Hlavní obsah

V severočeském derby dominoval Jablonec, Ostrava zvítězila v Brně

PRAHA

Fotbalisté Jablonce zvítězili v 17. kole nejvyšší fotbalové soutěže na hřišti Teplic 2:1. Obě branky Jablonce zařídil v severočeském derby Jan Kovařík, za Teplice snižoval Mahmutovič. Jablonec se díky zisku tří bodů dostal na čtvrté místo. V druhém pondělním utkání porazili hráči Ostravy domácí Brno 2:0. Branky vstřelili Neves z penalty a Šenkeřík. Brňané tak přezimují na sestupové patnácté příčce, Ostrava je desátá.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radost fotbalistů Jablonce po vítězství nad Teplicemi.

Článek

Do derby dvou celků ze severních Čech nemohl v dresu hostujícího Jablonce nastoupit kanonýr Baumitu Tomáš Pekhart, který pykal za žluté karty. Fotbalisté v tradičních zelených dresech však mezi sebou našli střelce, který Pekharta nahradil. Hrdinou zápasu se stal Jan Kovařík, který se postaral o obě branky.

Krátce po půlhodině hry zakombinovali Jarolím s Pitákem a míč se dostal ke Kovaříkovi, který přízemní ranou trefil odkryté místo těsně vedle levé tyče. Krátce nato mohli jít hosté do dvoubrankového vedení, když se pohlednou střelou prezentoval Jarolím, balón však skončil na břevně.

Druhou gólovou radost zažil Kovařík krátce po začátku druhé půle, když si naběhl na centr z rohového kopu a hlavou poslal míč za Grigarova záda. Teplice po druhém inkasovaném gólu vyrovnaly hru ve středu hřiště, ale snížit se jim podařilo až v 85. minutě po brance Mahmutoviče. Na vyrovnání už domácím nezbyl čas. Jablonec se po vítězství 2:1 dostal na čtvrté místo před Mladou Boleslav, Teplice jsou šesté.

Ostrava uspěla v Brně

Baník v moravské metropoli nezvítězil dlouhých sedmnáct let. Hráči domácí Zbrojovky si proto na Ostravany brousili zuby, zejména proto, že chtěli vybřednout ze sestupových příček. Baník však plány Brňanů překazil ve druhé půli. V 52. minutě fauloval Husár Zehera v pokutovém území a rozhodčí Franěk ukázal na značku pokutového kopu. K penaltě se postavil Fernando Neves, který poslal míč doprostřed brány, zatímco gólman Bureš plachtil k pravé tyči.

Za deset minut už byl náskok Baníku dvoubrankový. Zeher vyslal do šance Lukeše, jehož ránu dokázal Bureš vyrazit. Balón se však odrazil k osamocenému Šenkeříkovi, který se prosadil hlavičkou do odkryté brány. Ostrava zvítězila 2:0 a posunula se na desátou příčku před Hradec Králové. Brno zůstává předposlední s patnácti body.

Reklama