Hlavní obsah

Matějovský dal sice Liverpoolu gól měsíce, ve Spartě však začíná od nuly

BEDŘICHOV

Žádného jiného z fotbalistů Sparty nepojí s Liverpoolem taková vzpomínka. Když záložník Marek Matějovský (29) oblékal dres Readingu, parádně se do sítě nejbližšího soupeře Letenských v Evropské lize trefil. A dokonce si za to odnesl cenu za gól měsíce v Premier League. K dalším zápasům proti „Reds“ se však musí tvrdě prokousat. „Ve Spartě začínám vlastně znovu,“ přiznává.

Foto: ČTK/AP

Sparťan Marek Maťejovský (vlevo) v boji o míč s Kamilem Drygasem z Lechu Poznaň.

Článek

Bony Wilfried a Václav Kadlec byli v Liverpoolu na stáži, Tomáš Řepka proti němu hrával za West Ham. Záložník Marek Matějovský však své sparťanské spoluhráče trumfne. Právě proti nejbližšímu pohárovému soupeři si v dresu Readingu vystřelil ocenění za gól měsíce v Premier League.

„Vzpomínka je to krásná, ještě za to mám někde doma trofej. Vyměnil bych ji ovšem za vítězství v tom zápase. Prohráli jsme tehdy s Liverpoolem 1:2 a pak sestoupili jen o skóre,“ připomíná Matějovský.

V Readingu působil dva a půl roku. Má tam známé i mimo fotbal, je stále v kontaktu s kapitánem mužstva, masérem či fyzioterapeuty. Únorové duely s Liverpoolem tak jsou pro něj velkou výzvou.

„Kdo by si proti jednomu z nejslavnějších klubů na světě nechtěl zahrát... Alespoň vím, do čeho půjdeme, pár zápasů jsem v Anglii odehrál. Všichni jsme natěšení, ale v přípravě dřeme hlavně proto, abychom se komplexně připravili na celé jaro,“ ujišťuje.

Fotbalista Sparty Praha Radek Matějovský na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

Na podzim by nejradši zapomněl

Jeden háček to však pro Matějovského má. První půlrok po letním přestupu do Sparty mu vůbec nevyšel. Za vyloučení v Poznani dostal trest na tři pohárové zápasy, začala ho limitovat zraněná třísla a nakonec musel na operaci. Nenaplnil tak očekávání největší posily. Do základní sestavy pro duely s Liverpoolem se musí v zimní přípravě znovu probít.

„Na podzim bych nejradši zapomněl. Dá se říci, že ve Spartě začínám vlastně znovu,“ uvědomuje si český reprezentant.

V první řadě potřebuje být zdravý. „Na první operaci jsem byl v dubnu ještě v Anglii, ale moc se nepovedla. Až koncem podzimu mi to paní doktorka v Mnichově spravila. Musí se mi ještě zahojit pooperační jizva, ale jinak mě teď nic nebolí,“ pochvaluje si na soustředění ve Špindlerově Mlýně.

Marek Matějovský se raduje ze vstřeleného gólu Německufoto: Právo/PRÁVO/Michaela Říhová

Hrál pod prášky, druhé operaci se však nevyhnul

Kouč Jozef Chovanec promluvil o záložníkových potížích až ke konci podzimu. Matějovský tak byl do té doby nejednou líčen jako ňouma, který zapomněl hrát fotbal. „Od začátku sezóny jsem potřeboval utišující léky. Snažil jsem se hrát přes bolest, ale nešlo to. Mí známí se mě ptali, proč se o mém zranění nemluví, ale se mnou se nikdo nebavil a byl jsem kritizován. S trenéry jsem komunikoval, takže věděli, jak na tom jsem. A po konzultaci s nimi jsem zvolil operaci ještě před koncem podzimu, abych zimní přípravu stihl od začátku.“

Věří, že už bude konečně fit. Netroufá si však odhadnout, zda proti starým známým z Liverpoolu vyrukuje v základní sestavě. „Myslím, že to neví ani trenér, natož já... Příprava je pro mě samozřejmě hodně důležitá. Máme před sebou dvě zahraniční soustředění, ta hodně napoví. Prvním krokem je, že můžu trénovat naplno a bez úlev,“ těší Matějovského.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava