Hlavní obsah

Horváth: Dokážu Bílkovi, že se do reprezentačních trenýrek ještě vejdu

PLZEŇ

Slaví titul podzimního půlmistra, těší se na zápasy hokejové NHL v New Yorku a prodloužil smlouvu ve Viktorii Plzeň až do června 2012. Fotbalista Pavel Horváth si užívá konec mimořádného podzimu a může ho mrzet snad jen jedna věc. Kouč Michal Bílek už ho nechce vzít zpátky do národního týmu. „Budu se snažit Míšovi dokázat, že se do reprezentačních trenýrek ještě vejdu,“ reaguje s nadhledem na trenérův bonmot.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský kapitán Pavel Horváth s trofejí pro vítěze Ondrášovka Cupu. Teď má zálusk i na ligovou trofej.

Článek

Je nad věcí. Za Pavla Horvátha se u Michala Bílka přimlouval i šéf fotbalového svazu Ivan Hašek. Kouč české reprezentace však plzeňského kapitána a nejlepšího hráče Gambrinus ligy do týmu nechce.

„Já s Míšou nepolemizuji, pro mě už je reprezentace asi uzavřená věc,“ říká Horváth den poté, co se k němu kouč nároďáku vyjádřil.

„Pavel je vynikající fotbalista, ale na reprezentaci podle mě nestačí pohybově.  Když vezmu mezinárodní fotbal, byl by tam obrovský rozdíl v rychlosti. To se ukázalo, když jsme ještě s Pavlem hráli se Spartou o Ligu mistrů proti Arsenalu,“ argumentuje Bílek. „Asi by pro Pavla nebyly v nároďáku trenýrky...“ dodal s úsměvem.

Pro kapitána se musí šít trenýrky sólo

Šprýmař Horváth tuhle rukavici zvedá. „Je pravda, že po odchodu ze Sparty jsem něco přibral. Pro mě se musí šít trenky sólo... Ale dobrá, když to chcete slyšet, budu se snažit Míšovi dokázat, že se do reprezentačních trenýrek ještě vejdu,“ chechtal se Horvy během čtvrteční akce v plzeňském pivovaru.

Fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva) Petr Jiráček, Jan Rezek a Pavel Horváth si pochutnávají na plzeňském pivu.foto: Jaromír Pech - FC Viktoria Plzeň

„Věřím, že to Míša řekl v nadsázce. Na můj post máme pro reprezentaci lepší hráče. Že bych se vrátil do nároďáku, to je asi sci-fi. Ale pokud jde o předkolo Ligy mistrů s Arsenalem, tam bylo pomalejších hráčů mnohem víc,“ rýpne si s úšklebkem. „Moje hra není založená na tom, abych běhal sprinty na 30, 40 metrů. Já si potřebuji odskočit kousek od soupeře, abych mohl přihrát a sledovat, co s tím spoluhráči provedou. Ti plzeňští jsou výborní, jsou polovinou mého úspěchu a vynahrazují ty moje trenýrky...“

Z piva Půlmistr by měl být na jaře Mistr

Spolu se sládkem Václavem Berkou narazil Horváth v Návštěvnickém centru pivovaru Gambrinus speciální edici 13stupňového piva Půlmistr. Kapitán Viktorie je za ni zodpovědný a založil ji 22. října, když jeho tým vedl ligu ještě o dvanáct bodů. Nakonec má po podzimu k dobru čtyři body před Spartou. „Až budeme vařit pivo příště, tak se z jeho názvu pokusíme pár písmenek umazat,“ jasně potvrdil, že jarním cílem Plzně bude zisk titulu.

Měl by u toho být i Horváth, který s klubem prodloužil smlouvu do června 2012. „Měl jsem dobrou vyjednávací pozici, smlouvu jsme prodloužili k oboustranné spokojenosti. Pokud budu pravidelně hrát a vyhrávat, měl bych brát o něco víc než teď,“ řekl plzeňský kapitán.

Prodloužil v Plzni, ale třeba Austrálii by se nebránil

V létě se mu rýsovalo angažmá v Sydney u trenéra Lavičky, ale nakonec zůstal doma. „V mých letech a s mojí rychlostí, jak říkal Míša, po mně už asi nikdo venku toužit nebude. Ale nebráním se ničemu, třeba právě Austrálii rozhodně ne. Zvykl jsem si, že ve fotbale se může změnit situace ze dne na den. Měl jsem smlouvu v Lisabonu na pět let - a pak rychle mazal do Turecka. Hrál jsem v Japonsku, odkud jsem se zase rychle vracel do Sparty. Tak uvidíme...“

V pátek mají viktoriáni na programu poslední trénink podzimní sezóny. „Po něm se budu jeden den věnovat rodině a pak odlétáme s Honzou Rezkem a dalšími kamarády do New Yorku na hokej. Z programu NHL uvidíme zápas New Jersey s Montrealem a pak derby,“ těší se Horváth, který si pak doma během zimní dovolené hokej také sám zahraje.

Reklama

Související témata: