Hlavní obsah

Vydržím do mínus pěti, říká Adauto

Viktor Nosek

Dal Opavě dva góly za osmadvacet minut, přesto se na sebe trochu zlobil. Moc toužil dát hattrick a štvalo ho, že to nedokázal! Navíc se fotbalista pražské Slavie Evandro Adauto poslední čtvrthodinku choulil na lavičce v hodně teplé bundě, na hlavě nasazeného kulicha a klepal "kosu".

Článek

"No, trošku už mi začíná být zima, zase je to tady," říkal Adauto s přízvukem podobným tomu Mirečkovu z filmů o "Básnících". V češtině se Brazilec v poslední době opravdu hodně zlepšil. Rozumí snad všemu, co potřebuje, dokáže říct. A v sobotu hlavně on rozhodl o výhře 4:1, kterou odskákal kouč Opavy Matějček vyhazovem.

Jenže když jej v 77. minutě na trávníku nahrazovala ikona Slavie Pavel Kuka, moc se Adautovi z placu nechtělo. "Měl jsem dát i třetí gól. Šancí bylo pět a já dal jen dvě branky. To je málo, každá šance má být gól, to je důležité. Povedla se mi jen první půle," vykládal třiadvacetiletý útočník.

Potlesk ve stoje

Právě v poslední minutě první pětačtyřicetiminutovky měl největší naději na třetí gól. Po pravé straně se řítil sám k brance, ale... "Nedokázal jsem gólmana přehodit. Trefil jsem ho," krčil rameny hráč, který dal v této sezóně v lize tři branky.

Byť hattrick nedal, diváci mu při střídání tleskali, někteří i vestoje. On a Kuka jsou u nich v oblibě, na rozdíl od Tomáše Doška, jenž mnohým příznivcům sešívaných do oka nepadl.

Slavia se zvedá. Pětkrát v řadě zvítězila, z toho třikrát v lize. Na Spartu ztrácí jen dva body. "Teď musí být až do konce podzimu jen samé výhry! Musíme se držet Sparty a stáhnout náskok Baníku," plánuje pro zbývající čtyři podzimní a jedno předehrávané jarní kolo Adauto, který už se docela těší, až je bude mít za sebou.

Na zimu do Sao Paula

Začínající chladné počasí totiž vážně není nic pro něj. On miluje teplo. "Zima je můj problém," usmál se Adauto. "Už teď mi trošičku byla," dodal a hned se na důkaz rozkašlal. "Vidíte." Nad dotazem, kdy mu bude hodně velká zima, se moc nerozmýšlel: "Já vydržím do mínus pěti, potom už ne," chechtal se a cenil bílé zuby.

Až skončí podzimní část, hned vyrazí pryč. Domů, do tepla, do Brazílie, do Sao Paula. "V prosinci letím domů, do teplíčka, těším se... Ale snad do té doby budu dávat góly v každém zápase."

Reklama

Související témata: