Hlavní obsah

Chovance nezajímalo, jak hrála Plzeň. Hlavní je náš úspěch, řekl

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Herně příliš nepřesvědčili, přesto si z Uherského Hradiště odvezli tři body. Díky zaváhání Plzně snížili fotbalisté Sparty po výhře 2:0 na Slovácku ztrátu na první příčku tabulky Gambrinus ligy na sedm bodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zamyšlení letenského kouče Jozefa Chovance.

Článek

„Mě ani tolik nezajímá, jak hrála Plzeň. Pro mě je mnohem důležitější, že jsme uspěli my,“ tvrdil trenér Pražanů Jozef Chovanec. „Určitě jsme nepodali v bouřlivém prostředí optimální výkon, avšak na rozdíl od domácích jsme byli mnohem efektivnější v koncovce. Slovácko si vytvořilo víc šancí, ale nás podržel výtečnými zákroky Jarda Blažek,“ pochválil kouč gólmana, který za stavu 1:0 pro Spartu chytil Jiřímu Valentovi pokutový kop.

Zkušený Jaromír Blažek ovšem slova chvály po zápase odmítal. „Pokud jsem přispěl k vítězství, tak jsem za to rád. Podstatnější ovšem je, že jsme dvakrát dokázali skórovat,“ říkal Blažek, který prý na hřišti neřešil, že se k pokutovému kopu za Slovácko nepostavil obvyklý exekutor Petr Švancara, ale mladý Jiří Valenta. „Švanci byl faulovaný, tak asi kopat nechtěl. Řídil jsem se při penaltě intuicí. Vrhl jsem se na levou stranu a vyšlo mi to,“ pochvaloval si Blažek. „Já jsem věděl, že desítku chytne. V pátek na tréninku pustil snad jenom jednu,“ prozradil záložník Sparty Kamil Vacek. „Jenže kluci je všechny kopali vedle tyčí,“ reagoval gólman s úsměvem.

Už s vážnou tváří Blažek vzápětí přiznal, že si Slovácko vypracovalo nebývale velký počet brankových příležitostí. „To se nám moc často nestává. Bylo to asi způsobeno i naší únavou. Ve druhém poločase jsme už tak trochu šlapali vodu,“ všiml si.

Středopolař Slovácka Jiří Valenta si nemohl vzpomenout, zda už někdy v kariéře odehrál smůlovatější střetnutí. Nejen že zahodil pokutový kop, ale na začátku druhé půle trefil ve vyložené střelecké příležitosti jen brankáře. „Moc mě to mrzí. Kdybych z penalty vyrovnal na 1:1, utkání by se asi vyvíjelo jinak. Přitom jsem si na ni věřil. Faulovaný Petr Švancara se k ní nehrnul a já jsem předběhl Láďu Volešáka, který si taky troufal. Chtěl jsem Spartě dát gól, ale bohužel se mi to nepovedlo. Měl jsem mířit asi víc nahoru,“ přemítal zklamaný Valenta, jenž chybu nenapravil ani po přestávce. „Do sparťanské šestnáctky letěl centr a já jsem zůstal na chvíli nepokrytý. Soustředil jsem se hlavně na to, abych trefil branku, avšak bohužel jsem trefil i gólmana,“ litoval.

Trenér Slovácka Miroslav Soukup se na Valentu nezlobil. „Cením si, že našel odvahu a neotočil se k balónu zády. Jiná věc je, že gól nedal. Jenže tentokrát bychom asi neskórovali ani v případě, že by se hrálo i o půl hodiny déle. V tom byl největší rozdíl mezi námi a Spartou. Zatímco my jsme pokutový kop neproměnili, Pražané ano. My jsme nedali gól z několika dalších šancí, soupeř z jediné přidal druhou branku. Ke všemu se hostů drželo i víc štěstíčka. Určitě jsme mohli odejít ze hřiště se vztyčenými hlavami, avšak bohužel bez bodu. To mě štve zejména kvůli našim fantastickým fanouškům, kteří vyprodali hlediště do posledního místečka,“ říkal Soukup.

V sobotu oslavil 45. narozeniny, avšak bodového dárku se nedočkal. „Narodil jsem se v pátek třináctého. To mně asi přineslo smůlu,“ zavtipkoval Soukup navzdory značnému zklamání z třetí domácí porážky Slovácka v řadě.

Reklama

Související témata: