Hlavní obsah

Zkrácená příprava Sparty: Krkonoše a pak dvakrát do tepla

Pouze necelých šest týdnů budou mít sparťanští fotbalisté na to, aby se důkladně připravili na start jarní sezony, v níž je čeká stíhací jízda za obhajobou mistrovského titulu a také snaha o další postup v Evropské lize. Zkrácená příprava si vynutila změnu obvyklého programu: tým vynechá zápasy na umělém povrchu, zato vyrazí na dvě herní soustředění v teple.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jozef Chovanec (vlevo) a Tomáš Řepka na tréninku Sparty

Článek

Obvykle Sparta volí zavedený program: domácí start, halový turnaj, kondiční soustředění ve Špindlerově Mlýně a pak herní ladění formy ve Španělsku. Nyní ho trenéři částečně upravili, především v tom, že vynechají zápasy v domácích mrazech na zrádné umělé trávě. "Hrozí tam zranění, není to ideální pro herní přípravu," vysvětlil dnes generální manažer Jozef Chovanec, proč budou sparťané hrát fotbal pouze na přírodním povrchu.

Jedinou výjimkou bude start na tradičním halovém turnaji Fortuna Víkend šampionů, který se bude hrát 8. ledna v pražské O2 areně. Den poté sparťané vyrazí na týdenní přípravu v Krkonoších.

První herní soustředění zatím nemá pevné místo určení, jistý je pouze termín od 19. do 25. ledna. "Může to být na Kypru, nebo také v Itálii, pokud tam budou odpovídající podmínky. Podle toho nás čeká účast na turnaji, nebo zápasy," řekl Chovanec.

Poté naopak vezme mužstvo na obvyklé místo ve Španělsku, kde bude Sparta pobývat od 29. ledna do 9. února. "Letos se tam navíc zúčastníme turnaje, což bude pro získání zápasového rytmu vhodnější než jen obyčejný zápas na zapadlém hřišti," míní kouč.

Naposledy se sparťané sejdou dnes večer na závěrečném vánočním večírku, na Letné se budou znovu hlásit 3. ledna. V dalších dvou dnech hráči tradičně absolvují fyzické testy. "Nějaké testy včetně kardiotestů jsme stačili už mezi posledními zápasy Evropské ligy. Nějaký čas jsme tím ušetřili," poznamenal Chovanec.

Program zimní přípravy fotbalistů Sparty:
3. ledna: zahájení přípravy,
4. a 5. ledna: fyzické testy,
8. ledna: Fortuna Víkend šampionů (hala),
9.-14. ledna: soustředění Špindlerův Mlýn,
19.-25. ledna: soustředění v Itálii nebo na Kypru (turnaj/zápasy),
29. ledna-9. února: soustředění ve Španělsku (turnaj a další zápasy),
17. a 24. února: zápasy Evropské ligy.

Reklama

Související témata: