Hlavní obsah

Fotbalová liga přitáhla nejméně diváků za poslední čtyři roky

Fotbalová liga letos na podzim lákala diváky o poznání méně než v předchozích letech. Během odehraných 17 kol jich dorazilo do ochozů v průměru 4605 diváků na zápas, což je nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. Fotbal kvůli tomu už třetím rokem zaostává za hokejovou extraligou, na níž chodí v průměru 4778 diváků. Na propadu fotbalové ligy se podílejí především špatné výsledky klubů s největším fanouškovským potenciálem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Fotbalová liga se v roce 2005 otřepala z korupčních kauz a návštěvnost se odrazila z historického minima zpět k pětitisícovým hodnotám, letos na ně ale zřejmě nedosáhne. Chybí jí totiž především takzvaně velké zápasy, na něž chodí pěticiferné počty diváků. Poslední tři sezony nabízely takové zápasy pokaždé devětkrát nebo desetkrát za podzim, letos byly takové duely jen tři. Jedná se o oficiální čísla, protože nováček z Hradce Králové má povolenou kapacitu jen 6000 míst, přestože na jeho letní zápasy s pražskými kluby zřejmě přišly násobky této s+umy.

Propad divácké přízně stihl na podzim hlavně pražské kluby, které v posledních sezonách návštěvnost táhly. Sparta má po podzimu průměr 7774 na zápas, to je ale skoro o 2000 méně než za předešlý podzim, a trápící se Slavii klesly návštěvy na dokonce skoro na polovinu z loňských 11.044. I tak má ale Slavia, hlavně díky derby, průměr 6595 na zápas a v příslušné tabulce je druhá.

Podobně velký propad potkal i Bohemians 1905 (dosavadní průměr 3722), kterým po stěhování z Ďolíčku spadly návštěvy na necelé dvě třetiny, Ostrava (4602) zase prožila divácky nejslabší podzim za posledních 15 let.

Situaci navíc alespoň zčásti zachraňují dva nováčci, tedy Hradec Králové a Ústí nad Labem. Kdyby si Hradec mohl za zápasy s pražskými kluby započítat takové údaje, o nichž hovořili znalci místních poměrů, pohyboval by se jeho průměr okolo 7500. A ani Ústí se v první lize divácky neztrácí. V teplickém exilu na něj chodí v průměru 3199 diváků, což je skoro stejně jako průměry loni sestoupivších Kladna a Bohemians Praha dohromady.

S poklesem diváckého zájmu bojuje i druhá liga, na jejíž podzimní zápasy chodilo v průměru 1076 diváků. To je oproti loňsku třináctiprocentní propad. Její návštěvnost z dlouhodobého hlediska prakticky kopíruje divácký zájem nejvyšší soutěže.

První fotbalová liga letos už třetím rokem prohrává svůj souboj s hokejovou extraligou, která má po 23 kolech a několika předehrávkách průměr 4779 diváků na zápas. Vloni chodilo na extraligu 5240 diváků.

Reklama