Hlavní obsah

Slavia je největším domácím fotbalovým propadákem roku 2010

PRAHA

Propadáků se na klubové úrovni našlo dost a dost. Česká fotbalová scéna jen žasne, do jakých problémů se dostali reprezentanti tří největších měst - pražská Slavia, brněnská Zbrojovka a ostravský Baník. Sport.cz položil deseti expertům anketní otázku, kdo je v českém fotbale v roce 2010 nejvíc zklamal. Zatímco loni vybrali reprezentaci a předloni Spartu, letos s jistotou „vyhráli“ sešívaní.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaný kapitán Slavie Jaroslav Černý po porážce v Mladé Boleslavi.

Článek

Rychlost, s jakou se fotbalová Slavia od mistrovských titulů v letech 2008 a 2009 propadla až těsně nad ligové dno a před hrozbu bankrotu, je šokující. Přestože těžké časy na podzim prožívaly také Baník a Zbrojovka, na červenobílé zatím nemají. Hned šest hlasů určilo za největší propadák roku Slavii - internacionál a trenér Přemysl Bičovský, internacionálové Ladislav Vízek, Miroslav Kadlec a Horst Siegl, trenér Ivan Kopecký a také Sport.cz.

„Jasně Slavia. Jsem jejím odchovancem, takže i když v Praze nežiji, stále ji sleduji. Nejde jen o výkony mužstva a jeho bodový zisk, zklamala mě především chaosem a nepořádkem v klubu. Za normálního vedení by se tohle stát nemohlo, hráčům přece mohu dávat jen takové smlouvy, na které mám. Hospodaření Slavie nebylo perspektivní a plánované, ale chaotické,“ zdůrazňuje Kopecký.

Zklamání je slabé slovo, zaslouží si bubáka roku

Krize červenobílých nechává málokoho chladným. „Tak u dna tabulky máme tři giganty - Brno, Slavii a Baník. Taková jména... Hlas dávám jednoznačně Slavii, v níž vládnou myšlenky i na bankrot. Ještě loni byla mistrem - a co celý klub předvedl, to je prostě neuvěřitelné. To je na bubáka roku!“ vyhlašuje Vízek. „Já přitom proti nim nechci mluvit, fandím jim už kvůli Šmícovi. Je mi jich až líto, kam se dostali. Ještě štěstí, že Slavii nefandím celý život, to bych se musel zbláznit...“

Zklamaní hráči Slavie po porážce v Mladé Boleslavi.foto: ČTK/Radek Petrášek

Červenobílí přezimují jediný bodík nad hranicí ligového propadliště. „Nebudu sám, koho zklamala Slavia. Hlavně na podzim. Vzhledem k síle jejího kádru a k plánům, jež měla, to nebylo v pořádku. Určitě na to má vliv celková situace klubu. Má kádr na záchranu, ale lehké to mít nebude. Slávisté nemají s bitvou o záchranu zkušenosti, nejsou na ni zvyklí jako jiné týmy, což může být problém,“ upozorňuje Bičovský.

„Jsou dva velcí kandidáti, Slavia a Brno. Slavia má větší ambice, takže určím ji,“ přizvukuje Kadlec. „Patří sem i Brno, ale největším zklamáním roku je Slavia. Sestoupit by neměla, ale každý se proti ní chce vytáhnout a pokud začne jaro dalšími porážkami, tlak se může stupňovat... U Brna mě trochu zaráží, s kým chce o záchranu hrát, když tolik hráčů vyhazuje,“ diví se Siegl.

Také Baník až příliš rychle propadl

Rychlost sešupu zaráží také u Baníku. Na jaře hrál do posledního kola o titul, na podzim o záchranu. „Zklamáním jsou pro mě Baník a Brno, dva kluby s velkou historií i velkým diváckým zázemím - pohříchu však jen v období, kdy se daří... Mám-li určit zklamání největší, pak je to Baník, od něhož jsem očekával víc než od Brna,“ přemítá televizní komentátor Jaromír Bosák.

Zklamaný obránce Baníku Ostrava Aleš Neuwirthfoto: Právo/Jan Handrejch

„První mě samozřejmě napadá Slavia, kam stále chodím. Zhoršuje se dlouhodobě, odvolala trenéra Jarolíma, pak ho vrátila, ale nic se nezlepšilo. Pak je tu ovšem i Brno a úplně největším zklamáním je pro mě Ostrava,“ vybírá internacionál Peter Herda. „Baník měl velkou podporu fanoušků - i velké oči, ale přijde mi, že se celý klub nějak rozklížil. Vypadá to, že hráči asi neměli rádi trenéra Koubka. On je to takový podivín. Na většině štací začne dobře, ale pak se jeho tým zhoršuje...“

Brno šokovalo detektorem lži

Zatímco Ostrava alespoň v posledních kolech zabrala, Brno přezimuje na sestupové příčce. „Kvůli dvěma krásným angažmá na ni nedám dopustit, ale je to bohužel Zbrojovka. To je obrovské zklamání i pro celé město a pro celou ligu. Spadla někam, kam vůbec nepatří, a já věřím, že se zachrání,“ doufá trenér Petr Uličný.

Ne všichni však jsou o záchraně tradiční ligové bašty přesvědčeni. „Nejvíc mě zklamala Zbrojovka Brno. Nejen výsledky, ale i předvedenou hrou a sešupem až na dno ligové tabulky. Přeji jim, ať se zachrání, ale budou to mít hodně těžké,“ varuje Alexander Károlyi, dlouholetý předseda disciplinární komise.

Brněnský brankář Martin Lejsal inkasuje první gól v dohrávce 7. ligového kola proti Spartě.foto: ČTK/Igor Zehl

Také ve Zbrojovce panují zvláštní poměry. „Jednoduché to mít určitě nebude, navíc co teď předvádí s detektorem lži a propouštěním hráčů... Velká pohoda asi v kabině nebude, přitom v boji o záchranu se musí mužstvo semknout. Tak nevím, nevím,“ kroutí hlavou Miroslav Kadlec. „V Brně jsem hrál a pak působil jako manažer, takže sestup mu samozřejmě nepřeji. Má však velmi těžký los. Může se stát, že z pěti úvodních zápasů získá bod, dva, pak by se mu mohli konkurenti utrhnout.“

Reprezentace letos zůstala ušetřena, zbývající bodík si připsal pohárový krach českých klubů. „Neřeknu jedno jméno, mě celkově zklamali naši pohároví zástupci tím, že s výjimkou Sparty vypadli již v předkole. Jejich soupeři přitom rozhodně nebyli neporazitelní,“ poukazuje internacionál a trenér Stanislav Levý.

Reklama