Hlavní obsah

Fillo: Kluci mi volali, že se při zápisném plácnu přes kapsu

Jan KrůtaPrávo

Ofenzívní záložník Martin Fillo je od včerejška posilou Viktorie Plzeň. Zástupci lídra domácí nejvyšší soutěže se na jeho příchodu dohodli v Norsku s vedením Vikingu Stavanger, kam před třemi lety přestoupil v přepočtu za 32 miliónů korun. Teď za něj Plzeň údajně musela zaplatit zhruba polovinu, protože měl ještě na dva roky smlouvu.

Foto: Sport.cz

Martin Fillo v dresu Vikingu Stavanger

Článek

Co pro vás znamená návrat do Plzně?

Pro mě je to srdeční záležitost. Jsem Plzeňák, vracím se domů. Je to obrovská výzva porvat se s Plzní o historický úspěch, ke kterému má našlápnuto. Hrozně se na to těším. Je to daleko větší motivace než hrát ve Stavangeru o desáté místo.

Prožíval jste jednání o svém uvolnění hodně?

Šel jsem normálně na trénink. Oni začali jednat v devět ráno. Byl jsem trošku nervózní, jak to dopadne, ale po dvou a půl hodinách došlo k dohodě. Klub svolal tiskovku, kde jsme to oznámili, podal jsem si ruku se sportovním ředitelem a mluvil s novináři.

Co říkali vaši spoluhráči?

Moc šťastní nebyli. V úterý je všechny pozvu na večeři do jedné restaurace, kde pracují krajani. Je tu český vrchní i kuchařka, ale vaří norská jídla.

Jak dlouho ještě na severu zůstanete?

V Plzni se budu na prvním tréninku hlásit v pátek. Musím si něco zařídit a jsem rád, že mi vyšli vstříc. Mám tady byt, potřebuju sbalit nějaké věci.

Všechno budete stěhovat do Plzně?

Ne, beru si jen to nejdůležitější. Všechno ostatní včetně nábytku prodám s bytem. Věci, které si nechám, dám do auta a zůstanou zatím tady. Do Česka poletím a pro auto asi pošlu kamaráda.

Už jste zaznamenal nějaké reakce ze strany plzeňských hráčů?

Sotva se přestup dotáhl, volali mi David Limberský s Martinem Ticháčkem. Hned mi oznamovali, že mě čeká hrozně vysoké zápisné… Pomalu ani nepozdravili a hlásili mi, že se plácnu přes kapsu (smích). No, a Petr Trapp už mi říkal někdy ve čtvrtek, že jestli můj přestup klapne, budeme spolu bydlet při soustředěních na pokoji.

Kolik hráčů vlastně znáte?

Limberského, Rezka, Ticháčka, Trappa, Jiráčka, s Rajtoralem jsem byl v mládežnických reprezentacích. A možná jsem ještě na někoho zapomněl. Každopádně se na kluky moc těším. Věřím, že tam zažiju kromě fotbalových radostí i spoustu srandy v kabině.

Jste rád, že se vracíte do svého? Nemusíte se stěhovat…

To je fakt, koupil jsem v Plzni byt, těším se na to. Navíc budu ve městě, kde všechno znám, častěji uvidím rodinu a kamarády.

A co vám nejvíc bude chybět z Norska?

Docela jsem si tady zvykl, je to můj druhý domov. Našel jsem bezva kamarády, chodil tu do školy na angličtinu i norštinu. Ta země mi přirostla k srdci.

Kolik toho umíte norsky?

Rozumím úplně všemu a slušně se domluvím. Problém je v tom, že tady si člověk vystačí s angličtinou, kluci na mě mluvili skoro pořád anglicky. Ale dokázal jsem s nimi komunikovat i v norštině.

Reklama

Související témata: