Hlavní obsah

Zápotočný se nechal naverbovat rudochem Sivokem a Řepkovi už odpustil

Pavel DosadilSport.cz

Nástup má impozantní, jeho slova musí znít letenským fanouškům jako rajská hudba. „Nenechal jsem se zlákat velkými penězi, které mi nabízeli v Turecku. Zahrát si za Spartu, to je splněné přání. Sen, který se splnil,“ prohlásil defenzivní univerzál Tomáš Zápotočný (30), když se fotbalové Spartě po přestupu z Besiktase Istanbul upsal na tři a půl roku. „Zápo“ si přichází pro mistrovský titul, který už v roce 2006 získal s Libercem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Zápotočný se stal novou posilou Sparty.

Článek

Hrál jste v Itálii a v Turecku. Co teď rozhodlo pro Spartu?

Rozmýšlel jsem se dlouho, nabídek bylo víc. O zájmu Sparty jsem věděl již od léta. Od září, kdy začala dcera chodit do školy, jsem byl v Turecku sám a necítil se úplně dobře. Rozhodl jsem se tedy pro návrat domů o půl roku dřív, než mi měla skončit smlouva.

Pohoršíte si návratem domů finančně?

Přiznám se, že ano, ale peníze nebyly v tomto případě na prvním místě. Chtěl jsem už být s rodinou, navíc angažmá ve Spartě je splněním mého snu.

V Udine i v Besiktasi jste působil s Tomášem Sivokem, bývalým kapitánem Sparty. Není těžké uhodnout, co vám radil...

Spartu jsme spolu probírali několikrát. Je to rudoch, veliký sparťan, takže na mě samozřejmě vyvíjel tlak. Hned po podpisu smlouvy jsem od něj dostal gratulaci, že jsme konečně oba sparťani.

V Besiktasi jste v poslední době moc nehrál. Jak budete na Turecko vzpomínat?

Pro mě to byla skvělá zkušenost. Za dva a půl roku jsem získal dva tituly, jeden s Besiktasem a druhý s Bursasporem. A nebudu si stěžovat ani na poslední půlrok. Poznal jsem trenéra Schustera, zahrál si s takovými hráči, jakými jsou Guti či Quaresma... Naučil jsem se i dva jazyky.

Minulé dvě sezóny jste byl mistrem, titul jste předtím vyhrál i s Libercem. Máte tedy pověst muže, který kam přijde, tam je úspěch...

Cílem je pro mě získat titul i se Spartou. Druhé místo by bylo zklamáním - a o těch dalších příčkách se raději ani nebudeme bavit. Byla by to paráda, pro mě svým způsobem vlastně zlatý hattrick. A já v něj věřím.

Tomáš Zápotočný se upsal Spartě.foto: Právo/Petr Hloušek

Jste hodně univerzální. Na jaké místo vlastně do Sparty přicházíte?

Nejvíc mi sedí stoper. Ale znáte mě z Liberce, že nemám problém, když mě trenér pošle do útoku nebo do zálohy. A jednou už jsem v české lize i chytal...

Stoperskou dvojici zatím na Letné tvořili Řepka s Brabcem, na šanci čeká mladý Hejda či Hoheneder. Uvědomujete si, do jaké konkurence jdete?

Samozřejmě, ale takový klub jako Sparta ji potřebuje. Především vzhledem k účasti v pohárové Evropě a každoroční snaze o postup do Ligy mistrů. Nabral jsem za čtyři roky v zahraničí nějaké zkušenosti a přišel pomoci Spartě, kabině i trenérům.

Jak moc vás mrzí, že nesmíte nastoupit proti Liverpoolu?

To je fotbalový život. Zahrát si na Anfield Road musí být úžasné. Ale já už přišel i o Ligu mistrů, kterou jsme v Burse vykopali. Budu klukům fandit, ať přes Liverpool postoupí.

Když jste sahali s Libercem po titulu, Tomáš Řepka tehdy prohlásil, že to je potupa pro celou ligu... Už jste mu tento výrok odpustil?

Nedá se na to zapomenout, ale odpustil. Sám vím, že v emocích se dá říci cokoliv. Na Tomáše se moc těším. Nikdy jsem s ním nebyl v týmu, je to bombarďák. Ale já se vlastně těším na všechny, v cizině nejsou týmy taková rodina jako v Čechách…

Tomáš Zápotočný ještě v dresu Besiktase Istanbul oslavuje svou trefu v utkání Evropské ligy na hřišti CSKA Sofie.foto: Reuters/Oleg Popov

Reklama

Související témata: