Hlavní obsah

Do korupční aféry jsou údajně zapletení i trenéři Psotka s Kotůlkem a hráči

Do aféry údajných úplatků, kterou v březnu rozpoutal tehdejší prezident fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr, jsou podle informací Lidových novin zapleteni i představitel olomouckého klubu Jaromír Gajda a trenérská dvojice Zdeněk Psotka, Martin Kotůlek. Podle materiálů policejních vyšetřovatelů byla výše úplatku ze strany Olomouce 350 tisíc korun, tedy o 50 tisíc více, než nahlásil policii Kapr.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Olomouce Zdeněk Psotka je údajně zapleten do aféry.

Článek

Právník Petr Konečný, který olomoucký klub v kauze zastupuje, však tvrdí, že nové důkazy proti Sigmě neexistují. "Informoval jsem se u hlavního vyšetřovatele a nic takového mi nepotvrdil," řekl ČTK. Podle něj je možné, že policie pracuje pouze s novou verzí případu. "Těžko říct, odkud se tyto nové informace vzaly, kdo je šíří. Ale o žádném novém důkazu nevím," dodal.

Kapr letos v březnu prohlásil, že v květnu 2009 před zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl gólman Petr Drobisz jeho hráčům úplatek. Svým svěřencům prý poradil, aby peníze převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v evropských pohárech.

Hotovost měl převzít Kotůlek

Podle nejnovějšího policejního dokumentu hotovost převzal asistent trenéra a bývalý reprezentant Kotůlek, který následně předal obnos Drobiszovi. Úplatek pak putoval do týmu Bohemians, 50 tisíc si měli rozdělit hráči, zbytek dostal Kapr. O možnosti dohody mezi oběma kluby se údajně poprvé zmínil bývalý hráč Olomouce tehdy působící v Bohemians Praha Martin Horáček. Ten naznačil ochotu hráčů pražského klubu v současnosti nejlepšímu střelci první ligy Michalu Hubníkovi. Přes něj se informace dostala k Psotkovi a olomouckému vedení.

Oficiálně se zástupci kriminalistů k novým skutečnostem v případu nevyjádřili. Olomoucký funkcionář Gajda a trenér Psotka účast v aféře kategoricky popírají. "Jsem znechucený. Dál bych používal jen sprosté výrazy a to se mi nechce. Pokud zjistíme, z jakého zdroje to vyšlo, určitě se budeme bránit tak, jak to děláme doposud," uvedl Psotka v rozhovoru pro server idnes.cz a pohrozil žalobou pro pomluvu.

Psotka povede svůj tým v neděli do dalšího ligového zápasu s Příbramí. "Věříme, že nás to nerozhodí a utkání zvládneme. Je to pořád dokola a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byly důkazy, že jsme měli uplatit Bohemians," řekl olomoucký kouč.

Žádné další informace od policie nemají ani na Českomoravském fotbalovém svazu. Jeho místopředseda Jindřich Rajchl nicméně připustil, že disciplinární komise může případ ihned obnovit, pokud se objeví nová fakta.

Reklama

Související témata: