Hlavní obsah

Bombarďák Kweuke už patří Spartě, Abena bude na Letné hostovat

PRAHA

Rozjížděl se hodně pomalu, v závěru podzimu se však fanoušci nestačili divit, jakou zbraň má fotbalová Sparta k dispozici. Obrovitý útočník Leonard Kweuke se úžasně rozstřílel a dal o sobě vědět i v Evropské lize. Proto není divu, že vedení klubu nelenilo a získalo nyní kamerunského borce na přestup a podepsalo s ním smlouvu na 3,5 roku. Na hostování přichází i jeho krajan Martin Abena.

Foto: René Volfík, ČTK

Pátý gól v pátém ligovém utkání v řadě... Léonard Kweuke se trefil i proti Jihočechům, spolu s ním se raduje Martin Zeman.

Článek

Již půl roku na Letné hostoval z Dunajské Stredy. V úterý se však stal další výraznou zimní posilou obhájce titulu. Fotbalová Sparta podepsala s Leonardem Kweukem novou smlouvu na 3,5 roku a hostování kamerunského útočníka přetavila v přestup. Mohutný Afričan tak bude sparťanem do roku 2014. Na hostování ze stejného slovenského klubu přichází i jeho krajan Martin Abena.

„Věděli jsme, jaký potenciál Leo má. V úvodu sezony si však musel vyřizovat vízum, a tak nabral kondiční manko a prosadil se až později. Je na dobré cestě, ale ještě na sobě musí stále pracovat,“ cení si Kweukeho kouč Jozef Chovanec.

Má teď příjemné starosti, neboť do útoku jsou k dispozici také mladý český reprezentant Václav Kadlec a Bony Wilfried, který se pro změnu prosadil do reprezentace Pobřeží slonoviny. „Dobře víme, v čem je Leo silný, co umí nejlépe. Obránci to s ním mají ohromně těžké, což se koncem podzimu ukázalo. Je to hodně podobný fotbalista jako Bony, jen je ještě mohutnější. Pro nás jen dobře,“ libuje si brankář Jaromír Blažek.

Podzimní objev Leonard Kweuke podstupuje obávané zimní galeje.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Letenští si od kanonýra hodně slibují

Za Spartu se zatím Kweuke trefil šestkrát – pětkrát v domácí soutěži, jednou v Evropské lize. „Jsme velice rádi, že se nám Leův přestup podařilo dotáhnout do konce,“ uvedl pro sparťanský oficiální web personální ředitel Jakub Otava. „Do tohoto hráče vkládáme velké naděje a věříme, že ho čeká ve sparťanském dresu velká budoucnost,“ dodal.

Sám Leonard už minulý týden na kondičním soustředění ve Špindlerově Mlýně potvrdil, že má zájem zůstat v Praze. „Bylo by to pro mě to pravé. Začal jsem hrát pravidelně a docela mi to šlo, navíc fanoušci mne mají rádi, takže se mi tu vážně líbí,“ potvrdil útočník.

Zároveň s přestupem Kweukeho podepsala Sparta s Dunajskou Stredou i roční hostování s opcí defenzivního záložníka Martina Abeny, který se od samého začátku zapojil do zimní přípravy. A na testech si řekl o angažmá.

„Abeny jsem si všiml před dvěma lety, kdy s Léonardem Kweukem na hřišti v Dunajské Stredě spolupracoval téměř naslepo. Pak se mi ztratil v Xanthi, ale když se teď naskytla možnost zkoušky, využili jsme ji,“ připomněl Chovanec, že o dalším šikovném Kamerunci věděl již delší dobu.

Sparťanští fotbalisté Bony Wilfried a Léonard Kweuke se účastnili charitativní módní přehlídky Interspar presents: Fashion for kids 2010 - Celebration pořádané Nadací Terezy Maxové dětem.foto: Právo/Petr Horník

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice