Hlavní obsah

Vláda schválila zprávu o situaci v boji s násilím na stadionech

Vláda dnes souhlasila s materiálem ministerstva vnitra, který popisuje násilí na českých fotbalových stadionech a boj s ním. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Policii se podle něho v této oblasti podařilo dosáhnout pozitivních výsledků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci Slavie a jejich pyrotechnické efekty v Příbrami.

Článek

Zpráva konstatuje, že scéna českých "hooligans" je v útlumu. Přesto ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) zdůraznil, že policisté hodlají v nastoupeném trendu pokračovat. Významně prý chtějí využívat například možnosti zakázat konkrétním fotbalových chuligánům vstup na stadiony.

Vstup na utkání mají zatím zakázaný jen čtyři lidé, upozornil John s tím, že věc se "teprve rozjíždí". Policisté ale institut zákazu hodlají v budoucnosti využívat "velmi intenzivně".

"Oživení" scény může přijít s Eurem 2012

Podle zprávy však scénu i přes současný útlum nelze podceňovat. Má stále velmi silný potenciál a k jejímu oživení může vést fotbalové mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině.

John novinářům řekl, že za poslední rok a půl policie vyhodnotila celkem 230 fotbalových utkání jako riziková. Určité incidenty se však poté odehrály jen na devíti z nich. "Jednoznačně dochází k výraznému poklesu diváckého násilí," zdůraznil ministr. U rizikových zápasů má podle něj pokračovat prodej lístků pouze na jméno.

Zástupci vnitra se podle Johna dohodli s Českomoravským fotbalovým svazem, že po konci sezony vyhodnotí platná opatření na stadionech a domluví se na případných dalších krocích, například na instalaci kamerových systémů k snazší identifikaci výtržníků. K dispozici prý je i mobilní kamerový systém.

"Jednoznačně je shoda na tom, že pořádání samotné akce a pořádek při akci je věc pořadatelů. Policie nebude dělat pořádkovou službu," uvedl John. Policisté prý mají zabraňovat násilným trestným činům především před stadionem a dovnitř se dostanou jen v situaci, kdy pořadatelská služba situaci nezvládne.

"Z hlediska zajišťování bezpečnosti při sportovních utkáních je důležité, že se podařilo v podstatě zcela vymazat z českého fotbalového prostředí střety, které by se odehrávaly přímo na stadionu mezi jednotlivými fanouškovskými tábory (hooligans). Konflikty tohoto rázu se přesunují mimo stadiony do předem vytypovaných lokalit, kde je riziko odhalení ze strany policie minimální," píše se ve zprávě. V poslední době také klesl počet takto domluvených střetů a výrazně se snížil počet jejich účastníků.

Ministerstvo ovšem zároveň upozornilo na to, že důkladná a účinná bezpečnostní opatření na fotbalových stadionech a v jejich okolí mohou vést k přesunu radikálních fanoušků na zápasy nižších soutěží nebo do jiných sportovních odvětví. Podle zprávy dochází u hooligans ke generační obměně a vedení přebírají mladší a často radikálnější chuligáni.

Reklama