Hlavní obsah

Kvůli utkání Brna a Ostravy budou v ulicích stovky policistů

BRNO

Kvůli pondělnímu rizikovému zápasu první fotbalové ligy mezi domácí Zbrojovkou Brno a Baníkem Ostrava vyjdou do ulic stovky policistů. Opatření svým významem a rozsahem daleko přesáhnou hranice Brna, řekl ČTK policejní mluvčí Bohumil Malášek. Policie využije psovody, jezdce na koních a vrtulník, v záloze připraví k případnému použití vodní dělo.

Foto: Roman Vondruš, ČTK

Kvůli zápasu Brna s Baníkem budou v ulicích stovky policistů

Článek

"Z Ostravy přijede několik stovek příznivců Baníku, a to jednak vlakovými spoji, jednak samozřejmě i auty a autobusy," řekl velitel opatření Petr Lessy. Policie již dříve z bezpečnostních důvodů doporučila Českomoravskému fotbalovému svazu přeložení utkání ze soboty, čemuž svaz vyhověl. Důvodem byla kolize se zápasem futsalu mezi Brnem a Havířovem, který policie také považovala za rizikový.

Policie při fotbalových utkáních dohlíží na pořádek v ulicích. Dění na stadionu řeší ostraha najatá sportovním klubem. Policie může uvnitř sportoviště zasáhnout jen v případě, že se situace vymkne pořadatelům z rukou.

Policie se nezaměří jen na okolí stadionu

Zápasy mezi Baníkem a Brnem s sebou pravidelně nesou bezpečnostní rizika. Lessy upozornil na to, že v poslední době v Česku několikrát došlo v souvislosti se zápasy k násilí. Kluby nemají své fanoušky pod kontrolou, uvedl Lessy.

Prvním úkolem pro policii bude v pondělí dohled nad přesunem ostravských fanoušků z železničního nádraží na stadion v Králově Poli a zpět. Policisté chtějí zamezit kontaktu fanoušků obou týmů. Ti domácí však chtějí duel bojkotovat kvůli nařízení vedení klubu prodávat vstupenky pouze na jméno a jen v předprodeji.

"Pozornost policejních hlídek nebude zaměřena pouze na blízké okolí stadionu. V celém městě bude velké množství policejních hlídek připravených k zásahu při možných výtržnostech či jakémkoliv narušení veřejného pořádku," uvedl Malášek.

Reklama

Související témata: