Hlavní obsah

Sparťanský podzim byl jako na houpačce, ale radost z EL to nekazí

PRAHA

Nepodařený vstup do ligy, vyřazení z domácího poháru a klopýtnutí se Žilinou v předkole Ligy mistrů, ale na druhou stranu také vlastní rekordní bodový zisk v české nejvyšší soutěži za poslední léta a první postup do jarní fáze evropských pohárů od roku 2003. Takový byl podzim sparťanských fotbalistů, za kterým stáhl oponu středeční zápas proti CSKA Moskva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec(vpravo) a Erich Brabec na tiskové konferenci

Článek

Sparťanský podzim byl přitom neuvěřitelně dlouhý: 17 ligových zápasů, dvě utkání v Ondrášovka cupu, šest soubojů v předkolech Ligy mistrů a stejný počet duelů v Evropské lize. Není proto možná divu, že na cestě letenským půlrokem nebyla nouze o krizové okamžiky, byť nakonec sezona vyzněla pozitivně.

Generální manažer Jozef Chovanec má pro klopýtání v úvodu sezony vysvětlení. "Třeba hned v prvním ligovém zápase v Hradci Králové jsme museli improvizovat, protože jsme přišli v Superpoháru podivně o Řepku, hned od léta chyběli zranění Kušnír a Vacek. A před zápasem se Žilinou jsme přišli o další hráče kvůli trestům," vyjmenoval kouč chvíle, po kterých se dostal pod značný tlak.

Chovanec: Postup do LIgy mistrů by byl bonusem navíc

Jenže sparťanská jízda v posledních dvou měsících stála za to a kritiky umlčela: série pěti ligových výher a čtyři utkání Evropské ligy bez prohry přinesly fanouškům radost, stejně jako vylepšený herní projev. Tomu výrazně pomohlo zapojení Leonarda

Kweukeho do zápasového rytmu - Sparta najednou měla dva silově podobné hráče, trenéři přešli ze systému 4-1-4-1 na 4-4-2 a sestava se přestala obměňovat.

"V domácí lize nám navíc pomohlo, že se v závěru přestalo dařit dosud suverénní Plzni a my vyhrávali. Díky dvěma předehrávaným utkáním z jara jsme její náskok stáhli na pouhé čtyři body," připomněl kouč, že za pohledem na čelo ligové tabulky stálo i selhání hlavního soupeře v boji o mistrovský titul.

Asi navždy bude Chovance trápit selhání se Žilinou, která pak v Lize mistrů vůbec neobstála. Spartu ale zastihly rozhodující zápasy v nejhorší možné chvíli, rozsypaná sestava se neprosazovala střelecky. "Už doma jsme udělali dvě obrovské chyby, které hodně ovlivnily průběh odvety," povzdychl si Chovanec ještě dnes.

Na druhou stranu jeho tým hlavní sportovní cíl splnil. "Postup do Ligy mistrů by byl bonusem navíc, ale naším přáním bylo hrát Evropskou ligu a postoupit v ní do jara. Dokázali jsme to i přesto, že jsme měli horší los než před rokem," připomněl loňské závěrečné selhání s Kodaní, zatímco teď Letenští přešli i přes přední tým italské ligy z Palerma.

Chovance proto ani netrápí, že na jaře začne jeho mužstvo dříve než obvykle, neboť Evropská liga startuje už v polovině února. "Měli jsme připraveny obě varianty přípravy, s takovými starostmi se rádi vyrovnáme. Jsme rádi, že můžeme hrát poháry i na jaře, přizpůsobíme se," uzavřel Chovanec. Jaké bude závěrečné hodnocení ročníku, napoví i páteční losování Evropské ligy, které přisoudí Spartě dalšího soupeře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články