Hlavní obsah

Kouč Rada slibuje hráčům: Budu pes!

Petr Rada (52) je momentálně nejúspěšnějším trenérem Gambrinus ligy. Samozřejmě s mírnou nadsázkou. S Libercem ještě neprohrál, ale na jeho lavičce seděl zatím ve čtyřech podzimních zápasech, z nichž získal deset bodů. Po nedobrovolném odchodu od reprezentace čekal na novou štaci skoro rok a půl. Dočkal se na podzim čtyři kola před jeho koncem, když v Liberci odvolali Josefa Petříka. Vstup měl impozantní, i když tvrdí: „Svoji roli a podíl na zlepšení rozhodně nepřeceňuji.“ A před zimní přípravou fotbalistům Slovanu slibuje: „Budu pes!“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Petr Rada

Článek

Napadlo vás, že  po příchodu do Liberce uděláte ze čtyř utkání deset bodů a neprohrajete? Chybí vám vůbec něco ke spokojenosti po podzimu?

Nechybí. Udělali jsme body, které jsme potřebovali k tomu, abychom se odpoutali ze spodku tabulky. Když jsem do Liberce přišel, byl bod od sestupového pásma. Ale vůbec tu sérii nepřeceňuji. Čeká nás třináct těžkých jarních utkání. Stačí pár nepovedených zápasů a můžeme být tam, kde před těmi čtyřmi koly, když jsem přišel.

Co podle vás Slovanu chybělo k lepším výsledkům?

V Liberci je kvalitní mužstvo. Klukům chybělo kolikrát jen víc štěstí a klidu v koncovce. Zápas se Spartou zase zbytečně ztratili v posledních minutách. Na Bohemce nedali pár šancí a prohráli 1:3, když domácím spadlo do branky, do čeho kopli, ale to k fotbalu patří. Pochopitelně takové zápasy pak hráče srazí psychicky dolů.

Takže jste vlastně přišel jako spasitel...

Tak to vůbec ne! Snad jsem přinesl určitou změnu. Hráči zbystřili, že přišel nový trenér. Pro někoho to je větší motivace, ale pro někoho může být i menší. Tohle je individuální. V každém případě Liberec byl tehdy dole, kam kvalitou kádru a podmínkami určitě nepatřil. Věděl jsem, že jdu do dobrého klubu. Svoji roli a podíl na zlepšení rozhodně nepřeceňuji. Kluci si to vybojovali na hřišti.

Vedení klubu teď může posunout výkonnostní cíle směrem nahoru. Neupletli jste si na sebe bič dobrými výsledky?

Cíle jsou pořád stejné. Chceme se vyhnout boji o záchranu a hrát v klidu dobrý fotbal pro fanoušky. Dole to bude na jaře pořádná bitva, protože jsou tam mužstva jako Ostrava, Slavia nebo Brno, která tam také nepatří a budou chtít nahoru. Hodně napoví už první zápasy. Může rozhodovat každý bod. Do toho se určitě nechceme namočit.

V mužstvu máte Jiřího Štajnera. Co tenhle ostřílený matador pro tým znamená?

Hodně, protože je to velká osobnost. Na takové borce se chodí. Jirka je také pozitivní příklad pro mladé hráče. Oni mají někdy pocit, že vyrazí ven a všechno půjde samo. Právě Jirka jim může říct o fotbale úplně všechno. Zažil vrchol, pak spadl na dno, ale dokázal se vrátit a byl i platným hráčem v bundeslize, kde nikdo nic zadarmo nedostane. Domů se vrátil dobrovolně. Svým přístupem k tréninkům, ke hře, ale i tím, že chce stále vyhrávat a umí se chovat v civilním životě, má mladým opravdu hodně co říct. Ví, jak chutná fotbalový chlebíček.

Dojde v zimě k výrazným změnám v libereckém kádru?

Myslím si, že ne. Oni opravdu nejsou nutné. Spíš doplníme kádr o mladé hráče z dorostu a rezervy. Byl bych ale rád, aby se Breznanikovo hostování změnilo na přestup. Vedení také jedná s Keričem, kterému v létě končí smlouva. Hráči, kteří na podzim tolik nehráli, dostanou šanci se ukázat v zimní přípravě. Záleží na nich.

Je pravda, co se říká v kuloárech, že majitel Slovanu Karl už nemá o klub zájem?

To nevím, o spekulace se nestarám. Pro mne je podstatné, že Slovan je ekonomicky dobře zabezpečený. Hráči dostávají plat pravidelně. Nikdo nikomu nic nedluží. Jsme na tom podobně jako Mladá Boleslav nebo Teplice. Hráči se mohou soustředit jen na fotbal.

Kdy začne Slovan přípravu?

Už 3. ledna, protože musí být hodně kvalitní. Hned jedeme na hory. Zúčastníme se také halového turnaje Fortuny. Budeme startovat i v Tipsport Cupu. V únoru chceme jet na Kypr na herní soustředění v lepších klimatických podmínkách. Doufejme, že se v přípravě nikdo nezraní a navážeme na závěr podzimu.

Budete v přípravě na hráče pes?

Určitě budu pes, protože chci, aby hráči dobře potrénovali a byli na jaro co nejlépe připravení. Upřímně řečeno, osm týdnů přípravy na třináct jarních zápasů je ale opravdu hodně. Leden proto bude hodně tvrdý. V létě je to ale na kvalitních terénech o něčem jiném a víc to hráčům dá.

Přemýšlel jste o fotbale i o Vánocích?

Samozřejmě. Byl jsem naštvaný, že podzim skončil. Fotbal mi v té více než roční pauze, co jsem byl odvolán od reprezentace, hodně chyběl. Já bych trénoval pořád, ale hráči volno potřebují. Hlavně proto, aby si odpočinuli a doléčili šrámy. Můj zápal pro fotbal je známý. Jakmile k němu člověk přičichne, stane se pro něj drogou. To platí na jakékoliv úrovni.

Léta jste byl vnímán jako velmi impulzivní trenér, ale na podzim jste byl v klidu. To jste se tak změnil? Bouřlivák Rada už je minulostí?

Zklidnil... Spíš se víc kontroluji. Zklidnit se? To úplně nejde. Mám fotbal rád, prožívám ho a žiju jím. Hráči musí vědět, že jsem s nimi na jedné lodi. Snažím se však vyvarovat některých excesů z minulosti. Určitě ale nejsem typ, který bude celý zápas sedět na lavičce a jen koukat. To bych nebyl já!

Reklama

Související témata: