Hlavní obsah

Bitva o titul po podzimu: Sparta vyvíjí tlak, trumfy stále drží Plzeň

PRAHA

Ještě v půlce října bylo všechno jinak. Fotbalisté Plzně vedli po 12. kole tabulku Gambrinus ligy o 12 bodů a zdálo se, že neochvějně mašírují za senzačním titulem. Po sedmnácti podzimních kolech je situace Viktorie složitější, druhá Sparta přezimuje s přijatelnou ztrátou čtyř bodů. „I když jsme vedli o dvanáct bodů, o titulu psala jen média. Z naší kabiny moc takových prognóz nevyšlo,“ poukazuje plzeňský kouč Pavel Vrba.

Foto: Petr Eret, ČTK

Obránce Sparty Tomáš Řepka (vpravo) brání plzeňského Jana Rezka.

Článek

Do konce ligy bylo samozřejmě ještě daleko, luxusní náskok dvanácti bodů však mluvil jasně. Proto se fotbaloví experti, jež tehdy Sport.cz oslovil, shodovali, že Plzeň bude po Liberci (2002 a 2006) a Ostravě (2004) teprve třetím mimopražským mistrem samostatné české ligy. Po závěrečných pěti kolech podzimu je situace mnohem dramatičtější a slibuje napínavé jaro.

„Své názory neměním a stojím si za nimi. Teď si to ovšem Plzeň sama zkomplikovala, čtyři body jsou pro Spartu hratelné. Svými výkony sice neoslňuje, ale hraje účelně a vyhrává, což se teď Viktorii nedařilo. Jako by jí v závěru podzimu docházel dech. Ale pozor, pořád má situaci ve vlastních rukou. A když nedokáže titul vyhrát, bude si za to moci jen a jen sama,“ říká trenér Stanislav Levý.

Další bývalý kouč plzeňského týmu Petr Uličný se už dokonce hlásil na mistrovské oslavy. „Když vedla Plzeň o dvanáct bodů, tvrdil jsem, že titul jasně vyhraje, že už ho snad ani ztratit nemůže. Kdybych to říkal i dnes, asi bych vypadal jako debil... Čtyři body, to už bude na Plzeň pořádný tlak,“ uvědomuje si.

Plzeň bude hostit Spartu ve třetím jarním kole

Zatímco Plzeň v pěti závěrečných kolech dvakrát prohrála a jednou remizovala, Sparta toho využila a pětkrát v řadě vyhrála. „Hlavně ztráta pěti bodů z posledních dvou zápasů je obrovská. Nechci říkat, že to byl úplně propadák, ale v podstatě byl. Situace v čele tabulky tak bude mnohem napínavější,“ mračí se plzeňský kouč Pavel Vrba. „Hned v úvodu jara hrajeme ve třetím kole se Spartou, a jestli ten zápas nezvládneme, tak to budeme mít složité,“ uvědomuje si.

Trenér Plzně Pavel Vrba.foto: Právo/Milan Malíček

Letenští ještě podzim nebilancují, čekají je dva duely Evropské ligy, v níž hrají o postup ze základní skupiny. Vzhledem k průběhu podzimu je však úřadující mistr obhajobě blíže, než vůbec mohl doufat... „Stále jsme říkali, že se musíme dívat především na sebe a to platí nadále. Samozřejmě čtyři body už jsou lepším východiskem před zimou, ale do konce soutěže zbývá pouze třináct kol,“ nechce dělat velké závěry kouč Jozef Chovanec.

Bodů má obhájce dost, na první místo to však nestačí

Jeho tým má za sebou nejlepší ligový podzim za poslední léta. Měl však jeden velký problém - rekordně rozjetou Viktorku. „Po šesti letech máme nejvíc bodů, kolik Sparta na podzim uhrála. Ale Plzeň byla ještě lepší, má o čtyři body více. Je to aspoň motivace do zimní přípravy, abychom se na jarní odvety pořádně nachystali,“ souhlasí Chovanec.

„Samozřejmě je škoda přijít o dvanáctibodový náskok. Ale škoda je umřít... Určitě nebudeme věšet hlavy a budeme se snažit znovu se připravit na jaro. Já věřím, že jsme schopní na jaře ostatní potrápit až do konce,“ slibuje plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Trenér Sparty Jozef Chovanecfoto: Právo/Jan Handrejch

„Pokud Pavel říká, že v Plzni tabulku nesledují, tak my moc dobře. Už jsme čtyři body za nimi,“ reaguje s úsměvem letenský stoper Erich Brabec. „Když to bylo dvanáct bodů, nebylo to pro nás zrovna příjemné. Jenže v dlouhodobé soutěži přicházejí ztráty a zatímco my ztráceli dříve, na Plzeň to přišlo nyní,“ dodává Brabec.

Sparta bude mít na jaře těžší los

Teď každopádně nastává klid zbraní, jarní část soutěže začne až poslední únorový víkend. „Plzni moc fandím, ale klobouk dolů před Spartou, jak její náskok stáhla. A také před Chovancem, že nakoupil dva Afričany, kteří mu v posledních zápasech vystříleli všechny body,“ poukazuje Uličný. „Může se rozhodovat až v posledním kole, kdy Viktorka bude hrát u nás v Olomouci. A klíčový samozřejmě může být vzájemný zápas v Plzni, kde Sparta téměř nikdy neprohrává... Sparta je zase silná, ale Pavel Vrba a spol. musí kurňa zabojovat,“ neskrývá Uličný své sympatie.

„Vzájemný zápas bude samozřejmě velmi důležitý, ale ne klíčový. Pak bude zbývat ještě přesně deset kol, pro oba lídry spousta těžkých zápasů. Pravdou je, že jarní los vypadá trochu těžší pro Spartu,“ dodává Levý.

Reklama

Související témata: