Hlavní obsah

Chceme tým posílit, plánuje budějovický kouč Šilhavý

Josef PešoutSport.czPrávo

Na třináctém místě prvoligové tabulky tráví zimní přestávku fotbalisté Českých Budějovic. Před čtrnáctou Slavií mají náskok dva body a před patnáctým Brnem ještě o jeden více. „Ale určitě nemůžeme být v klidu. Čeká nás těžké jaro,“ uvědomuje si trenér Jaroslav Šilhavý v rozhovoru pro Sport cz.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér fotbalistů Dynama České Budějovice Jaroslav Šilhavý chce tým posílit

Článek

Jak vyznívá naše ohlédnutí za podzimem?

Mohu tuhle část rozdělit na několik částí. Začátek se nám povedl. Do šestého kola jsme patřili společně s Plzní a Olomoucí mezi týmy, které do té doby neprohrály. Pak se nám to trošku pokazilo. Vyhrávali jsme sice doma, ale venku to bylo horší. Selhali jsme v Olomouci, dostali jsme čtyři góly na Slavii. I naše hra na hřištích soupeřů byla špatná. Celkem jsme vstřelili jen třináct gólů. Osmnáct bodů není špatný počin, ale spodní patra tabulky jsou našlapaná. Zdaleka nemůžeme být v klidu.

Mohl byste jmenovat hráče, kteří tvořili osu mužstva?

Určitě úvod soutěže vyšel už jako tradičně brankáři Kučerovi. Ondráček dal pět gólů, ale měl výkyvy ve výkonnosti. Ke konci podzimu se snažil tým táhnout Otepka.

S čím jdete do zimní přípravy?

Jednoznačným cílem je posílení mužstva. Mám slíbeno od vedení, že do klubu přivede nějaké posily, abychom předváděli lepší výkony na cizích hřištích. Zároveň se snažíme zařazovat mladší hráče z vlastních řad. Jaro bude krátké jen se třinácti koly a hodně bude záležet, jak do něj vstoupíme.

Co tým čeká v lednu a únoru?

Budeme hrát Tipsport Cup, konkrétně skupinu v Praze-Edenu. Kvalitním soupeřem tam bude třeba Jablonec. Absolvujeme i soustředění v Třeboni. V plánu máme asi dva nebo tři zápasy v Rakousku, kam budeme jednorázově vyjíždět.

Jaká je vaše trenérská pozice v Budějovicích?

Především musím říci, že bychom si všichni přáli, aby se Dynamo pohybovalo v klidných vodách tabulky. S generálním manažerem Jirkou Kotrbou se znám už ze Sparty, kde jsem mu dělal asistenta v době, kdy byl na Letné hlavním trenérem. A dobré zkušenosti mám i s předsedou představenstva Karlem Poborským.

Díky své bohaté hráčské kariéře jste rekordmanem v počtu prvoligových startů. Uvažujete nad tím, kdo by vás mohl v tomto směru překonat?

Hodně zápasů měl odehráno slávistický brankář Martin Vaniak, ale četl jsem, že končí. Pak mě napadá útočník Standa Vlček ze Slavie. Je to poctivý pracant a docela bych mu přál, aby se dostal do čela zmíněného žebříčku. Nevím přesně, kolik mu schází k rekordu zápasů, ale myslím si, že pokud bude hrát první ligu ještě aspoň rok a půl, mohl by to stihnout. V únoru mu bude teprve pětatřicet let, kdežto já musel na ten rekord hrát až do osmatřiceti.

Reklama

Související témata: