Ubias, Urban. ŽK: Belaid, Hora, Kaufman, Hubáček, Čelůstka - Marek, Šenkeřík, Varadi, Neuwirth, Zeher, Lukeš. Diváci: 4407.
Slavia: Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Dembélé - Hora, Bealid (69. L. Jarolím), M. Černý (76. Koreš) - Kisel (90. Ragued), J. Černý. Trenér Michal Petrouš.
Baník: Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Marek, Hušbauer - Varadi (71. Pilík), Lukeš, Fantiš - Šenkeřík (62. Zeher). Trenér Karol Marko.

Reklama