Hlavní obsah

Fotbalistům Ústí hrozí pád z první ligy až do ČFL

Velká nejistota provází zimní přípravu posledního celku Gambrinus ligy z Ústí nad Labem. „I kdybychom se na jaře zachránili, což bude nesmírně těžké, stejně by nám hrozilo vyloučení ze soutěže. A to z důvodu, že nebudeme splňovat podmínky fotbalového svazu, které jsou nařízené pro kluby první a druhé ligy,“ přiznává neradostnou vizi Jiří Dušek, předseda představenstva FK Ústí.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Trenér Ústí nad Labem Svatopluk Habanec (uprostřed).

Článek

Severočeský prvoligový nováček má pro probíhající sezónu výjimku, že může hrát kvůli nevyhovujícímu vlastnímu stadiónu v teplickém azylu. „Ale na další ročník nám nikdo už výjimku nedá, pokud svaz neuvidí, že se něco děje s naším stadiónem a že se na něm aspoň začíná stavět. Když se to nestane, mohou nás poslat až do ČFL. To by byla sportovní katastrofa,“ uvědomuje si černý scénář Dušek.

Pořád se totiž posouvá termín zahájení staveb na ústeckém stadiónu. „Už dávno se mělo začít. Přesto v koutku duše věřím, že v březnu, maximálně dubnu se dají věci aspoň pomalu do pohybu,“ chytá se stébla naděje předseda představenstva.

Jaro tým odehraje samozřejmě v Teplicích. „V tom problém nevidím. Ale hráči uvažují, co bude dál a určitě na ně nepůsobí dobře to, co potom může nastat,“ připomíná Dušek.

„Jak mají hráči hrát, když dopředu budou vědět, že sestoupíme? Ale chci věřit tomu, že se na jaro nevykašlou. Snad se budou chtít aspoň zviditelnit,“ uvažuje sportovní manažer klubu Stanislav Pelc. Už v prosinci odešli fotbalisté na hostování - Buček, Kraut, Janů, Jindráček.

Posily? „Zatím žádné. Zájem jsme měli, ale není s námi nikdo, o kom by se dalo říci, že do Ústí určitě přijde. Zkoušíme pár nových jmen. Týden s námi trénoval Machalický z Olomouce, který byl zvyklý ze Sigmy na nějaké podmínky a tréninkové zázemí, které jsme mu nemohli nabídnout. A tak odjel domů,“ krčí rameny Pelc.

Ústečtí přesto na úvod Tipsport ligy porazili v Děčíně favorizovaný Liberec 2:1. „Kluci splnili nasazením moje očekávání. A těšíme se na sobotní zápas s Teplicemi. Tajně doufám, že bychom přece jen mohli nějaké hráče ještě získat,“ připojuje se trenér Svatopluk Habanec.

Reklama