Hlavní obsah

VIDEO: Kadlec, kluk z drsné čtvrti, okouzlil jihoafrického režiséra

PRAHA

Měl by z něho vyrůst gólový zabiják. Proto také Václav Kadlec již necelých pět měsíců po dovršení 18 let debutoval ve fotbalové reprezentaci, po Janu Polákovi jako druhý nejmladší hráč samostatné éry českého nároďáku. Vyplácí se samozřejmě i svojí Spartě, která mladého útočníka představuje kamerou jihoafrického režiséra v novém videu jako kluka z Jarova, drsné pražské čtvrti.

Foto: Aleš Krecl

Sparťan Václav Kadlec (vpředu) oslavuje svůj gól s Nicklasem Hohenederem.

Článek

Zažil podzim, na který nikdy nezapomene. Vstřelil třeba vítězný gól domácí pohárové bitvy s Palermem nebo vyrovnáním načal vítězný obrat slavného derby na Slavii. Jako osmnáctiletý se tedy Václav Kadlec objevil v reprezentaci - a hned po 29 minutách svého debutu v Lichtenštejnsku se trefil.

„Je to pro mě teprve začátek,“ říká letenský talent v novém videu, které je součástí projektu „My jsme Sparta“, na němž se podílí Kadlecův klub a firma Nike.

Mladá hvězda pochází z pražského Jarova. „Nebylo snadné tady vyrůstat, je to drsná čtvrť... Musíš se umět rychle rozhodovat, reagovat včas a správně, nenechat se zlákat okolím,“ líčí Kadlec v roli drsňáka.

Václav Kadlec (uprostřed) děkuje za přihrávku Tomáši Rosickému (vpravo). Ke gólu mu gratuluje také Tomáš Hübschman.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Točilo se i na Žižkově nebo v Karlíně

Stejně jako jeho otec, který Vaška od mala trénoval, byl už jako malý kluk velkým fanouškem Bohemians 1905. Za tento klub až do svých patnácti let hrál. Když přišel den, kdy se musel rozhodnout, jestli opustí svůj klub, vybral si Spartu. Věděl, že pokud se bude chtít dostat dál, musí hrát za nejlepší prvoligový tým. Pořád je však teprve na začátku a musí dát fotbalu všechno, aby se dostal tam, kam chce.

Kadlecův příběh zaujal jihoafrického režiséra a kameramana Michaela Brierleyho, který v současné době žije v České republice, a rozhodl se o něm natočit toto krátké video. Natáčelo se celkem tři dny a to nejen na fotbalovém stadiónu Sparty, ale také na Žižkově, Vítkově nebo v Karlíně.

Hlas ve videu patří samotnému režisérovi Brierleymu.

„Aby se mladý kluk mohl stát profesionálním hráčem, to chce spoustu dřiny a odříkání,“ říká Jihoafričan. „Sleduji Vaška už dlouho a jeho vůle je obdivuhodná. Určitě je to velký talent, ale nic není zadarmo. Proto jsem se rozhodl o něm natočit video, které snad bude inspirovat i další mladé kluky,“ přeje si režisér.

Reklama

Související témata: