Hlavní obsah

Plzeň doma podruhé klopýtla! Rada v Liberci drží neporazitelnost

PLZEŇ

Druhou domácí ztrátu v sezóně utrpěli fotbalisté Plzně. Ligu načali remízou s Olomoucí v prvním podzimním kole, v úvodním dějství druhé poloviny ligového ročníku v sobotu doma jen remizovali s Libercem, který tak pod taktovkou exreprezentačního trenéra Rady ještě neprohrál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký Jan Nezmar (vlevo) kryje míč před dotírajícím útočníkem Plzně Markem Bakošem.

Článek
Fotogalerie

Domácí začali zhurta a už po třech minutách vrátil od čáry Rezek míč do pokutového území a Limberský jen těsně minul libereckou branku. Jinak však severočeská obrana dirigovaná při absenci vykartovaného Holeňáka nezvykle útočníkem Nezmarem zachytávala plzeňské výpady a Bičík neměl mnoho práce.

Západočechům tak pomohl až Gecov, který v pokutovém území skosil pronikajícího Petrželu a Horváth se z pokutového kopu nemýlil - 1:0. Přestože vedoucí tým ligy měl po většinu času míč v držení, k brance soupeře se dostával příliš lopotně, komplikovaně a hlavně s absencí přesnosti.

Severočeši navíc zejména díky rychlonožkovi Keričovi děsili obranu Plzně, jejíž stopeři působili nejistě. Nejprve dvojici Navrátil-Bystroň načapal v nedbalkách přetaženým pasem Štajner, ale Kerič tísněný Limberským na Krbečka nevyzrál. Po půlhodině hry si však šikovně zaběhl za obránce po centru Bosančiče z pravé strany a snadno míč doklepl do sítě.

Odpověď domácích byla blesková. Z pravé strany se řítil pokutovým územím vstříc střele Rajtoral, jehož sestřelil Breznanik, ale sudí Adam k nařízení druhé penalty během jediné půle nenašel odvahu. Vzápětí pak po průniku Rajtorala z levé strany pohrdl tutovou šancí Bakoš a z metru minul branku Bíčika, jenž v poslední minutě před přestávkou předvedl parádní reflex při střele Bystroně z deseti metrů.

Po přestávce liberecká obrana dirigovaná vynikajícím Nezmarem likvidovala všechny domácí pokusy o vstřelení druhé branky. Navíc až s nezvyklým klidem a jistotou mařila i všechny plzeňské standardní situace. A když už se přeci jen Petržela z pravé strany mezi hradbou těl prokličkoval do ideální střelecké pozice, mířil příliš vysoko.

Ligovému lídrovi tentokrát chyběla tradiční lehkost. Ofenzivní válec ze západu Čech drtící v první polovině soutěže soupeře gólovými nášupy nemohl nahodit motor. Severočeši tušili šanci uloupit ve Štruncových sadech tři body. Jenže když po ťukesu Breznanika s Keričem dostal Bosančič míč v pokutovém území do ideální střelecké pozice, nesmyslně hledal ještě spoluhráče, který však před plzeňskou brankou v tu chvíli nebyl. A když Breznanik vybídl k sólu Štajnera, pálil liberecký matador z velkého vápna těsně vedle branky Krbečka.

Závěrečných patnáct minut přineslo střelecké manévry před brankou Liberce. Jenže Rajtoral v optimální pozici na malém vápně volil místo střely přihrávku, kterou hosté zablokovali. Dělovku Horvátha pak Bičík tygřím skokem vyrazil a dorážející Rezek mířil nad břevno, které vzápětí z přímého kopu trefil Horváth. Plzeňského kapitána pak tři minuty před koncem vychytal při vydařeném trestném kopu Bičík, čímž zpečetil remízu.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 1:1 (1:1)
Branky: 20. Horváth z pen. - 30. Kerič. Rozhodčí: Adam - Chytil, Košec. ŽK: Navrátil, Horváth, Limberský - Vácha, Kelič, Kerič, Fleišman. ČK: 90.+4 Navrátil. Diváci: 6859.
Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský (48. Jiráček) - Petržela (85. Střihavka), T. Rada, Horváth, Kolář, Rezek - Bakoš (67. Ďuriš). Trenér: Vrba.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Štajner, Vácha, Gecov, Bosančič (71. Papoušek), Breznanik (90.+3 Zeman) - Kerič (90. Dejmek). Trenér: P. Rada.

Reklama