Hlavní obsah

Šokovaný Vaniak: Vracím se do branky sklepem, jinudy už to nepůjde...

Maloval si, jak prožije jaro bez stresů. Bude v Edenu trénovat mladé brankáře a v posledním ligovém kole oslaví mezi tyčemi nejen záchranu fotbalové Slavie v nejvyšší soutěži, ale také svůj definitivní konec kariéry. Týden před Vánoci se všechno změnilo. Trenér Michal Petrouš zavolal čtyřicetiletému Martinu Vaniakovi, že nastupuje do zimní přípravy. „Takže zase na hory, jak já je nesnáším,“ blesklo gólmanovi hlavou.

Článek

S koncem ligového podzimu jste oznámil, že končíte a budete už jen trénovat mladé brankáře. Jak to, že jste znovu v týmu Slavie?

Týden před Vánoci mi zavolal trenér Petrouš, že mě ještě potřebuje. Díval se na nějaké podzimní zápasy, navíc po odchodu Jaakkoly do Skotska by mu z brankářů zbyli jen Zlámal a Hanuš. Tak jsem se vrátil.

Co jste tomu říkal?

Byl to šok, na víc jsem se ani nezmohl. Měsíc jsem nic nedělal, byl ve Španělsku a už se chystal na něco jiného. Bylo mi jasné, že mě čeká další hrozná zimní příprava, ty strašně hory...

Na co jiného jste se chystal?

Na to, že smlouvu ve Slavii do léta dokončím jako trenér brankářů. Měl jsem mít pod sebou kluky od béčka až po mladší žáky.

V jaké roli se vlastně do mužstva vracíte - jako morální podpora, trojka, dvojka, či dokonce jednička...?

Budu připravený zase chytat ligové zápasy. Od toho, aby vybrali, kdo půjde do brány, jsou tady trenéři. Navíc jsem vždycky říkal, že se chci loučit na hřišti. Ne dostat v zimě kytku před prvním jarním zápasem s Brnem, ale symbolicky nastoupit aspoň na pár minut v brance v posledním utkání s Bohemkou.

Ještě jednou zimní galeje... Brankář Martin Vaniak (vpravo) zahájil v Edenu se slávisty přípravu na jaro.foto: ČTK/Stanislav Peška

Několikrát už se zdálo, že s vámi Slavia nepočítá. Pokaždé jste se na scéně objevil znovu. Naposledy jste vtipkoval, že se vracíte komínem - kudy teď?

Klukům jsem před chvilkou v kabině řekl, že se vracím sklepem a tudíž naposledy, protože jiné místo už v baráku není...

Slavii čeká na jaře bitva o přežití. Zachrání se?

Máme výbornou zálohu, ale potřebujeme útočníka, který začne dávat góly. Věřím, že to přijde. A na kom jiném by to mělo stát, než na nás zkušených. Ten měsíc pro mě byl úžasným relaxem, všechno mě kompletně přestalo bolet, i kyčle. Teď to začíná znova...

Jedna letitá fanynka se v televizním pořadu opřela do slávistů, že jim chybí srdce. Také máte takový pocit?

Na podzim tomu opravdu chyběla šťáva. Jako by některým klukům pořád nedošlo, že se hraje o záchranu nejen ligy, ale celého jména Slavie. Já v létě skončím, ale spousta dalších by si měla uvědomit, jestli si chtějí pokazit kariéru.

Když jste oznámil svůj konec, vašeho syna mrzelo, že už vás neuvidí v brance. Teď má asi radost.

Největší radost měl, že dostal pod stromeček podepsaný dres Messiho. Zařídil mi to Tomáš Ujfaluši, když jsem byl ve Španělsku.

Reklama

Související témata: